Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Το ανέκδοτο

Η δασκάλα παρουσιάζει στους μαθητές ενός αμερικανικού κολεγίου έναν καινούργιο συμμαθητή τους τον ιάπωνα Σακίρο Σουζούκι. Το μάθημα αρχίζει με ερωτήσεις αμερικάνικης ιστορίας.
"Για να δούμε πόσο καλοί είστε" λέει η δασκάλα .
"Ποιός είπε : Δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο;" Κανείς δεν σηκώνει το χέρι του εκτός από τον καινούργιο "Ο Πάτρικ Χένρυ, στο 1975, στη Φιλαδέλφεια¨, απαντά.
"Μπράβο Σουζούκι. Και ποιός είπε : Κυβέρνηση του λαού από το λαό και για το λαό", ξαναρωτά την τάξη η δασκάλα. "Ο Αβραάμ Λίνκολν, το 1863, στο Γκέτισμπουργκ", απαντά και πάλι ο Σουζούκι.
Η δασκάλα κοιτάζει αυστηρά την τάξη και λέει : "Ντροπή! Ο γιαπωνέζος Σουζούκι ξέρει την αμερικανική ιστορία καλύτερα από σας!". Τη σιωπή στην τάξη σπάει μια ψιλή φωνή από τα πίσω θρανία: "Ρε δεν πάτε να πηδηχτείτε όλοι, μαλάκες Γιαπωνέζοι!".
"Ποιός το είπε αυτό;" φωνάζει η δασκάλα. Ο Σουζούκι χωρίς να περιμένει λέει: "Ο στρατηγός ΜακΑρθουρ, στο 1942, στη διώρυγα του Παναμά και ο Λι Ιακόκα, το 1982, στη γενική συνέλευση της Τζένεραλ Μότορς".
Η τάξη σιωπά. "Θέλω να ξεράσω", ακούγεται μια ξεψυχισμένη φωνή.
"Ποιός το είπε αυτό;" ξαναρωτάει αυστηρά η δασκάλα. Και ο Σουζούκι πετάγεται πάλι: "Ο Τζορτζ Μπους ο πρώτος στον πρωθυπουργό Τανάκα, το 1991, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Τόκιο".
Ένας μαθητής σηκώνεται όρθιος και ξεσπάει : "Ρε, δεν μας παίρνεις καμιά πίπα;"! Και ο Σουζούκι ψύχραιμα: "Μπιλ Κλίντον στη Μόνικα Λεβίνσκι, το 1997, στο οβαλ γραφείο του Λευκού Οίκου".
Δυό τρεις μαθητές ουρλιάζουν : "Αϊ γαμήσου, ρε μαλακισμένο Σουζούκι". Ατάραχος ο Γιαπωνέζος : "Βαλεντίνο Ρόσι, Παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλετας, Ράλι Νότιας Αφρικής, το 2002".
Κόλαση στην τάξη, οι μαθητές πετούν καρέκελς, η δασκάλα έχει λιποθυμήσει και ξαφνικά μπαίνει ο διευθυντής: "Ε, μα την Παναγία, δεν έχω ξαναδεί τε΄τοιο μπουρδέλο" Και στο βάθος ακούγεται πάλι η φωνή του Σουζούκι: " Ο Κώστας Καραμ,ανλής, πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο 2004, στο πρώτο υπουργικό συβούλιο της κυβέρνησής του!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: