Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Δημοσκοπήσεις από το ... εξωτερικό

Η δημοσκόπηση της κοινής γνώμης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για εξαγωγή συμπερασμάτων για τις τάσεις του κόσμου για διάφορα θέματα.
Για να είναι σωστό το εργαλείο πρέπει να έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές αξιοπιστίας και σεβασμού του πελάτη.
Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα ισχύει (χωρίς εξαίρεση) το ρητό : "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο", τότε μπορούμε να αρχίσουμε να κουμπωνόμαστε σχετικά με την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.
Εξηγούμαι ότι μιλάω πάντα για τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ κι όχι για εκείνες που τα κόμματα παραγγέλουν για ίδια χρήση και που ΣΙΓΟΥΡΑ είναι οι πλέον αξιόπιστες.
Αν δεν απαγορεύονταν οι δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, παράγγελνε μία δημοσκόπηση για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, την τελευταία προεκλογική βδομάδα, και έδειχνε ότι η ψαλίδα ήταν στο 2 %, θα την δημοσίευε προς τα ΜΜΕ;;; Το ίδιο φυσικά και η ΝΔ με αντίστροφα αποτελέσματα (αν την έδειχνε υπολειπόμενη του ΠΑΣΟΚ 8 %). Η απάντηση είναι αυτονόητα ΟΧΙ και στις δύο περιπτώσεις.
Αν τώρα μία εφημερίδα φίλα προσκείμενη στη ΝΔ έκανε την ίδια παραγγελία και έβγαζε δυσμενές για τη ΝΔ αποτέλεσμα θα το δημοσίευε. Η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ. Φυσικά μετά το αποτέλεσμα αυτό, η εφημερίδα δεν θα συνεργαζόταν ξανά με την εταιρία που έκανε την δημοσκόπηση διότι, όπως προείπα, '' ο πελάτης έχει πάντα δίκιο"...... και δεν θα πλήρωνε κάποιος για να του πουν ότι είναι δεύτερος και καρακαταϊδρωμένος..... ΚΑΙ ΑΥΤΟ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
Συνεπώς, στη χώρα μας ανάλογα με το πιά εφημερίδα παραγγέλει την δημοσκόπηση, ακόμα και από το ποιά εταιρία δημσοκοπήσεων την πραγματοποιεί (λένε στην δημοσιογραφική πιάτσα) γνωρίζουν και για το "που θα πάει το πράγμα".
Άλλο λοιπόν δημοσκόπηση κι άλλο ποδηγέτηση.
Δυστυχώς, είμαστε πίσω ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ, από πολλές άλλες χώρες.
Φυσικά και πρέπει να γίνονται δημοσκόπήσεις.
Το πιό σωστό κατά τη γνώμη είναι να να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς (π.χ.ΕΣΗΕΑ), ή συλλογικά, για παράδειγμα από τις πρωινές εφημερίδες, ή από τις 5-10 μεγάλες εφημερίδες συλλογικά με κάνόνες αμεροληψίας και ταυτότητα δείγματος μεγαλύτερη και με περισσότερη γεωγραφική κάλυψη και συγκεριμένο ερωτηματολόγιο. Έτσι θα λύνονταν και τα χέρια των εταιριών δημοσκοπήσεων οι οποίες δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον μεμονομένο πελάτη τους.
Αυτά για την πραγματική ενημέρωση του πολίτη και ελπίζουμε ότι ο Γιώργος, που από προθέσεις είναι ΤΙΜΙΟΣ κι έχει νεωτεριστικές ΙΔΕΕΣ και πολλές και σωστές, θα μπορέσει να κάνει κάτι και στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
Έτσι θα σταματήσουμε να ενημερωνόμαστε ... από το εξωτερικό για τις εκεί δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις, με έναν τρόπο που μας παραπέμπει στις πάλαι ποτέ ενημερώσεις, μέσα σε κλίμα "παρανομίας" της Ντόϋτσε Βέλλε και του "Εδώ Λονδίνο" σε ταραγμένες εποχές για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: