Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΣΚΟΠΙΑ Ένα αγκάθι της εξωτερικής πολιτικής


Απ' ό,τι φαίνεται ο μεσολαβητής Νίμιτς δεν κατάφερε τίποτα και σήμερα. Η εξωτερική πολιτική είναι εγκλωβισμένη στο θέμα αυτό σε έναν άνισο αγώνα με μάλλον δυσμενή κατάληξη. Είναι εξαιρετικα δύσκολο μετά από τόσα χρόνια να ζητάς από μία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όταν την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα αυτό πάρα πολλές χώρες. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε τίποτα. Ο χρόνος περνάει αλλά δεν δικαιώνεται ο Μητσοτάκης και η γνωστή του φράση ότι μετά από δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει το πρόβλημα. Τελικά η φράση του αυτή έγινε σύμβολο μνήμης και έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Δεν ξεχάστηκε. Κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξουμε στην ιστορία αυτή. Θεωρώ ότι μόνο ο Νίμιτς ασχολείται παγκοσμίως με το θέμα αυτό και δικαιολογεί τον παχυλό μισθό του. Καμία ξένη κυβέρνηση δεν απασχολείται με το ζήτημα. Ούτε τα Σκόπια. Εμείς και ο Νίμιτς. Μέχρι να συνταξιοδοτηθεί κι αυτός ή να βαρεθεί. Επί της ουσίας το θέμα είναι περίπλοκο. Αν συνδυαστεί μάλιστα το όνομα με τις αλυτρωτικές πολιτικές των γειτόνων σε συνδυασμό με την κινητικότητα στα Βαλκάνια αναφορικά με την αλλαγή συνόρων. Τα επόμενα χρόνια μάλλον θα φανεί πόσο σοβαρό είναι. Μακάρι να μην είναι τίποτα και να λήξει το ζήτημα ομαλά για όλους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs