Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Από χθες το βράδυ "βομβαρδιζόμαστε" από τα ΜΜΕ για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλοι είναι "νικητές". Συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση "νίκησαν", αλλά τους έβλεπες συγκρατημένους και "δαγκωμένους". Κατά τη γνώμη μου τα συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο είναι τα ακόλουθα:
1. Η πλήρης αναξιοπιστία των εταιριών δημοσκοπήσεων οι οποίοι μέχρι και στο exit poll έπεσαν έξω.....
2. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν φάνηκε πουθενά (ούτε για δείγμα) το πράσινο χρώμα του ΠΑΣΟΚ στα αποτελέσματα των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ έχει πλέον πρόβλημα πολιτικής ύπαρξης
3. Η μόνη πολιτική δύναμη που αύξησε τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία είχε μηδενική προβολή από τα ΜΜΕ και με φυλακισμένη την ηγεσία της
4. Τα πρόσωπα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιλογές των πολιτών, ανεξάρτητα από τις κομματικές πεποιθήσεις των ψηφοφόρων (ο καλός δήμαρχος ή περιφερειάρχης πήγε καλά)
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο κέρδισε με νέα και άφθαρτα πρόσωπα (Δούρου, Σακελλαρίδης) τις εντυπώσεις, ενώ με φθαρμένα πρόσωπα και ατυχείς επιλογές έπεσε κάτω από τα εκλογικά του ποσοστά και αυτό πρέπει να το δούνε πολύ σοβαρά εκεί στην Κουμουνδούρου
6. Η ΝΔ πήρε "πολιτικές ανάσες" με τις περιφέρειες και τις καλές επιλογές που είχε κάνει (από το παρελθόν) σε πρόσωπα, ενώ όπου επενέβη και άλλαξε ισορροπίες έπαθε πρωτόγνωρο πατατράκ (Δήμος Αθήνας, Περιφέρεια Θεσσαλονίκη)
7. Tέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η δημοσκόπηση της Καπα Research για λογαριασμό του Βήματος για τις ευρωεκλογές με την οποία δίνεται προβάδισμα πέντε (5) μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ (μήνυμα αλλαγής στάσης του συγκροτήματος ;;; Θα δείξει ....)
Τα υπόλοιπα στην κάλπη των ευρωεκλογών......όπου είναι και η μητέρα όλων των μαχών καθόσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: