Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

George Horton : Η μάστιγα της Ασίας

Από την ιστορική σειρά του Βήματος διάβασα το βιβλίο του George Horton, αμερικανού προξένου στην πολύπαθη Σμύρνη κατά τις μέρες της καταστροφής της. Πρόκειται για μαρτυρία ενός ανθρώπου που έζησε την καταστροφή. Βίωσε τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τις λεηλασίες, τα πλιάτσικα, τους βανδαλισμούς και τις φρικαλεότητες των Τούρκων μετά την κατάληψη της Σμύρνης. Είναι ένα βιβλίο ντοκουμέντο για όσα συνέβησαν τις τραγικές εκείνες μέρες στην Σμύρνη. Ο κόσμος πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι τι πραγματικά έγινε. Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι για να μάθουν. Να μάθουν τι πραγματικά έγινε εκείνες τις μέρες του "συνωστισμού", σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς που προκάλεσαν σάλο με το βιβλίο ιστορίας του Δημοτικού πριν από τρία χρόνια. Εκείνο που πραγματικά δεν γνωρίζω είναι αν υπάρχει ένας δρόμος με το όνομα του George Horton , προς τιμήν αυτού του διπλωμάτη στην Αθήνα. Αν κάποιος φίλος ή φίλη γνωρίζει σχετικά αν του έχει αποδοθεί κάποια τιμή από την Ελλάδα, ας μου σημειώσει σχετικά με ένα σχόλιο.

2 σχόλια:

tonia είπε...

χμ! συνωστισμος!!!!!!! δεν εχω ξαναακουσει για αυτον. αλλα με ιδιαιτερη χαρα ακουω σημερα απο σενα:)) ακομα μια αποδειξη για τον "συνωστισμο"! θα σου λεγα πως αποδειξη αποτελουν και οι προγονοι μου αλλα μαλλον αυτοι δε πιανονται μπροστα στους ιστορικους που γραφουν τα βιβλια του δημοτικου ε?

dedikasmenos είπε...

Αφου έχεις ρίζες από εκεί δεν πρέπει να το χάσεις το βιβλίο αυτό. Το βρίσκεις με 5.50 ευρώ στα περίπτερα και είναι από τη σειρά του Βήματος που βγαίνει κάθε Παρασκευή. Επίσης να διαβάσεις και τον χαμένο παράδεισο του Γκάιλς Μίλτον (εκδόσεις Μίνωας). Μην τα χάσεις τα βιβλία αυτά....