Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η λειτουργία των blogs


Βλέπουμε στην τηλεόραση φαινόμενα που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την έκφραση γνώμης και τον προβληματισμό. Ακούμε για έρευνες σε σπίτια, για κατασχέσεις υλικού, για μηνύσεις κλπ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ όλα αυτά αν γίνονται (και δεν ξέρουμε αν πράγματι γίνονται ή είναι απλή σπερμολογία). Η έκφραση της γνώμης και η ανάπτυξη ενός προβληματισμού μέσα από το διαδίκτυο βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Ναι ας ακούγεται λίγο περίεργο. Στη αρχή είμαστε. Ο κόσμος θέλει να εκφραστεί γιατί θα σκάσει. Βέβαια δεν σημαίνει και τίποτα αν κάποιοι "φιλοσοφούν" ή "σπαταλούν τον καιρό τους" με "αμπελοφιλοσοφίες" και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Από το να κρατάνε μέσα τους κάποιες σκέψεις τους χωρίς να μπορούν να τις εκφράσουν, είτε γιατί δεν βρίσκουν το κατάλληλο άτομο, είτε γιατί η εποχή μας είναι τόσο προγραμματισμένη που δεν επιδέχεται την πολυτέλεια μιας "εκ βαθέων" ή "εκ ... ρηχών" συζήτηση για κάποια θέματα, καλύτερα να βρίσκουν την εκτόνωση στις ατέλειωτες λευκές σελίδες του διαδικτύου και να "συνομιλούν" με τον άγνωστο αναγνώστη, ο οποίος μπορεί και να μην υπάρξει ποτέ. Η εξωτερίκευση όμως έχει γίνει και αυτό έχει σημασία. Δεν υπάρχει το συμφέρον θα πείσουμε κάποιον, ούτε είναι το ζητούμενο αυτό. Το "ταξίδι" είναι που μετράει - η διαδικασία της εξωτερίκευσης - και όχι η "Ιθάκη" που αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα. Από την εξωτερίκευση της άποψης και του προβληματισμού μέχρι τη σπίλωση υπολήψεων με ψεύδη και συκοφαντίες η απόσταση είναι τεράστια.

Μακριά από μας.

Μην την πατήσουμε και γίνουμε μέρος του προβλήματός τους.

Δεν είμαστε ούτε ανακριτές, ούτε δικαστές, ούτε θεοί, ούτε θέλουμε να γίνουμε. Θέλουμε απλά να λέμε ελεύθερα ό,τι σκεφτόμαστε, ακόμα και όταν δεν είμαστε σε θέση να σκεπτόμαστε. Στο κάτω-κάτω εμείς εκτιθέμεθα.

Ζητώ συγγνώμη για τον πληθυντικό που χρησιμοποίησα, ο οποίος δεν σημαίνει ότι εκφράζω και κάποιους άλλους. Απλά ταιριάζει καλύτερα από συντακτικής πλευράς.

Ο καθένας εκφράζει ΜΟΝΟ τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: