Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Το ημερολόγιο ενός απατεώνα στο Εθνικό Θέατρο

Στο Εθνικό Θέατρο στην σκηνή του ΡΕΞ πάιζεαι το έργο του Αλαξάντρ Οστρόφσκι το ημερολόγιο ενός απατεώνα. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στον 19ο αιώνα αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ και θα παραμένει εσαεί :
"Αποφασισμένος να φτάσει ψηλά, ο νεαρός Γκλούμοφ, χρησιμοποιεί όλα τα όπλα: κολακείες, ερωτικές εξομολογήσεις, εξυπηρετήσεις κάθε είδους συκοφαντίες, με τελικό στόχο έναν πλούσιο γάμο και την είσοδό του στους κόλπους της υψηλής κοινωνίας. Ο Γκλούμοφ καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια και δουλεύει μεθοδικά. Στο κρυφό ημερολόγιο του παράλληλα καταγράφει τις απάτες και τα σκάνδαλα...τα άπλυτα της υψηλής κοινωνίας. Όλα πηγαίνουν περίφημα μέχρι τη στιγμή, που η θεία του ανακαλύπτει το ημερολόγιο και τα πάντα «βγαίνουν στη φόρα». Τα σχέδια του Γκλούμοφ ναυαγούν, αλλά δεν καταθέτει τα όπλα..."
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στον κεντρικό ρόλο είναι εξαιρετικός. Ο κόσμος ρωτούσε να μάθε πως λέγεται ο νεαρός ηθοποιός. Οι Πιατάς, Κομνηνού είναι, όπως αναμένονταν, υπέροχοι, όπως και όλοι οι συνετελεστές της παράστασης. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο. Μια παράσταση με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο θεατή. Ο ήρωας είναι γνωστός μας και σίγουρα ΟΛΟΙ ΜΑΣ έχουμε και από έναν (ή περισσότερους) στον κοινωνικό μας περίγυρο. Ο αεριτζής, δηθενιστής αριβίστας ο οποίος επιδιώκει να ανέβη τα σκαλιά της κοινωνικής καταξίωσης χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και τον καθένα που θα βρεθεί στο διάβα του. Η τελική αποκάλυψή του δεν τον αποδιώχνει από τον περίγυρο. Είναι αναγκαίος για όλους. Δείτε την παράσταση. Αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: