Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κατάργηση και Γραφείων Τύπου Εξωτερικού για λόγους οικονομίας

Για να μην πτωχεύσουμε κάνουμε τέτοιου είδους περικοπές σαν αυτή που ακολουθεί.
Αναρωτιέται κανείς ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ για να υποστηρίζουμε στα λόγια  ότι υπάρχουμε σαν Κράτος, αλλά να έχουμε καταργήσει όλες τις λειτουργίες του Κράτους.

Έλαβα την ακόλουθη επιστολή και την δημοσιεύω:

ΕΝΩΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ
Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σε μια εποχή που η εθνική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό πλήττεται σε όλα τα επίπεδα και η αγωνία για την αποκατάστασή της είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, η κυβέρνηση προχωράει στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού Γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας Εξωτερικού, αρνούμενη οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί μας.
Aν η απάντηση, σε αυτή τη στιγμή της ανάγκης της εξωστρέφειας και της ανάκτησης γοήτρου της εθνικής μας εικόνας, είναι η πλήρης αποχώρηση από μια σειρά από χώρες κρίσιμες για την επικοινωνιακή και ευρύτερα δημόσια διπλωματία μας, τότε το κέρδος από την εξοικονόμηση πόρων θα είναι μηδαμινό ενώ η απώλεια για το δημόσιο συμφέρον που συνάδει με την εθνική εικόνα μας εξαιρετικά υψηλή.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Απευθυνόμενοι σε σας που προΐσταστε της Υπηρεσίας μας, σας θέτουμε το ερώτημα: Εκτιμάτε ότι δεν χρειάζεται ούτε ένας σύμβουλος, ούτε ένας ακόλουθος Τύπου και Επικοινωνίας στις πρεσβείες μας στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στη Βαρσοβία, στο Βουκουρέστι ή στη Χάγη; Η Ένωση Ακολούθων Τύπου, συμμεριζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών για την χώρα μας έχει κάνει τις δικές της προτάσεις για γενναία περικοπή δαπανών στην λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, σε ευθυγράμμιση με την εξαγγελία σας για ενσωμάτωση των ΓΤΕ στις πρεσβείες.
Ζητάμε λοιπόν να ισχύσει αυτό που εξαγγείλατε:
Ενσωμάτωση των ΓΤΕ στις Πρεσβείες, έστω και με μονομελή σύνθεση και όχι διακοπή της λειτουργίας τους τις κρίσιμες αυτές στιγμές.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαφαινόμενες εξελίξεις, η Ένωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) προχωρά σε 48ωρη απεργία την Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Ιουνίου τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στα Γραφεία Τύπου & Επικοινωνίας Εξωτερικού.
                                                              Αθήνα, 24/6/2010
Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Μαυροειδής                                                                       Άγγελος Αυγουστίδης

ΕΝΩΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ
Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Οι λαοί της Ευρώπης σε κινητοποίηση

Η χρονιά που διανύουμε είναι η πλέον ταραχώδης για πολλά Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιοριστικά μέτρα και δραστικές περικοπές δικαιωμάτων και αποδοχών έχουμε σε πολλά Κράτη, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλλία, Γαλλία, Ρουμανία., Ουγγαρία, Βρεττανία, Ελλάδα είναι μερικές μόνο από τις χώρες που οι πολίτες άρχισαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Το μέλλον προοιωνίζεται σκοτεινό. Το καπιταλιστικό σύστημα περνάει βαθειά κρίση και όπως συμβαίνει πάντα όταν πλακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα μυρμήγκια, δηλαδή εμείς. ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;;; Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός και ο πολίτης αισθάνεται παντελώς αβοήθητος, βλέποντας ότι η ζωή του και οι δραστηριότητές του περιορίζονται. Δημιουργούνται συνθήκες νεοαποικακές με νεόπτωχους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δέχονται τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ των αποδοχών τους, των δικαιωμάτων τους αυτής καθαυτής της καθημερινότητάς τους και σε τελική ανάλυση της ίδιας τους της ζωής.  'Εχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να διαμαρτύρονται στους δρόμους. Σιγά-σιγά  στους δρόμους βλέπουμε όλο και περισσότερους  διμαρτυρόμενους πολίτες. Αυτό το φαινόμενο κάπου θα καταλήξει. Μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα ο κόσμος ελπίζει να φανεί ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Παρόλα αυτά πρέπει να ελπίζουμε δεν έχουμε κάτι άλλο αυτήν τη στιγμή....Ίδωμεν.

Το νέο κόμμα της Ντόρας επί θύραις

Μετά το συνέδριο της ΝΔ η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται να αναγγείλει την ίδρυση "νέου" κόμματος που θα επαγγέλλεται την έλευση της νέας "Μεσσία" για να σώσει τη χώρα, για την κατάντια της οποίας έχει τεράστριο ποσοστό ευθύνης τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της αλλά και εκείνοι που θα την ακολουθήσουν στην νέα πορεία της. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ. Όσο και να συμφέρει πολλούς να τον θεωρούν κοιμώμενο για να τον σύρουν από δω κι από κει πουλώντας τους φρούδες ελπίδες (άλλοτε χρυσά κουτάλια, άλλοτε ελπίδα), ο περισσότερος κόσμος ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Μπορεί να βρίσκεται σε αδιέξοδα και να έχει να επιλέξει μεταξύ ΑΝΑΞΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, αλλά περιμένει τις επικείμενες αλλαγές του πολιτικού σκηνικού (που είναι παραπάνω από βέβαιες) για να σκεφτεί που θα επενδύσει για το μέλλον των παιδιών του, διότι το μέλλον της παρούσας γεννιάς είναι προδιαγεγραμμένο. Το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνεχώς : ΜΕ (ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΘΑΡΜΕΝΑ) ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ. Αυτός είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση. Θα εμπιστευτούμε ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ; ΠΟΤΕ ΠΙΑ.....(έτσι θέλω να ελπίζω τουλάχιστον).

Εικόνα της Αθήνας του 1970

Κι όμως πρόκειται για την οδό Πανόρμου  (!!!) στους Αμπελοκήπους, όπου διέρχεται ένα κοπάδι προβάτων....

Αντισυνταγματικές διατάξεις του ασφαλιστικού και έπεται συνέχεια

Ο υπουργός Λοβέρδος πρέπει να πάρει θέση και ως συνταγματολόγος (ιδιότητα που δεν κατάργησε το μνημόνιο φαντάζομαι) και να δει τι λένε και οι ταλαίπωροι δικαστές.
Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε μία πρώτη συνεδρίαση βρήκε συνταγματικά προβλήματα στα παρακάτω  θέματα, όπως γράφτηκε στις εφημερίδες:
"- Η ρύθμιση (άρθρο 3 παρ. 2 και 4) για το ποσό της βασικής σύνταξης και οι προϋποθέσεις χορήγησής της για το 2011 καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τους δικαστές, παραβιάζει το άρθρο 80 του Συντάγματος το οποίο επιτάσσει αυτά τα θέματα να ρυθμίζονται με νόμο.
- Η διάταξη που ορίζει ότι το κράτος από τη 1.1.2011 δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή και μελλοντικό έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, κλάδων και των επαγγελματικών ταμείων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κρίθηκε ότι είναι αντίθετη με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.
- Η διάταξη (άρθρο 16) που θέτει περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων με την αναστολή καταβολής της σύνταξης. Κατά την άποψη της Ολομέλειας προσκρούει στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας.
- Η ρύθμιση (άρθρο 27) για την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας (άρθρο 101) ως προς την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο από 1.1.2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Εντοπίστηκε πρόβλημα ως προς τους υπαλλήλους της Βουλής για τους οποίους απευθύνεται σύσταση να υπάρξει ρύθμιση με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.
- Κρίθηκε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τους όρους συνταξιοδότησης των επιζώντων συζύγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (άρθρο 13), γι' αυτό και ζητείται να θεσπιστεί πληρέστερη ρύθμιση ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους με βάση την αρχή της ισότητας." Ελευθεροτυπία 26-6-2010
Μήπως το ΜΝΗΜΟΝΙΟ κατήργησε και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως το ερμηνεύουν κυρίαρχα τα Ελληνικά Δικαστήρια;;;
Αν έχει συμβεί αυτό ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ. Αγαπητοί φίλοι και φίλες αναγνώστες μπορείτε τώρα να καταλάβετε ΓΙΑΤΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.... Ποιός θα μας προστατεύσει ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΜΝΗΜΟΝΙΟΥΣ" που ενέσκυψαν ως λαίλαπα στην πατρίδα μας;;; Για το λόγο αυτό μην παρασύρεστε στους συχνούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τα βέλη που δέχεται η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της. ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΛΛΑ οι πολλοί εργάτες δικαστές είναι η μόνη μας καταφυγή στις άγριες αυθαιρεσίες της Διοίκησης.  Η ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Η (εκάστοτε) ΔΙΟΙΚΗΣΗ -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΡΓΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ..... Και τα έχει καταφέρει.... ΠΟΙΟΣ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ τελικά;;; Για σκέψου....

Ο υπουργός Λοβέρδος τα διέλυσε όλα

Είχα μία άλλη εντύπωση για τον υπουργό Λοβέρδο. Αποδείχθηκε ότι το αρχαίο ρητό : "αρχή άνδρα δείκνυσι" δεν έχει εξαιρέσεις. Καλά είναι τα παχιά λόγια και οι αντιπολιτευτικές κορώνες για το λαό και για τους εργαζόμενους, αλλά ακόμα καλύτερα είναι να παλεύεις για τα πιστεύω σου (άν έχεις) όταν σου δίνεται η ευκαιρία από κάποια θέση να το κάνεις. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας ήταν ξεπερασμένο και ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.  Από το σημείο αυτό, που συμφωνούν όλοι, μέχρι το σημείο να κόβεις ένα μέρος από την ετήσια σύνταξη εκείνου του γέρου που παίρνει 650-700 ευρώ  μηνιαίως και να του κόβεις έτσι κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ του δείχνεις ότι τον αντιμετωπίζεις ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΣ που σου επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ την οποία δεν μπορεί να κρύψει ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Όταν στον απόμαχο της εργασίας και αδύναμο βιολογικά του αφαιρείς πόρους συνεχώς και τον στραγγαλίζεις με την ακρίβεια των πάντων, τότε ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, αρνούμενος να κρυφτείς πίσω από το οποιοδήποτε ΜΝΗΜΟΝΙΟ-μπαμπούλα. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΣΑΙ αυτάρεσκα ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ!!!! Εδώ δεν υπάρχει αντίλογος που να πείθει. Οι ρητορικές τεχνικές και οι μη απαντήσεις δεν είναι αντάξιες ενός πολιτικού που επαγγέλλεται το ΝΕΟ και το ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο διότι ο υπουργός Λοβέρδος έχει να επιτελέσει και την εφαρμογή του μνημονίου στις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή έχει τον ρόλο να δημιουργήσει την στρατιά των νεόπτωχων εργαζομένων χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ και ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ. Θεωρώ ότι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης  εκτός απροόπτου (να βρεθούν κι άλλοι Δημαράδες και Σακοράφες...),  θα περάσει όλα όσα του έχουν δοθεί από την τρόικα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.  ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.... Η Δημοκρατία έχει υπομονή, ΑΛΛΑ και μνήμη...Μετά μπορεί να πάει σε κάποιο καφενείο να εξηγήσει στους ιθαγενείς ΤΙ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ.... Εκεί θα τον παραδεχτώ. Όχι στα ΜΜΕ όπου μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να πάει να απαντήσει σε πραγματικές ερωτήσεις επιβίωσης..... των ιθαγενών. Θα το κάνει;;

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Παναθηναϊκός η κόντρα της ναυτιλίας συνεχίζεται

Η κόντρα στη ναυτιλία με τα δρομολόγια στην Κρήτη (και όχι μόνο) συνεχίζεται μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ο κόσμος και ο άδολος οπαδός του Παναθηναϊκού νομίζει ότι ο καυγάς γίνεται για το ποιός θα προσφέρει τα εκατομμύριά του στην ... ομάδα. Η διαφήμιση είναι πολύ ακριβή  παροχή υπηρεσίας και ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικό μετερίζι για να διαφημίζονται οικονομικά συμφέροντα. Είπαμε και θα το ξαναπούμε....οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι είναι οι τελευταίοι και μοναδικοί παράγοντες-οπαδοί της ομάδας. Μπορεί να διαφωνώ με θέσεις της νεώτερης γεννιάς των Γιαννακόπουλων όπως εκφράζονται με την εφημερίδα Πράσινη, αλλά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε αγνώμονες. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι είναι οπαδοί σαν και μας. Κάνουν και λάθη σαν κι εμάς, αλλά η ΠΡΟΣΦΟΡΑ τους στο σύλλογο (σε όλα τα επίπεδα) ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Μην το ξεχνάμε αυτό. Κατά τ΄ άλλα το σήριαλ του ανταγωνισμού και της αλληλογραφίας Βγενόπουλου και Τζίγγερ θα συνεχιστεί.... Ελπίζω να ασχολείται και κάποιος με την ομάδα. Εγώ πάντως το βαρέθηκα το σήριαλ αυτό που έχει αποπροσανατολίσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και τους έχεις διαιρέσει σε Βγενοπουλικούς και Βαρδινογιαννικούς. Εγώ παραμένω με τον Παναθηναϊκό και αρνούμαι να μπω στη διαμάχη αυτή. Θα μιλήσουμε για την ομάδα και μόνο όταν δούμε πράξεις κι όχι επιστολές....

Νεκρός ο υπασπιστής του υπουργού Χρυσοχοίδη

Όταν έγινε η πρώτη πολύ μεγαλη απεργία για τα σκληρά οικονομικά μέτρα είχαμε τους τρεις αδικοχαμένους νεκρούς της Μαρφίν Τράπεζας.
Τώρα που ετοιμάζεται νομοθετικό ξεθεμελίωμα της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας έχουμε ένα θεαματικό χτύπημα στο διπλανό γραφείο του Υπουργού Προστασίας (;) του Πολίτη με έναν νεκρό.
Τυχαίο;;
Δεν νομίζω.
 

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ασυνεννοησία στον Παναθηναϊκό

Τελικά το ραντεβού έγινε για να διαπιστωθεί η διάσταση απόψεων. Ουδείς ήθελε να επέλθει συμβιβασμός και τώρα η "καυτή" πατάτα είναι στα χέρια της οικογένειας Βερδινογιάννη η οποία μπορεί να κάνει την φυγή προς τα εμπρός ή να γυρίσει στα πέτρινα χρόνια. Υλικό και ομάδα έχει. Μπορεί να κάνει τρεις πολύ καλές μεταγραφές και να γυρίσει το κλίμα, αναλαμβάνοντας την προεδρία ο ίδιος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ή (αν ήθελε) ο ιστορικός πρόεδρος, Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ο κόσμος θα δει και θα κρίνει. Υπάρχει και ο Παύλος ο οποίος, αν θέλει να μην χρεωθεί την αποπομπή Πατέρα, μπορεί να μπει μπροστά και με λογική μπάσκετ, να κάνει δυο τρία "μπαμ" για να ζεστάνει τον κόσμο ο οποίος έχει τρελλαθεί, βλέποντας πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε την χαρά ενός νταμπλ!!!! Πρόεδροι μαριονέτες και ψαλιδισμένοι αρμοδιοτήτων θα σημάνει πισωγύρισμα. Ιδού η Ρόδος....

Νέα χαρτονομίσματα με νέα πρόσωπα

Τα νέα χαρτονομίσματα για δραχμές εικονίζουν σύγχρονους εθνικούς ήρωες.... Απολαύστε τα.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η κοινωνία βράζει και δεν είναι από τη ζέστη

Αν οι πολιτικοί μας αφουγκράζονταν το λαϊκό αίσθημα, τότε θα έπρεπε να ανησυχούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Η κοινωνία βράζει και πολλά νοικοκυριά "κατεβάζουν ρολά" μη δυνάμενα να ανταπεξέρθουν στις  υποχρεώσεις τους και να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Με ευχές και ωραία λόγια δεν γεμίζουν τα στομάχια. Με τα (αντ)εργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση το φάσμα της ανεργίας χτυπάει όλο και περισσότερους αδύναμους (μεσήλικες κυρίως) εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν ελπίδες να βρουν ξανά δουλειά, και αν βρουν, θα είναι με πολύ μειωμένες αποδοχές. Κι όμως είχαν χτίσει τις ζωές τους σε άλλα δεδομένα ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ. ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ;;; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει πια τίποτα διότι έχει χάσει την όποια αξιοπιστία της η οποία μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΓΕΛΑΝΕ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ. Και αυτό γίνεται ολοένα και πιό ορατό ακόμα και στους "τυφλούς" ή εθελοτυφλούντες πολιτικούς μας. Ο πρωθυπουργός όταν του παρέδιδε την εξουσία ο Καραμανλής ΗΞΕΡΕ τι θα αντιμετωπίσει. Ο Καραμανλής όταν παρέδιδε, ήξερε τι παρέδιδε. Ο Παπανδρέου έπρεπε να διαχειριστεί το χρέος που δημιούργησε και διόγκωσε το ΠΑΣΟΚ και εκτροχίασε η ΝΔ. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ακήκει στο ΠΑΣΟΚ, αναλογικά, επομένως αυτό έπρεπε να διαχειριστεί την κρίση. ΜΟΝΟ ΠΟΥ οι πολίτες είναι μονίμως τα θύματα. ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ για τα οποία οι φυσικοί αυτουργοί θα μείνουν ατιμώρητοι;;; Αυτό τριβελίζει όλο και περισσότερο τα μυαλά των απλών πολιτών.....παρά το συστηματικό πλύσιμο που δέχονται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.  ΠΟΣΗ ΠΙΕΣΗ μπορούν ακόμα να αντέξουν τα νοικοκυριά;;;  Πόσους δυσβάσταχτους νόμους, μνημόνια ή προεδρικά διατάγματα μπορούν να αντέξουν ακόμα που τους διαλύουν τη ζωή τους;;; Στα κανάλια η οργή ξεχειλίζει. ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ...... ΜΗΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΓΡΑΦΙΚΗ..... ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ....

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Προφητικοί στίχοι από τον Διονύση Σαββόπουλο

Κωλοέλληνες 

Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος


Μελαμψές φυλές
κοντοπόδαρες,
Σειλινοί του κράτους
που ξερνάει και να`τους,
τσιφτετέλληνες
με γονείς ληστές
των συντρόφων τους θύτες
για ανμηστία αλήτες
τώρα διοικητές.

Κράτος ασυστόλων
και πεσμένων κώλων

κωλοέλληνες.
Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
απ`ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό.
Κωλοέλληνες
μασκαρλίκια δες
στο Άλφα της Αξίας
της Αρχής της Μίας
λουτροκαμπινές.
Τιμωρός καιρός
πέντε αιώνες δύσης
εθνικής θα ζήσεις
από δω και μπρος

με αγγλικές αλφαβήτες
μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
θλιβερές μου πορδές.
Πνεύμα αλήτικο
Ελλαδίτικο
σε μικρά Ασία,
Κύπρο,Λευκωσία
ΒόρειοΉπειρο.
Δεν ακούει κανείς
στο χειρότερο
του Ελληνισμού κομμάτι
στην Ελλάδα ζούμε
Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα,
τη θάλασσα,την πόλη,το ιερό,
πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα
το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.
Δεν υπάρχει ελπίς
στην Ελλάδα ζεις.

Σκαλιστές σκιές
μακρυχέρηδες
με το φως σπασμένο
κρατικοποιημένο,
αχ,οι Έλληνες !
Αλλά εκεί στην ξένη
στην οθόνη σκυμμένοι
θεϊκά δεμένοι
με την οικουμένη
στους απέναντι τόπους
φωτοκολλημένοι
απ`τον εδώ ουρανό τους.
Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί
στους Πανέλληνες
στους Πανέλληνες.

Ο Σαββόπουλος τα είχε πει πριν από πολλά χρόνια




Και τι δεν είχε ακούσει ο Νιόνιος για το τραγούδι αυτό!! Μέχρι και την δικαιοσύνη είχε απασχολήσει... ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.... Η γνήσια ενορατική τέχνη ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΕΞΩ....

Περίπατος στην παλιά Αθήνα



'Ενας περίπατος στην παλιά Αθήνα με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη.....

Ένα τραίνο που δεν σταματά


Ενώ εμείς θα πηγαίνουμε ακόμα με τα τραίνα του περασμένου αιώνα.....οι Κινέζοι είναι αιώνες μπροστά σχεδιάζοντας το τραίνο που δεν σταματά....

Ο Παναθηναϊκός σε κρίσιμη εβδομάδα

Μετά το φετινό νταμπλ, λες και πληρώναμε κατάρες, άρχισε η διάλυση της πολυμετοχικότητας. δηλώσεις επί δηλώσεων και πολεμικό κλίμα αμέσως μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, κυρίως  μεταξύ των λεγόμενων οπαδικών εφημερίδων (και όχι μόνο) οδήγησαν τον επιτυχημένο πρόεδρο της ΠΑΕ Νικόλα Πατέρα σε παραίτηση. Στη συνέχεια ήρθε η διαμάχη με δηλώσεις και αντιδηλώσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Ανδρέα Βγενόπουλου, με αποτέλεσμα την πλήρη αποστασιοποίηση του τελευταίου από τα τεκταινόμενα. Ο Παναθηναϊκός παραμένει ακέφαλος και ο χρόνος κυλάει χωρίς ο κόσμος να βλέπει να καλύπτονται τα κενά της ομάδας και να γίνεται προγραμαμτισμός αντάξιος των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στους φιλάθλους. Η "ραστώνη" που είχε δημιουργηθεί με το πρόβλημα του ΟΣΦΠ παίρνει τέλος και η νέα διοίκηση του "αιώνιου" αρχίζει να βάζει πόντους στο ταμπλό των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Ο Παναθηναϊκός πέρασε σε δεύτερη και τρίτη είδηση στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Την τελευταία βδομάδα άρχισε να αναθερμαίνεται το σενάριο για επιστροφή του Πατέρα στη θεση του Προέδρου. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα και πρέπει οι μεγαλομέτοχοι να υπερβούν τους εαυτούς τους, τους (δικαιολογημένους) εγωισμούς τους και τις θεμιτές φιλοδοξίες τους. Το ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν είναι τόσο η επιστροφή του Πατέρα με κοινά αποδεκτούς όρους, αλλά πως θα "διαχειριστεί" την ιστορική για τον Παναθηναϊκό οικογένεια των Γιαννακόπουλων. Θεμιτή φιλοδοξία του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, έστω και σαν μικρή ανταπόδοση για την πολύχρονη προσφορά τους στο σύλλογο, θα ήταν η θέση του Προέδρου της ΠΑΕ σε έναν εκ των δύο. Και αυτό μάλλον είχε δρομολογηθεί, αλλά ... προέκυψε το νταμπλ. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει είπε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δίνοντας το στίγμα, πιάνοντας τη βούληση του κόσμου, αλλά και λέγοντας στον αδερφό του να κάνει πίσω. Η εφημερίδα ΠΡΑΣΙΝΗ του γιού του Παύλου δεν μπορούσε να καταθέσει εύκολα τα όπλα, αν και έβλεπε ότι ο κόσμος ήταν 100 % υπέρ της παραμονής Πατέρα, φτάνοντας μάλιστα και σε εκδηλώσεις ακραίες προς την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ο Θανάσης το κατάλαβε γιατί η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό είναι ΠΑΘΟΣ. Ο Παύλος ίσως να πικράθηκε λίγο παραπάνω γιατί είχε πιστέψει πως ήρθε η ώρα του να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα,  να καθήσει στην προεδρική καρέκλα της ΠΑΕ. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει ο Πατέρας να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Και οι δύο είναι άνθρωποι με ισχυρούς χαρακτήρες. Και ο Πατέρας έκανε, μετά από πολλά χρόνια. υπερήφανους τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και η οικογένεια Γιαννακόπουλου κράτησε ψηλά την περηφάνεια των οπαδών του συλλόγου με το μπάσκετ σε δύσκολα χρόνια δίνοντας απίστευτη χαρά με τα δεκάδες τρόπαια και τις μεγάλες μεταγραφές. Το πρόβλημα είναι η συνύπαρξη Πατέρα - Γιαννακόπουλων στο νέο σχήμα. Ο Βαρδινογιάννης θα τα βρει με τον Πατέρα, αλλά δεν θέλει να χαλάσει και τις σχέσεις με τους Γιαννακόπουλους, ότνα μάλιστα, ύστερα από πολλά χρόνια τριβών, έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Ο Βγενόπουλος είναι επιχειρηματίας και ξέρει να κάνει τακτικούς ελιγμούς. Γνωρίζει ότι δεν είναι της οικονομικής εμβέλειας της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αλλά έχει δεθεί συναισθηματικά με τους φίλους του Παναθηναϊκού, διότι με τις ενέργειές του επήλθε η (εύθραυστη έστω) πολυμετοχικότητα που οδήγησε στην επιτυχία. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αγοράσει τον Παναθηναϊκό για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, Μπορεί όμως να βοηθήσει στην αναπτυξή του με τις δυνάμεις του. Πρέπει να είναι εντάξει με τους φίλους του συλλόγου. Δεν θέλουμε σωτήρες και λόγια, θέλουμε σταράτες κουβέντες και οι μέτοχοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να βοηθήσουν  τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός είναι "μαγαζί γωνία" ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Μπορούν να τους μοιράσουν για το καλό του Συλλόγου ικανοποιώντας και τις φιλοδοξίες τους. Ας πάρει για παράδειγμα ο Βγενόπουλος το τμήμα του Βόλει ή του Πόλο και με τις κατάλληλες κινήσεις να φέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ελλάδας και ακόμα παραπέρα. Ο κόσμος εκτιμάει τις προσπάθειες. Κανένας δεν είναι ισόβιος στους προεδρικούς θώκους, Μπορούν να συμφωνήσουν σε εναλλαγές στην προεδρία με αλληλοστήριξη κι όχι με αιχμές. Ο ένας να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί το Σύλλογο. Στο χέρι σας είναι κύριοι να συνεχίσετε τις επιτυχίες σε όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού και να μοιράζεστε και εσείς την αίγλη από την δημοσιότητα που σας προσφέρει το πιό ισχυρό brand name του ελληνικού αθλητισμού. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΡΚΕΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΣΑΣ στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ σας για το ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΣ. Μπορείτε να το κάνετε αρκεί να το θέλετε πραγματικά. Ο κόσμος σας παρακολουθεί. Δεν φτάνουν τόσες λύπες και στενοχώριες που παίρνει από ΠΑΝΤΟΥ εκτός αθλητσιμού, ας είναι ευχαριστημένος τουλάχιστον από τις επιδόσεις της ομάδας του. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία ΠΡΙΝ τις εκλογές

 Από το επίσημο site του κόμματος :



"6 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση. Για την ανοικοδόμησή της χρειάζεται αναθέρμανση και όχι πάγωμα της αγοράς. Ψηφίζουμε άμεσα 5 νομοσχέδια. Για την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Χτίζουμε έτσι την απαραίτητη βάση για το επόμενο βήμα. Παραγωγή νέου πλούτου και νέων θέσεων εργασίας με την πράσινη ανάπτυξη. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία."

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.......

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εργασία.....

Από το επίσημο site του ΠΑΣΟΚ ανιγράφω για την ιστορία :

"Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος
Ημ. Δημοσίευσης : 01/10/2009 21:48
1/10/2009
Ασφάλιση, για τα ΑΜΕΑ, για την οικογένεια, Εθνικές Εκλογές 2009, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Υγεία
3.1. Πλήρης απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους 3.2. Ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα 3.3. Στήριξη της οικογένειας και κοινωνική προστασία 3.4. Άτομα με αναπηρία: ίση συμμετοχή στη ζωή 3.5. Νέα εθνική πολιτική για την υγεία 3.6. Ψυχική υγεία – εξαρτήσεις – ναρκωτικά
Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεσμευόμαστε για ένα Κοινωνικό Κράτος με καθολικό χαρακτήρα, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο που καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών και δημιουργεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας.
3.1. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αξιοπρεπή εργασία για όλους και χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, και κανένα κοινωνικό κράτος δεν είναι οικονομικά βιώσιμο χωρίς την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η πράσινη ανάπτυξη εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 250.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, αν σήμερα αποφασίσουμε να κάνουμε τις επιβαλλόμενες επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κτιριακός και κατασκευαστικός τομέας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η γεωργία και ο τουρισμός.
Για την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, θα προωθηθούν (α) ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των πολιτικών ενίσχυσης των επενδύσεων, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και (β) η έγκαιρη αναγνώριση των αναγκών σε επαγγέλματα, γνώσεις και προσόντα και ο συντονισμός των επιμέρους συστημάτων εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ
Για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της προστασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, σημαίνουν μια νέα δημοκρατική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας. Οι προτεραιότητές μας είναι:
- Η επανασύσταση και ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών εποπτείας της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στην αδήλωτη απασχόληση.
- Η ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων.
- Η κατάργηση των νόμων της ΝΔ που καταστρατηγούν και περιορίζουν τη συλλογική αυτονομία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.
- Η ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.
- Η επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μορφή απασχόλησης, ιδιαίτερα της οικονομικά εξαρτημένης αυτοαπασχόλησης, τα περίφημα «μπλοκάκια».
- Η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και την ουσιαστική σύνδεση με πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας."

Νομίζω ότι ακολουθεί πλήρως το πρόγραμμά του.... Εμείς δεν το καταλάβαμε σωστά.

Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία



"Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να χάσει ούτε μια μέρα ακόμη. Προτεραιότητα μας η στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και η αναδιανομή με συγκεκριμένα μέτρα. Αλλαγές για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ για τους αγρότες. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία."

Αυτά λέγονταν προεκλογικά...... Την εφαρμογή τη ζούμε.... Πλήρης ταύτιση υποσχέσεων και πράξεων.
 Έτσι ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ.....

Η κρίση χτύπησε άγρια και τις εφημερίδες

Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων είναι διαρκώς πτωτικές παρά τις πάσης φύσεως προσφορές. Ο κόσμος σιγά-σιγά απομακρύνεται από τον γραπτό τύπο, διότι, αφενός μεν δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και αφετέρου είναι πλέον, ακριβός για τα μειωμένα εισοδήματα. Το πως συντηρούνται βέβαια τόσες εφημερίδες αυτό είναι ένα ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ που φυσικά δεν απασχολεί κανένα ελεγκτικό μηχανισμό για το πόσα χρωστάνε και πως βγάζουν το μήνα τους με απίστευτα χαμηλές κυκλοφορίες. Αυτό το "ελληνικό θαύμα" αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει να βγει προς τα έξω για να το ακολουθήσουν κι άλλες χρεωμένες επειχειρήσεις μήπως και σωθούν. Γιατί δεν ανακοινώνονται από τους  λαλίστατους  στο υπουργείο Οικονομικών ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ, στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και να ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για να εισπαχθούν τα χρέη.... Καλές οι μαγκιές με τους γιατρούς του Κολωνακίου και τα κέντρα διασκεδάσεων, αλλά ποιός υπουργός ΘΑ ΕΛΕΓΧΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΜΜΕ;;; Την επόμενη μέρα θα έπρεπε να φύγει από τη χώρα διότι θα του είχαν βγει τα "άπλυτά του" στα περίπτερα τόσο του ίδιου όσο και των συγγενών του έως τέταρτου βαθμού....ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...... Να μάθει ο κόσμος ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ και πόσο είναι ανιδιοτελή τα κίνητρά τους στην λειτουργία της ανεξάρτητης ενημέρωσης που προσφέρουν στον κόσμο. ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ... Κάτι τέτοιο δεν μας βροντοφωνάζετε για να πιστέψουμε..... ΟΧΙ ΑΛΛΟ BLANCO ΠΙΑ !!!!  ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ...

" Νέα Ελλάδα " είναι τίτλος κόμματος ;

Άκουσα ότι κατατέθηκε ο τίτλος ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ στον Άρειο Πάγο για νέο κόμμα. Το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη. Το πολιτικό σκηνικό είναι σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ..... Όλοι ψάχνονται για την μετά ΠΑΣΟΚ εποχή....

Εργαζόμενοι υποζύγια των εργοδοτών

Σε μια βδομάδα το σοσιαλιστικό κυβερνητικό κόμμα ξεθεμελίωσε εργατικούς νόμους δεκαετιών, χωρίς λύπη, χωρίς αιδώ... αλλά με περίσκεψη. Ικανοποίησε πάγια αιτήματα των εργοδοτών και άδγσε τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών. Ένας φόβος διακατέχει πλέον όλο το εργατικό δυναμικό του ιδιωτικού τομέα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. Μεγάλες επιχειρήσεις, πριν ακόμα υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα με την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, άρχισαν να ειδοποιούν εγγράφως τους εργαζόμενους για να επιλέξουν τετραήμερες εργασιακές συμβάσεις ή την πόρτα της εξόδου με την κολοβή αποζημίωση. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ. Και ο υπουργός Λοβέρδος από τηλεοράσεως στο MEGA να ψεύδεται θρασύτατα ότι δεν μειώνονται οι αποζημιώσεις. Οι απεργίες που ακολουθούν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα είναι μία πρώτη γεύση του τι έχει να γίνει το καλοκαίρι ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.... Το ΔΝΤ και η Τρόϊκα ήταν "οι βάρβαροι" που χρησιμοποιήθηκαν ως μπαμπούλες για το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέχρι και οι εφημερίδες που στηρίζουν συστηματικά την κυβέρνηση πάγωσαν στο άκουσμα των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος.... Ένιωσαν πως και οι δικές τους συμβάσεις δεν πρέπει να θεωρούνται και πολύ σίγουρες με την κρίση που διέπει τον τύπο..... ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;; Είναι ένα ερώτημα για το Πάμε Στοίχημα. Πάντως μην θεωρήσει κανείς αφελής ότι όποιο σχήμα και να έρθει αργότερα να κυβερνήσει θα πάρει τίποτα πίσω..... Πως τους έλεγε ο Αντρέας αυτούς που πιστεύουν κάτι τέτοια : αιθεροβάμονες..... Να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι που να πιστεύουν ότι κυβερνώνται από ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ;;; Δεν νομίζω...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ο πολιτισμός σε πλήρη ύφεση

Όποιοι θυμούνται τα καλοκαίρια που πέρασαν θα αναρωτιούνται τι γίνεται φέτος με τις καλοκαιρινές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικά γεγονότα κλπ που δεν προλάβαινες να τα παρακολουθήσεις όλα λόγω της πλειονότητάς τους. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει προσβάλλει ΣΟΒΑΡΑ και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις παντός είδους που φέτος είναι πολύ περιορισμένες. Μην βιαστούμε να πούμε ότι φταίει το Μουντιάλ. Μπορεί να έχει κάποια συνεισφορά, αλλά ο προγραμματισμός άλλοτε ήταν πολύ πλουσιότερος απ' ό,τι το φετεινό μουντό (από πλευράς διάθεσης του κόσμου) καλοκαίρι. Που να βρεθεί το κέφι και τα ανάλογα χρήματα για να παρακολουθήσει κανέις μια πολιτιστική εκδήλωση ποιότητας;; Πολύ περιορισμένα βαλάντια και πολύ λίγες και ως εκ τούτου ακριβές οι καλές εκδηλώσεις. Ενός κακού μύρια έπονται.... Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για το μέλλον. Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν τα δεκάδες θετρικά σχήματα που υπήρχαν το περασμένο χειμώνα στην Αθήνα. Πόσα από αυτά θα συνεχίσουν;;; Τα δε κοσμικά λεγόμενα κέντρα (μουσικές αρένες κλπ μπουζουκομάγαζα) θα καταλήξουν να δουλεύουν με συγκεκριμένες παρέες.... Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του και περνάει ατέλειωτες ώρες με τις ανοησίες των καναλιών.... Δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι καλύτερο. Μακάρι να διαψευστώ αλλά θα περάσει ακόμα χειρότερες μέρες ο πολιτισμός στη χώρα μας.....

Η Εθνική Ελλάδος έτρωγε σίδερα

Αυτή τη φορά η εθνική ομάδα ήθελε να κερδίσει και τα κατάφερε. Το έβλεπες στα μάτια των παικτών οι οποίοι έβγαζαν πάθος από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Κάτι η σκληρή κριτική από την ήττα με τη Νότιο Κορέα, κάτι η συσπείρωση και το οικογενειακό κλίμα που έχει εμπεδώσει ο Ρεχάγκελ στους παίκτες, έφερε το αποτέλεσμα. Πράγματι το παιχνίδι με την Νιγηρία κρίνεται σαν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των μέχρι τώρα αγώνων του Μουντιάλ. Τι θα γίνει στη συνέχεια δεν μπορεί να ξέρει κανένας, αλλά οι παίκτες και ο προπονητής απέδειξαν ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και τον προπονητή.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η καθυστέρηση της υπουργού Κατσέλη

Έχει κάνει εντύπωση η προκλητικά αργή νομοθετική δράση της υπουργού Οικονομίας Κατσέλη με στόχο την ανάπτυξη της χώρας, αλλά η εξήγηση είναι πασιφανής. Περιμένει να τελειώσουν οι λοιποί συναρμόδιοι υπουργοί την διάλυση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων να δημιουργηθούν οι στρατιές των νεόφτωχων, ώστε να παράσχει φτηνό εργατικό δυναμικό στο κεφάλαιο προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις.... Χωρίς φτηνά εργατικά χέρια και πλήρως στερούμενα στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν μπορεί το απαιτητικό κεφάλαιο να δημιουργήσει. Έτσι μετά από λίγο καιρό, αφού μπουν και οι τελευταίες πινελιές στην εξαθλίωση, θα έρθουν και οι επενδύσεις με εργαζόμενους "κινέζικων" προδιαγραφών. Μέχρι τότε μπορεί να "τσακώνεται" με τον υπουργό Οικονομικών και να κάνει και καμιά ομιλία για να υποδηλώνει την παρουσία της..... Θα έρθει και η ώρα της.... Ο καθείς εφ' ω ετάχθη....

Κατάρρευση υγείας παιδείας, δικαιοσύνης, εργασιακών, ασφαλιστικών οι καλύτερες μέρες του ΠΑΣΟΚ

Συζητώντας με κάποιον χθες μου έλεγε, μεταξύ άλλων : "το έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα σε λίγους μήνες, ανέτρεψε όλο το σχεδιασμό ζωής των Ελλήνων, συρρικνώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύοντας την παιδεία (καταργούνται περίπου 450 σχολικές μονάδες, γυρίζουμε στις τάξεις των 35 μαθητών, διορίζονται 17.000 λιγότεροι φέτος εκαπιδευτικοί κλπ), ανέτρεψε όλες τις προσδοκίες για το ασφαλιστικό, κατάφερε να μην έχουν υλικά και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία στρέφοντας τον κόσμο στα ιδιωτικά, βούλιαξε τη δικαιοσύνη, απαξιώνοντας τους λειτουργούς της, παρά τις φανφαρόνικες και καθαρά επικοινωνιακές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου παρόντες τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και τον συνήγορο του πολίτη. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ." Και κατέληξε ο φίλος. "Τώρα μπορεί να κάνει και εκλογές και να τις χάσει. Το έργο του το εξετέλεσε πλήρως. Εννοείται πως όποιος και να βγει θα στοιχηθεί πίσω από την αποδόμηση και θα συνεχίσει, χωρίς να μπορεί ουσιαστικά να κάνει τίποτα.... Αυτό ήταν και ένα μέρος της συμφωνίας παράδοσης της εξουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτήν...." Σϊγουρα θα τον βάρεσε η απότομη ζέστη....Γίνονται αυτά τα πράγματα στις δημοκρατίες;;; Αν είναι δυνατόν !!!! Ήμαρτον πιά!!!!

Η γεννιά των απολυμένων του υπουργού Λοβέρδου

Ο υπουργός-συνταγματολόγος Λοβέρδος τελικά αποδεικνύεται όντως ο δημοφιλέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπουργός της Κυβέρνησης. Κατόρθωσε μέσα στους μήνες της μέχρι τώρα θητείας του να ΑΠΟΔΟΜΙΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ το ασφαλιστικό και το εργατικό δίκαιο. Είναι μακράν ο παραγωγικότερος σε αντιλαϊκά μέτρα υπουργός (μπροστά του φαίνεται "συμπαθής" ακόμα και ο υπουργός Παπακωνσταντίνου) και θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που θα θυμούνται όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ως ο νεκροθάφτης όλων των δικαιωμάτων τους σε ασφαλιστικά και εργατικά θέματα. Περιμένω τα νέα γκάλοπ, αυτές τις αξιόπιστες διατεταγμένες μετρήσεις κάποιων εταιριών που να λένε ότι ο υπουργός Λοβέρδος είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός. Προφανώς οι μετρήσεις αυτές γίνονται στα μέλη του ΣΕΒ και των εργοδοτών....Δεν εξηγείται αλλιώς. Με το χθεσινό πρεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ να βγει στο ΜΕGA και να ΠΕΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΑ ΨΕΜΑΤΑ για να το στηρίξει (για το λόγο αυτό κράζεται σήμερα από όλο τον τύπο) δημιουργεί μια γεννιά ανέργων ηλικίας από 45 και πάνω..... Ποιός εργοδότης δεν θα απολύσει ένα "ακριβό" εργαζόμενο για να πάρει στη θέση του δύο νέους για την ίδια εργασία;;; Ο υπουργός-συνταγματολόγος Λοβέρδος δημιουργεί μια γεννιά ανέργων με ελάχιστες πιθανότητες να βρουν ξανά δουλειά ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ με τις διατάξεις που προωθεί. Συγχαρητήρια υπουργέ..... Και εις ανώτερα...Συνέχισε το "έργο" σου εκεί στην οδό Πειραιώς.... Να σου θυμίσω τη φράση (καθαρά ελληνική) : υπάρχει και φιλότιμο... το θεωρώ περιττό... Καλημέρα υπουργέ.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επιτρεπτή εκτέλεση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και ΝΠΔΔ

Μια απόφαση που θα μας είναι χρήσιμη στο μέλλον.... Η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει όσους θίγονται από το δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου δικαίου. Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης 2347/2009 του Αρείου Πάγου:
"ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Α2' Πολιτικό Τμήμα
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Στο άρθρο 94 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του με το από 6.4.2001 Ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής ορίζεται ότι "1. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια υπάγονται οι διοικητικές διαφορές ουσίας όπως νόμος ορίζει, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου 2. Στα πολιτικά δικαστήρια υπάγονται οι ιδιωτικές διαφορές, καθώς και οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας, όπως νόμος ορίζει 3. Σε ειδικές περιπτώσεις και προκειμένου να επιτυγχάνεται η ενιαία εφαρμογή της αυτής νομοθεσίας μπορεί να ανατεθεί με νόμο η εκδίκαση κατηγοριών ιδιωτικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια ή κατηγοριών διοικητικών διαφορών ουσίας στα πολιτικά δικαστήρια, 4. Στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια μπορεί να ανατεθεί και κάθε άλλη αρμοδιότητα διοικητικής φύσης, όπως νόμος ορίζει. Στις αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνεται και η λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση της διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται αναγκαστικά και κατά του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπως νόμος ορίζει" Στο άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζεται ότι "5. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει αναγκαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης" Στο άρθρο 1 του ν.3068/2002 (ΦΕΚ α 274/14.11.2002), όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 20 του ν.3301/2004, που εκδόθηκε εις εκτέλεση του άρθρου 94 παρ.4 του Συντάγματος, ορίζεται ότι "Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει". Επακολούθησε ο ν. 3301/2004 με το άρθρο 20 του οποίου προστέθηκε στο άνω άρθρο 1 του ν.3068/02 εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο, δεν είναι δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του παρόντος νόμου και δεν εκτελούνται οι εκτελεστοί τίτλοι που αναφέρονται στις περιπτώσεις των εδαφίων γ'- ζ' της παρ.2 του άρθρου 904 ΚΠολΔ (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι κατά τα άρθρα 623 επ. του ιδίου Κώδικα εκδιδόμενες από τον αρμόδιο δικαστή διαταγές πληρωμής), πλην των κηρυχθεισών εκτελεστών αλλοδαπών δικαστικών αποφάσεων. Περαιτέρω, το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που, μαζί με το προαιρετικό Πρωτόκολλό του, κυρώθηκε με τον ν.2462/1997, και άρχισε να ισχύει για την Ελλάδα από 5.8.1997 (Ανακοίνωση Υπ. Εξωτ. Φ.0546/62/Α1 /292/Μ.2870/7.5.1997), έχει δε υπερνομοθετική ισχύ κατά το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος, στο άρθρο 2 παρ.3 αυτού ορίζει ότι: "Τα Συμβαλλόμενα Κράτη στο παρόν Σύμφωνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση: α) να εγγυώνται ότι κάθε άτομο, του οποίου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, που αναγνωρίζονται στο παρόν Σύμφωνο, παραβιασθούν, θα έχει στη διάθεσή του μία πρόσφορη προσφυγή, ακόμη και αν η παραβίαση θα έχει διαπραχθεί από πρόσωπα που ενεργούν υπό την επίσημη κρατική ιδιότητά τους, β) να εγγυώνται ότι η αρμόδια δικαστική, διοικητική, νομοθετική... αρχή ... θα αποφαίνεται πράγματι σχετικά με τα δικαιώματα του προσφεύγοντος, και να προωθήσουν τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, γ) να εγγυώνται την εκτέλεση, από τις αρμόδιες αρχές, κάθε απόφασης που θα έχει κάνει δεκτή τη σχετική προσφυγή". Εξάλλου, το άρθρο 14 παρ.1 εδ. α' του ίδιου Συμφώνου ορίζει ότι: "Κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί από ... δικαστήριο ... το οποίο θα αποφασίσει ... και για αμφισβητήσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αστικού χαρακτήρα". Με τη διάταξη αυτή συμπορεύεται και το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, που καθιερώνεται με το άρθρο 6 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (η οποία κυρώθηκε με το ν.δ.53/1974), καθώς και με το άρθρο 20 παρ.1 του Συντάγματος. Οι ως άνω διατάξεις δεν ιδρύουν μόνο διεθνή ευθύνη των συμβαλλομένων κρατών, αλλά έχουν άμεση εφαρμογή και υπερνομοθετική ισχύ, άρα θεμελιώνουν δικαιώματα υπέρ των προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής τους. Οι διατάξεις αυτές εγγυώνται όχι μόνο την ελεύθερη πρόσβαση σε δικαστήριο, αλλά και την πραγματική ικανοποίηση του δικαιώματος που επιδικάσθηκε από το δικαστήριο, δηλαδή το δικαίωμα αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς την οποία η προσφυγή στο δικαστήριο θα απέβαλλε την ουσιαστική αξία και χρησιμότητά της.(Ολ.ΑΠ 21/2001) Από τις εκτεθείσες συνταγματικές διατάξεις και εκείνες του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της ΕΣΔΑ σαφώς συνάγεται ότι, προς επίτευξη του επιδιωκόμενου με αυτές σκοπού της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου, ΟΤΑ και νομικών ν.π.δ.δ., με τις οποίες επιδικάζονται εις βάρος τους χρηματικές απαιτήσεις, στους τίτλους δε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι κατά τα άρθρα 627 επ. ΚΠολΔ διαταγές πληρωμής, οι οποίες ναι μεν εκδίδονται από δικαστή, χωρίς προηγουμένως να ακουστεί και να αναπτύξει τις απόψεις του ο καθού, μετά από εξέταση της συνδρομής των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή τους και όχι από συγκροτημένο δικαστήριο, πλην όμως εξομοιώνονται λειτουργικώς με τις δικαστικές αποφάσεις, διότι αφ' ενός μεν επιλύουν διαφορές, εφ' ετέρου δε ανταποκρίνονται στα βασικά λειτουργικά γνωρίσματα της προβλεπόμενης από το άρθρο 20 του Συντάγματος δικαστικής προστασίας, δεδομένου ότι παρέχεται η δυνατότητα στον καθού να ασκήσει ανακοπή και να προβάλει τους ισχυρισμούς του, τόσο ως προς τη μη συνδρομή των προϋποθέσεων έκδοσης της διαταγής πληρωμής όσο και ως προς την απαίτηση. Παρέπεται, ότι η άνω νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 20 ν. 3301/2004, κατά την οποία δεν εκτελούνται οι αναφερόμενοι σ' αυτή εκτελεστοί τίτλοι, μεταξύ των οποίων και οι διαταγές πληρωμής, αντίκειται στις ειρημένες διατάξεις του Συντάγματος και των Διεθνών Συμφώνων και ως εκ τούτου είναι δυνατή, η από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή (ειρηνοδίκη ή δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου) έκδοση διαταγής πληρωμής, συντρεχουσών των προς τούτο προϋποθέσεων εις βάρος του Δημοσίου, ΟΤΑ και ν.π.δ.δ., και αν ακόμη η υποκείμενη σχέση, από την οποία απορρέει η χρηματική απαίτηση προς πληρωμή της οποίας ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής, υπάγεται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει επί διαφοράς από σύμβαση δημόσιου έργου. (σχ. ΑΕΔ 18/2005). Επομένως, ο πρώτος λόγος της αιτήσεως αναίρεσης από τον αριθμό 4 του άρθρου 559 ΚΠολΔ, με τον οποίο προσάπτεται στο Εφετείο η αιτίαση ότι με το να απορρίψει όπως και το πρωτοδικείο, τον λόγο ανακοπής κατά της 7313/2003 διαταγής πληρωμής του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, πως η ανακοπτομένη διαταγή πληρωμής εκδόθηκε από τον άνω δικαστή καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, διότι η υποκείμενη μεταξύ των διαδίκων σχέση ήταν σύμβαση δημοσίου έργου και οι εξ αυτής προκύπτουσες διαφορές υπάγονται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, είναι αβάσιμος. Από τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν. 1418/84, όπως τροποποιήθηκαν με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 ν. 2940/01, καθιερώνεται, προ της ασκήσεως προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο, σύστημα διοικητικής επίλυσης των διαφορών που ανακύπτουν από την εκτέλεση δημοσίου έργου, προβλέποντας ότι, κατά των πράξεων της διευθύνουσας υπηρεσίας, που προσβάλλουν έννομα συμφέροντα του αναδόχου, αυτός δικαιούται, μέσα σε τακτή προθεσμία, να ασκήσει ένσταση στην προϊσταμένη αρχή, και στη συνέχεια αίτηση θεραπείας. Περαιτέρω, στο άρθρο 5 παρ.8 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι " Οι λογαριασμοί των κατά τη σύμβαση οφειλομένων ποσών συντάσσονται κατά μηνιαία χρονικά διαστήματα, εκτός αν η σύμβαση ορίζει άλλες προθεσμίες. Οι λογαριασμοί συντάσσονται από τον ανάδοχο και υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία, η οποία τους ελέγχει και τους διορθώνει, όταν απαιτείται, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους. Οι εγκρινόμενοι από τη διευθύνουσα υπηρεσία λογαριασμοί αποτελούν την πιστοποίηση για την πληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί..", ενώ στο άρθρο 40 του Π.Δ. 609/1985 ορίζεται ότι "1. Η πραγματοποίηση των τμηματικών πληρωμών που προβλέπει η παρ.8 του άρθρου 5 ν. 1418/84 ή της οριστικής πληρωμής του εργολαβικού ανταλλάγματος και η εκκαθάριση όλων των αμοιβαίων απαιτήσεων από την εκτέλεση της εργολαβικής συμβάσεως γίνεται με βάση τους λογαριασμούς και τις πιστοποιήσεις που συντάσσονται σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους 2...7. Οι λογαριασμοί υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία που τους ελέγχει και τους διορθώνει, αν είναι ανάγκη μέσα στην προθεσμία που προβλέπει η παρ.8 του άρθρου 5 ν. 1418/84..... Ο λογαριασμός μετά τον έλεγχο εγκρίνεται από τη διευθύνουσα υπηρεσία και έτσι εγκεκριμένος αποτελεί την πιστοποίηση για την πληρωμή του αναδόχου...9.Με τον τελικό λογαριασμό γίνεται εκκαθάριση του εργολαβικού ανταλλάγματος και όλων των αμοιβαίων απαιτήσεων που έχουν σχέση με την εκτέλεση της σύμβαση" Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, όπου εκδίδεται από τη διευθύνουσα υπηρεσία πράξη βλαπτική για τα συμφέροντα του αναδόχου, αυτός υποχρεούται, επί ποινή απαραδέκτου, πρώτα να ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τα άρθρα 12 και 13 του ν.1418/84 διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και κατόπιν να ασκήσει προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο. Όταν όμως δεν πρόκειται περί βλαπτικής για τα συμφέροντα του αναδόχου πράξεως, αλλά αντίθετα περί πράξεως της οποίας αυτός επιδιώκει την υλοποίηση, όπως είναι η πράξη της διευθύνουσας υπηρεσίας περί εγκρίσεως του τελικού λογαριασμού, η οποία αποτελεί την πιστοποίηση για την πληρωμή του, τότε και εφόσον η διοίκηση αρνείται να ικανοποιήσει τη σχετική απαίτησή του (πληρωμή της αμοιβής) δεν είναι αναγκαία η τήρηση της άνω διοικητικής προδικασίας και ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει ευθέως την καταβολή της αμοιβής του. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως από την προσβαλλόμενη απόφαση προκύπτει το Εφετείο απέρριψε τον σχετικό λόγο ανακοπής του ήδη αναιρεσείοντος, δεχθέν ότι το ποσό των 62.731,33 ευρώ που διατάχθηκε το αναιρεσείον να πληρώσει στο αναιρεσίβλητο, ως υποκατάστατο των μελών του, αποτελούσε την αμοιβή αυτών (μελών), από σύμβαση δημόσιου έργου που είχε καταρτισθεί μεταξύ των ιδίων και του αναιρεσείοντος η οποία (αμοιβή) πιστοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τη διευθύνουσα υπηρεσία και ότι, ως εκ τούτου, δεν απαιτείτο η τήρηση της ειρημένης διοικητικής διαδικασίας. Με την κρίση του αυτή το Εφετείο, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στην πρώτη (μείζονα) πρόταση του παρόντος συλλογισμού, δεν παραβίασε με εσφαλμένη ερμηνεία ή εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν. 1418/1984. Επομένως, ο περί του αντιθέτου, εκ του άρθρου 559 αρ. 1 Κ.Πολ.Δ απορρέων δεύτερος λόγος του αναιρετηρίου είναι αβάσιμος. Κατ' ακολουθίαν, πρέπει να απορριφθεί η αίτηση αναιρέσεως.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Απορρίπτει την από 14-5-2007 αίτηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" για αναίρεση της υπ' αριθ. 4486/2006 απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Και
Καταδικάζει το αναιρεσείον στα δικαστικά έξοδα του αναιρεσιβλήτου από τριακόσια (300) ευρώ.
Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου 2009. Και
Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 28 Δεκεμβρίου 2009."

Τσιφτετέλια στο θωρηκτό Αβέρωφ

Κροκοδείλια δάκρυα στα κανάλια τα οποία διψούν για τέτοια θέματα: γκλαμουράτοι έκαναν πάρτι στο θωρηκτό Αβέρωφ....και βεβήλωσαν την ιστορία. Μα για να φτάσουμε εκεί κάποιοι έδωσαν άδεια για να γίνει. ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΗΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ. Χρήματα τα οποία κάποια τρύπα θα βούλωσαν του προϋπολογισμού του μουσείου. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, μας έμαθε η κυβέρνηση, να κάνουμε τα πάντα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ συνεχώς. Να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία. Την προέλευση θα κοιτάξουμε τώρα.... Προς τι ο κοπετός των ρομαντικών τέως ναυάρχων;;; Ρεσάλτο έκαναν οι γκλαμουράτοι;;; ΜΕ ΑΔΕΙΑ, ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ και ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ έγιναν όλα. Το χαρτί έγραφε για εκδήλωση των 100 χρόνων του Θωηκτού Αβέρωφ και όλα είναι μέλι-γάλα.....  Άντε το επόμενο γλέντι στον Παρθενώνα.

Ώρα μηδέν στα νοσοκομεία

Οι αδύνατοι, οι γέροντες, οι άρρωστοι και οι ανήμποροι, βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια του σχεδίου της για την βελτίωση των "αριθμών" της οικονομίας, συνεχίζει την εξόντωση (ψυχική και απεύχομαι, αλλά φοβάμαι φυσική) των Ελλήνων. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΝΕΚΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;; ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ, νομίζοντας ότι είμαστε αναλώσιμα πιόνια σε μια σκακιέρα την οποία έχουν στήσει και ΠΑΙΖΟΥΝ;;  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ" (τρομάρα τους);;; Εδώ κοντεύει να μείνει χωρίς γύψο το ΚΑΤ κι εκείνοι ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.... Θα πέσει πολύ ξύλο....Μετά το κράξιμο θα έρθει και το ξύλο και θα είναι ανελέητο....

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η κατάντια της δικαιοσύνης και των λειτουργών της

Διάβασα την ακόλουθη επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την οποία αντιγράφω διότι ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ που πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλους :
"ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Δ.Σ.Α.
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή για τον τόπο και το επάγγελμα - λειτούργημα. Η διασπάθιση, η καταλήστευση του δημόσιου χρήματος χωρίς ουδεμία απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, οδήγησε την χώρα σε ηθική και οικονομική χρεοκοπία και μας έθεσε υπό τις οδηγίες- εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτοί που πρώτοι κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα της κρατικής ανομίας είναι οι ολιγότερο ή καθόλου ευθυνόμενοι και κυρίως οι συνταξιούχοι των 600 και 800 ευρώ. Αυτοί που δεν κλήθηκαν να πληρώσουν το λογαριασμό είναι αυτοί που απομύζησαν και απομυζούν τον εθνικό πλούτο. Δηλαδή αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα και την κατευθύνουν στα χέρια των κερδοσκόπων, όπως με τον καταχρεωμένο ΟΣΕ και εκποιούν στρατηγικούς χώρους και εδάφη της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Όλα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας και οι κερδοσκόποι σπεύδουν να επωφεληθούν αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.
Η Δικαιοσύνη, το βάθρο της Δημοκρατίας, ο καθρέφτης ενός Κράτους Δικαίου, εξακολουθεί να είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργού. Οι υποθέσεις προσδιορίζονται το 2014 ή και 2015, ενώ οι ανάγκες ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν στοιχειωδώς και αναγκάζουν τις διοικήσεις των Δικαστηρίων να προσφεύγουν στην βοήθεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Αρνησιδικία και διάλυση είναι τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στο χώρο της Δικαιοσύνης σε βαθμό που ο καθείς αναρωτιέται αν η αποκαλούμενη Δικαιοσύνη λειτουργεί πράγματι ή είναι μόνο στα χαρτιά και στο ιδεατό, για φιλοσοφικές συζητήσεις και αναζητήσεις.
Οι δικηγόροι, πράξαμε σχεδόν πάντοτε το καθήκον μας με αίσθημα υψηλής ευθύνης και είμαστε αυτοί που κυρίως πληττόμαστε από την υποβάθμιση και κυρίως την μη λειτουργία της Δικαιοσύνης , αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας. Είμαστε αυτοί που παρά τα προβλήματα επιβίωσής μας , ήμασταν πάντα μπροστά σε αγώνες κοινωνικούς, αγώνες για την Δημοκρατία, την ελευθερία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τα ίδια βεβαίως περίπου, προβλήματα ισχύουν για τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Δεν ισχύουν όμως για τους διαφόρων ειδών συμβούλους και παρασυμβούλους που σαν βδέλλες εξακολουθούν να απομυζούν, ότι απέμεινε από το αποστεωμένο ελληνικό πελατειακό κράτος, που εξακολουθεί να εμφανίζεται χαμογελαστό, ειρωνικό, υπερήφανο για όσα έπραξε.
Σε καμία άλλη χώρα αυτού του ταλαίπωρου πλανήτη δεν παρατηρείται το φαινόμενο να επιβραβεύεται η ασέβεια στους θεσμούς, η ανομία, η κατεργαριά και να τιμωρείται ο μη έχων στον ήλιο μοίρα συνταξιούχος. Η εξήγηση μπορεί να λυθεί μεταφυσικά με την έννοια της τιμωρίας του, που εμπιστεύθηκε την πολιτεία και έδωσε τα νιάτα του για την ευημερία της χώρας, που κατάληξε στην ευημερία των πολύ ολίγων, που με τον έλεγχο των ΜΜΕ και μερίδα πολιτικών κυριαρχεί και καταδυναστεύει τον τόπο επιβάλλοντας την σιωπή και την ανομία. Ήλθε όμως η ώρα που πρέπει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ, που θα σφραγίσει μια εποχή και θα δώσει ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, αισιοδοξίας και ελπίδας.
Είμαστε αυτοί που συμμετείχαμε σε «διάλογο» για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και απασχολούν ευρύτερα την Ελληνική κοινωνία. Θελήσαμε και δώσαμε ένα μάθημα δημοκρατίας, ένα μάθημα συμμετοχής και συνδρομής στα κοινωνικά δρώμενα, στα δρώμενα και στον δικό μας χώρο. Φαίνεται ότι τον διάλογο και την εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό διαβούλευση, την εκλαμβάνουν ως επικοινωνιακό παιχνίδι στο πλαίσιο ενός νεολαικϊσμού που ωθεί στον απόλυτο αποπροσανατολισμό. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι διαπιστώσεις της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, που μπρος στο χάος, στην άγνοια, τον φόβο του μέλλοντος, την απαξίωση του πολιτικού κόσμου και των θεσμών, αποσβολωμένος και απογοητευμένος κλείνεται στο καβούκι του, μελαγχολικός και απογοητευμένος.
Ως να μην έφθανε όλη αυτή η τραγωδία και παρά τον υφιστάμενο υποτίθεται «διάλογο» η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει τις προεισπράξεις, από τις οποίες ποσοστό παρακρατείται για την λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, των ασφαλιστικών ταμείων, των διανεμητικών λογαριασμών, εκμεταλλευόμενη την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και την πρότασή μας η υπόθεση να κριθεί από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Θα ακούσετε πολλά από την άλλη πλευρά, θα ψελλίσουν, θα κραυγάσουν είτε μόνοι τους, είτε μέσω των εντεταλμένων συμβούλων τους για την αναγκαιότητα. Εμείς ζητούμε το θέμα να κριθεί από το ΔΕΚ και να συνεχισθεί ο διάλογος με αφορμή το μνημόνιο, την οδηγία για την εσωτερική αγορά, όπως δεσμεύθηκαν και καλόπιστα αποδεχθήκαμε έναν διάλογο δημοκρατικό. Φαίνεται όμως, μέχρις στιγμής ότι έχομε να κάνουμε με αναξιόπιστους συνομιλητές, που κρύβονται πίσω από την προσωρινή τους θέση, από την ένδεια των επιχειρημάτων τους, την άγνοια της πραγματικότητας, την αλαζονεία της όποιας εξουσίας τους.
Συνάδελφοι, συμπολίτες,
Ουδείς είναι σε θέση με μία μονοκονδυλιά, να σβήσει ότι έχει γραφεί με ανεξίτηλο μελάνι. Να διαγράψει τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την αποστολή τους, να καταργήσει ταμεία και διανεμητικούς λογαριασμούς, να εξαφανίσει στρατιές νέων συναδέλφων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ουδείς είναι σε θέση να μεταχειρίζεται και να μετατρέπει την γνώση, σε αγοραίο αγαθό, σε πατάτα και καρπούζι. Ουδείς μπορεί να μετατρέψει τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε εξωραϊστικούς συλλόγους, ή επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης.
Δυστυχώς δεν μας απομένει άλλος δρόμος από το να προστατεύσουμε ό,τι κτίσαμε σχεδόν από την σύσταση του ελληνικού κράτους. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν ιστορία 150 ετών. Έχουν μία καταξιωμένη πορεία και αποτέλεσαν επάλξεις για αγώνες επιστημονικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, πολιτικούς. Αγώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον απεγκλωβισμό της από τα δεσμά της εκτελεστικής εξουσίας και των πλοκαμιών της. Είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, απέναντί σας και απέναντι της ελληνικής κοινωνίας.
Συμπαραστάτες σ'αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε όλους. Γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Οφείλουμε όμως να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας ως επιστημόνων, επαγγελματιών, αλλά και ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, που αποτελεί την ύστατη δικλείδα ασφαλείας και προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων από τη συστηματική και ανελέητη προσβολή που δέχονται. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, που μόνο κατ΄όνομα υπάρχει για να καταδυναστεύονται καθημερινά δικηγόροι, οι εντολείς τους, μάρτυρες στο ενδεχόμενο εκδίκασης της υποθέσεώς τους μετά 5 και 10 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επιβίωση του κλάδου των δικηγόρων. Ιδιαίτερα των νέων και των οικογενειών τους. Κάποιοι θέλουν να ξεχνούν τον θεσμικό μας ρόλο. Οφείλουμε να τους τον υπενθυμίσουμε και να ταχθούμε επικεφαλής στον αγώνα που εν τέλει θα είναι για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. Διότι θα καταλάβουν όλοι, ότι στην εποχή της αναίδειας, της αλαζονείας, της απληστίας και της ανομίας, υπάρχουν κάποιοι που τολμούν.
Ζητάμε την στήριξή σας στις αποφάσεις που θα ληφθούν και σχετίζονται άμεσα με το μέλλον όλων μας και το χρέος μας στις επόμενες γενιές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ"
Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς στις βασικές επισημάνσεις για την τελμάτωση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ και να επιτελεί το έργο της ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ, επειχειρώντας να ρίξουν τα βάρη στην συντριπιτική πλειοψηφία των λειτουργών της που με τριτοκοσμικές συνθήκες προσπαθούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους....
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, διότι αν καταρρεύσει, όπως είναι σχεδιασμένο από κα΄ποιους που ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΥΣ, τότε είμαστε έρμαια στις ορέξεις των ισχυρών....


Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Η νέα ρύθμιση για την καταγγελία επαγγελματικών μισθώσεων

Σε νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο άλλαξε η αποζημίωση και η προθεσμία προειδοποίησης για την καταγγελία επαγγελματικής μίσθωσης. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα :
Άρθρο 17
Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικής μίσθωσης από μισθωτή
1. Το άρθρο 43 του π.δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α΄) τροποποιείται ως ακολούθως:
«Ο μισθωτής μπορεί μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την έναρξη της σύμβασης να καταγγείλει τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως τα δε τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από τη γνωστοποίησή της. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής οφείλει στον εκμισθωτή ως αποζημίωση ποσό ίσο με ένα (1) μηνιαίο μίσθωμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο καταγγελίας της μίσθωσης.»
2.Το δικαίωμα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 43 του π.δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α΄) έχει ο μισθωτής ακόμη κι αν έχει παραιτηθεί από αυτό σύμφωνα με το άρθρο 45 του π.δ. 34/1995. Καταγγελία που έχει ήδη ασκηθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ενώ ο μισθωτής είχε παραιτηθεί νόμιμα από αυτό το δικαίωμα, θεωρείται έγκυρη, τα δε αποτελέσματά της επέρχονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, όχι όμως πριν τη δημοσίευση του νόμου. Ο μισθωτής υποχρεούται στην περίπτωση αυτή σε καταβολή αποζημίωσης ίση με το ποσόν ενός μισθώματος όπως αυτό ανερχόταν τρεις μήνες πριν την επέλευση των αποτελεσμάτων της καταγγελίας.
3. Το άρθρο 43 του π.δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α΄) εφαρμόζεται, κατ’ απόκλιση από το άρθρο 4 παρ. 1 περίπτωση θ΄ του π.δ. 34/1995, και για την καταγγελία από τον μισθωτή σύμβασης μίσθωσης ορισμένου χρόνου που έχει συναφθεί για τις δραστηριότητες των άρθρων 1 και 2 του π.δ. 34/1995 για ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Τα εδάφια 2 και 3 της παραγράφου 2 εφαρμόζονται αναλόγως.
4. Οι παράγραφοι 2 και 3 ισχύουν για καταγγελίες που θα γίνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 και αφορούν μισθώσεις ακινήτων που έχουν συναφθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η Εθνική Ελλάδος απογοήτευσε

Μια χαρά περιμέναμε για να γελάσει το χείλι μας, αλλά μια ακόμα απογοήτευση μας περίμενε. Η Εθνική έμοιαζε (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) εκτος τόπου και χρόνου. Τελικά ηττήθηκε με παιδαριώδη λάθη της άμυνας με 2-0 από μια μέτρια ομάδα. Η Νότια Κορέα εκτός από το τρέξιμο δεν είχε κάτι άλλο να παρουσιάσει. Ο Ρεχάγκελ φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του στην Εθνική και ψυχικά έχει ήδη φύγει. Έφτασε σε ηλικία 71 ετών σε ένα Μουντιάλ και τελειώνει μια πλούσια καριέρα. Φυσικά πάντα θα μείνει στην μνήμη μας ως ο κορυφαίος προπονητής της Εθνικής μας που μας απογείωσε το 2004 στο Euro  της Πορτογαλίας. Οι Έλληνες παίκτες φαίνεται ότι δεν πιστεύουν σε κάποια πρόκριση. Ατού της εθνικής υστέρησαν και η ομάδα έμοιαζε χωρίς αρχή μέση και τέλος. Κάτι πήγε να γίνει για ένα δεκάλεπτο στο β ημίχρονο, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Το γκολ δεν ηρθε και το ερώτημα θα παραμείνει για τα υπόλοιπα δύο ματς: θα βάλουμε τουλάχιστον ένα γκολ σε Μουντιάλ;; Διότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι άλλο εκτός απ' αυτό, μετά και τον αγώνα που είδαμε της Αργεντινής με την Νιγηρία. Οι δύο αυτές ομάδες είναι σαφώς καλύτερες και από μας και από την Νότια Κορέα. Συνεπώς θα θεωρηθεί επιτυχία έστω και η επίτευξη ενός γκολ.... Αυτό πρέπει να είναι πλέον το ζητούμενο. Ο βαθμός είναι ο επόμενος στόχος... Μέχρι εκεί...Καλή επιστροφή στην ομάδα και καλή συνέχεια για τους επόμενους στόχους....

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η φημολογία για την επιστροφή στη δραχμή

Το τελευταίο διάστημα η φημολογία για την επιστροφή στη δραχμή και την άμεση υποτίμησή της έναντι του ευρώ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Τόσο στα blogs όσο και σε συζητήσεις η αγωνία των μικροκαταθετών είναι έκδηλη. Άραγε κινδυνεύει να χαθεί ο κόπος μιας ζωής;; Τι θα γίνει με τις μικροκαταθέσεις κλπ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για την οικονομία από την υφέρπουσα φημολογία η οποία καθηλώνει την, ούτως ή άλλως, νεκρή εσωτερική αγορά. Μπορεί κανείς να απαντήσει σίγουρα στην φημολογία για την δραχμή;; Μάλλον όχι. Οι φωνές από το εξωτερικό (περί επιστροφής στη δραχμή) υπάρχουν και εντείνονται. Στο εσωτερικό το μόνο που έχουμε είναι οι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλαδή να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;;; Επομένως τι γίνεται; Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση, όπως σε τόσα ερωτήματα που έχουμε καθημερινά και δεν μας δίνει κανείς απάντηση. Ο καθένας μας ας κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Η φημολογία έχει ήδη κάνει τη ζημιά της στην οικονομία. Η δραχμή είναι τόσο κοντά όσο και μακριά. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τα εκατομμύρια έπεφταν βροχή και οι πολιτικοί μας δεν γνώριζαν....

Κάθε μέρα ο κόσμος, όσο μπορεί και έχει χρόνο από τον αγώνα τους για την επιβίωση, μαθαίνει από πρωτοσέλιδα το ΟΡΓΙΟ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ που έχει ρίξει στο ΒΟΘΡΟ όλο το πολιτικό σύστημα. ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, απίθανοι άνθρωποι που σκοπό είχαν να πουλάνε την υπογραφή τους και τις αποφάσεις τους σαν υπουργοί, κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ. ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ και τσικιρικιτζήδες  κλεισμένοι στα πολυτελή σπίτια τους, είτε στα πολυτελή σκάφη τους, βλέπουν ένα μέρος των έργων τους να βγαίνουν στο φως ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ μήπως έρθει η σειρά τους. Η ΜΙΖΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με τα παραδόπιστα λαμόγια των ΜΜΕ να πουλάνε τη σιωπή τους έναντι αδράς "χορηγίας". Κι ο κοσμάκης ο μεσαίος και ο φτωχός κοιτάζει με απορία προς το μέρος της Δικαιοσύνης και αναρωτιέται ΤΙ ΚΑΝΕΙ;;; Γιατί δεν ανασκουμπώνεται να αποδώσει ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ (ως οφείλει) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, τιμωρώντας ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΠΑΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;;; ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που θα ικανοποιήσει το ΛΑΪΚΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑΧΙΣΤΑ.... Πόσο θα περιμένουμε ακόμα;;;

Ποιοί είναι οι δημοσιογράφοι που λάδωνε η Siemens;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των δημοσιογράφων που ήταν στις λίστες της Siemens;;
Πότε θα σπάσει το απόστημα της ΟΜΕΡΤΑ στο χώρο των ΜΜΕ;;
Πότε θα αποκαλυφθούν τα λαμόγια των ΜΜΕ οι οποίοι κρίνουν τους πάντες και καταστρέφουν κόσμο, αλλά για τα δικά τους εγκλήματα ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ;;;
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ και περιμένει τη σειρά τους....
Δεν μπορεί θα υπάρχει και κάποιος ΤΙΜΙΟΣ μέσα στο συνάφι τους να πληροφορήσει τον κόσμο, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ....

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ακέφαλο το ΙΚΑ χωρίς διοίκηση

Γιατί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας παραμένει χωρίς διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο;
Γιατί απαξιώνεται έτσι το ΙΚΑ΄και ποιά σχέδια εξυπηρετούνται από την καθυστέρηση διορισμού διοίκησης σε έναν οργανισμό που έπρεπε να είχε στελεχωθεί πρώτος από τους πιό άξιους;;
Τι περιμένουμε να διορίσει η τρόϊκα την νέα διοίκηση;;
Μήπως το έχουμε κι αυτό συμφωνήσει με την υπερκυβέρνηση που ορίζει τις τύχες του τόπου;;;
Θα απαντήσει κανείς;;;

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο κομματικό απόσπασμα

Τα δύο κόμματα επιχειρούν την κάθαρσή τους προκειμένου να ρίξουν λάσπη στα μάτια του κόσμου. Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Άκης Τσοχατζόπουλος είναι το πρόσφατο θύμα (αλλά όχι το τελευταίο) από το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας (αυτά που μας κατάντησαν σα σημερινά αδιέξοδα) παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου. Ξεκαθαρίζουν το τοπίο από "βαρίδια" τα οποία όμως δεν θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, πέραν του στιγματισμού, καμία άλλη συνέπεια. Και τα πλούτη τους θα νέμονται και τη ζωή τους θα κάνουν. Θα χάσουν την υστεροφημία τους. Σιγά τ΄αυγά. Δεν νομίζω ότι ήταν υποψήφιος για αδριάντας ο πάλαι ποτέ ωραίος Άκης, "ο ωραίος Μπρούμελ του συγκροτήματος" όπως τον αποκαλούσε  ο Χάρρυ Κλυν. Συνεπώς, προς τι όλα αυτά;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ τα ονόματα του καταλόγου των δημσοιογράφων και των πολιτικών που ήταν στα κατάστιχα της Siemens;;; ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ "ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" από τις δωρεές με τη Siemens, αφού τα δημοσιεύματα βοούν ότι ακόμα και τις καφετιέρες από εκει τις έπαιρναν ..... σε τιμές προσφοράς (δωρεάν). Αλλά είπαμε στην αρένα αυτή τη στιγμή χορηγείται προς ικανοποίηση του κοινού "κατεψυγμένο αίμα" και βλέπουμε.... Το φρέσκο το αφήνουμε για την εποχή που θα σφίξουν τα πράγματα.... ΔΙΟΤΙ, μην ξεχνάμε,  ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ....

Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής στην κόλαση του ΣΕΦ

Αυτό που είδαμε χθες (όσοι είχαν υπομονή μέχρι το τέλος, εγώ δεν είχα, αηδίασα) είναι ΠΡΟΕΟΡΤΙΟ των όσων θα ακολουθήσουν στη συνέχεια στους αθλητικούς χώρους. Δυστυχώς ο αθλητικός χώρος έχει μετατραπεί άπό παλιά σε τόπο εκτόνωσης κάθε ... πικραμένου. Επειδή οι πικραμένοι αυξάνονται και πληθύνονται όσο η άμμος της θαλάσσης μετά τα όσα ανακοινώνονται καθημερινά και που επηρεάζουν τη ζωή μας και το μέλλον μας, προς το δυσάρεστο, φρονώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να είναι πανέτοιμη (άλλο ανέκδοτο κι αυτό) να αντιμετωπίσει μεγάλη έξαρση της βίας ΚΑΙ στους αθλητικούς χώρους. Με αφορμή τον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών επεισοδίων ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εϊδαμε πάικτες παγκόσμιας κλάσης να κοιτάνε με απορία και να σκέφτονται που να φύγουν ... για να σώσουν την σωματική τους ακεραιότητα. Εντάξει ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα διότι έχει και πιό δουλεμένο ρόστερ και πιό ισορροπημένο και κυρίως, έχει τον κορυφαίο μακράν ευρωπαίο προπονητή. Είδα σε κάποια στιγμή ένα εκ των αδερφών Αγγελόπουλων να προσπαθεί μάταια να πείσει τους εξαγριωμένους να αφήσουν να εξελιχθεί το παιχνίδι. ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ που πεθαίνει;; Η περίοδος τελείωσε. ΠΡΟΣΟΧΗ διότι θα αρχίσει άλλη σε λίγους μήνες και οι επαγγελματίες εξαγριωμένοι οπαδοί περιμένουν με τα όπλα παρά πόδα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και μπορεί να θρηνίζουμε και θύματα (ξανά, για όσους ξεχνούν εύκολα)..... Και τότε θα χυθούν πάλι κροκοδείλια δάκρυα....Αλλά θα είναι αργά...

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η ελληνική γλώσσα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Hellenic Quest

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να αακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής..
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.


Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ....., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ....., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ....., κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ένα ποιήμα-αριστούργημα του Καβάφη για τις μέρες μας

Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ', ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές --
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1911)

Ετοιμαστείτε συνέλληνες να αποχαιρετίσουμε την Ελλάδα που ξέραμε και την Ελλάδα που μεγαλώσαμε..... ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ να εθελοτυφλούμε.... Είμαστε πλέον ΣΤΟΧΟΣ. Δεν είναι συνωμοσιολογικές φοβίες, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τόσες πολλές συμπτώσεις μαζεμένες.... Φροντίστε το μέλλον των παιδιών σας ο καθένας μόνος του. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ όταν το καράβι βουλιάζει.

ΣΧΕΔΙΟ Β : Ξεπούλημα της Ελλάδας

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του οικονομικού επιτελείου της δήθεν κυβέρνησης, βλέποντας ότι τα μέτρα που εφάρμοσαν μέχρι τώρα, τα οποία στραγγάλισαν την οικονομία και την έχουν βυθίσει σε βαθειά ύφεση, δεν αποδίδουν, προχωρούν στο ΣΧΕΔΙΟ Β (που ίσως να αποτελούσε και το σχέδιο Α εξ υπαρχής) : Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.... Ό,τι μπορεί να φέρει χρήματα πωλείται. ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της δήθεν κυβέρνησης ακούστηκαν και κάποιες διαφωνίες (ή ξερόβηξε κάποιος υπουργός, το ίδιο είναι), αλλα ο πρωθυπουργός έβαλε τάξη και όλα πάνε καλά. Ο τρομερός υπουργός Οικονομικών, εκείνος που έλεγε σε όλους τους τόνους προεκλογικά σε όλα τα κανάλια, ότι υπάρχουν τα λεφτά με ένα ειρωνικό γελάκι, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την Ελλάδα για να καλύψει τις ατελέσφορες αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα. Το σχέδιο εξαθλίωσης της Ελλάδος και των πολιτών της είναι σε πλήρη εξέλιξη. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΜΙΖΑΣ-ΧΟΡΗΓΙΑΣ;; Τελικά οι εξεταστικές επιτροπές είναι χρήσιμες : Δείχνουν στους μελλοντικούς καταχραστές του δημοσίου πλούτου, ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ.  Είναι κάτι σαν μάθημα προς τις νεώτερες γενιές των άφθρατων πολιτικών. Κάτι σαν οδηγίες προς ναυτιλομένους. Συνεχίστε εμείς σας παρακολουθούμε. Αυτό εξάλλου είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Εσείς να ΚΛΕΒΕΤΕ ΜΕ ΑΠΑΤΗΛΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ κι εμείς ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΒΡΕ ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ.... ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ;; Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι κόπηκε το γέλιο και το χαμόγελο από τους Έλληνες;; Ή κάνετε παρέα με χαζοχαρούμενους λεφτάδες;; Αυτή ήταν η ελπίδα που διαφημίζατε;;; ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΠΙΑ..... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ;;;

Προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης

Μου ήρθε στο mail και το δημοσιεύω.
"ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΟ
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ πχ 200
3. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 8
4. ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10ΕΤΙΑΣ
5. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ
6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ , ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ
7. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
8. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ. Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ
9. ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
10. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Στο στόχαστρο και οι δικαστές : Τραγικές αποφάσεις μιας παραπαίουσας δήθεν κυβέρνησης

Αποφασίστηκε να παγώσουν οι ετήσιες δόσεις των δικαστών, οι οποίοι συμβιβάστηκαν  πριν μερικά χρόνια, με το Κράτος και δέχτηκαν να πάρουν λιγότερο και από το μισό από τις οφειλόμενες αποδοχές τους, ύστερα από απόφαση του Μισθοδικείου, και μάλιστα σε ετήσιες άτοκες δόσεις. Οι περισσότεροι δικαστές προεξόφλησαν τις δόσεις, με παρακράτηση των νομίμων τόκων, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και προέβησαν σε κάποια αγορά δανειζόμενοι περαιτέρω για να συμπληρώσουν. ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;; Θα παγώσουν και οι απαιτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε βάρος τους;; Ποιός θα αποφασίσει; Η τρόικα;; Σε ποιόν πρέπει να αποτανθούν οι δικαστές;; Στους πραγματικούς κυβερνήτες ή στα ανδρείκελα μιας παρέας που "παίζουν" την κυβέρνηση;; Το πανό στην Πατησίων λίγο μετά την ΓΣΕΕ λέει προφητικά: "Νύχτα θα φύγετε". ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΙΑ.... Οι άνθρωποι έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό συστηματικά και στρέφουν την κάθε κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη με έναν φασιστικό λαϊκισμό. Στρέφουν τον καθένα από μας σε βάρος του άλλου. Μας μαθαίνουν να βλέπουμε με μίσος τον διπλανό μας. Καλλιεργούν την μισαλοδοξία ακαι τον φθόνο. ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ και αυτό θα γίνεται καθημερινά όλο και πιό αισθητό.  Και οι δύσπιστοι πείθονται μέρα με τη μέρα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ;;; ΕΛΕΟΣ!!!

Δυστυχώς επτωχεύσαμε

Τα μηνύματα μας έρχονται καθημερινά από πολλές πηγές.
Οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση (αναδιαπραγμάτευση χρέους) με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία της χώρας για πολλά χρόνια.
Η κυβέρνηση, ανίκανη να κυβερνήσει, καθημερινά ξεφτιλίζεται με φιάφορα φληναφήματα και ανόητες διαψεύσεις, ενώ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ έχει παραδώσει την τύχη μας στην τρόϊκα.
Ο φερόμενος και ως διάδοχος του Τρισέ, γερμανός τραπεζίτης Βέμπερ, είπε πως πρέπει να εξετάζεται και η χρεοκοπία χωρών μελών του ευρώ. 
Στην αγορά προεξοφλείται ήδη η κατάρρευση του συτήματος περίπου τον Σεπτέμβριο φέτος. 
Εκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει στην Κύπρο (κυρίως) αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κυριαρχεί το γνωστό ο σώζων εαυτόν σωθήτω... 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.....
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Το μνημόνιο με την τρόϊκα αποτελεί ΝΟΜΟ του Κράτους

Για να μην ακούμε από τα ΜΜΕ διάφορα θολά και ακατανόητα καλό θα είναι θα διαβάσουμε τι ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ... (τύφλα να έχει το .... συμβόλαιο με το λαό που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ). Όποιος έχει το κουράγιο και διαβάσει το μνημόνιο που ακολουθεί.....θα πάθει σοκ. Αλλά η γνώση είναι σύμμαχος για να αντιμετωπίσουμε τους αγύρτες. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3845 (ΦΕΚ Α΄ 65/06.05.2010)
Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3 Μαΐου 2010

Ι. ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
1. Η οικονομική ύφεση εντάθηκε το 2010. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2% το 2009 και οι δείκτες υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2010. Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, η συνειδητοποίηση ότι το αποτέλεσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2008 και το 2009 ήταν σημαντικά χειρότερο από αυτό που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
2. Η κρίση αποκάλυψε την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση. Το έλλειμμα του 5,1% του ΑΕΠ το 2007, στην κορυφή του οικονομικού κύκλου, φανερώνει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ύφεση με μεγάλο δημόσιο έλλειμμα. Λόγω της υιοθέτησης αδύναμων πολιτικών εσόδων και χαλαρής φορολογικής διαχείρισης, ιδιαίτερα την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009 και έχοντας ως πρόσθετο παράγοντα την
ύφεση, τα έσοδα μειώθηκαν αισθητά. Οι δαπάνες, εντωμεταξύ, αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα για μισθούς και επιδόματα, ενδεικτικό της χαλαρής πειθαρχίας, παρακολούθησης και ελέγχου των δαπανών, γεγονός που επίσης οδήγησε σε νέες εκπρόθεσμες οφειλές. Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο εκτιμώμενο 13.6% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πάνω από 115% του ΑΕΠ το 2009.
Οι ανεπάρκειες στην παρακολούθηση και στον έλεγχο καθυστέρησαν την εφαρμογή διορθωτικών δημοσιονομικών πολιτικών.
3. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επηρεαστεί αρνητικά. Η επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση συνοδεύτηκε από υποβαθμίσεις των κυβερνητικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης και οι επενδυτές άρχισαν να υπαναχωρούν από τα ελληνικά ομόλογα, πιέζοντας έτσι τις αποδόσεις τους. Επιπλέον, τα βαθιά μακροοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα σε συνδυασμό με την αναπόφευκτα μεσοπρόθεσμα έντονη δημοσιονομική προσαρμογή είναι πιθανό να
επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα για κάποιο διάστημα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων επηρεάζει αρνητικά το τραπεζικό σύστημα. Τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται ενώ το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά έχει αυξηθεί πιέζοντας την κερδοφορία των τραπεζών.
4. Παρόλη την ύφεση, το εξωτερικό έλλειμμα μειώνεται μόνο οριακά. Ο πληθωρισμός και το εγχώριο κόστος έχουν αυξηθεί περισσότερο απ' ότι στους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλεια ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα, το εξωτερικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο τέλος του 2009
εξακολουθούσε να είναι πάνω από 11% του ΑΕΠ και η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση να υπερβαίνει το αρνητικό 83% του ΑΕΠ. Το σύνολο των δαπανών για τόκους για το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε σε πάνω από 5% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών για να οδηγηθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μία πιο βιώσιμη κατάσταση. Αυτό απαιτεί την ενίσχυση των οικονομικών πολιτικών και της ανταγωνιστικότητας ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται
περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

II. ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
5. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Χωρίς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης, το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας είναι αναπόφευκτο ότι θα παραμείνει υψηλό αν όχι να αυξηθεί περαιτέρω. Οι
δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες πρέπει να διορθωθούν. Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων αποτελεί μία πρόκληση η οποία απαιτεί ριζικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας. Η ανάπτυξη δεν είναι πιθανό να είναι δυναμική άμεσα μετά την εφαρμογή των αρχικών διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά με την εφαρμογή μίας χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τη διατήρηση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα και δυναμικών μεσοπρόθεσμων
δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, η οικονομία θα αναδυθεί από αυτή την εμπειρία σε καλύτερη κατάσταση από ότι σήμερα, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση.
6. Η κυβέρνηση προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο προσαρμογής:
Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το 2010-2011, αλλά αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στη συνέχεια.
Το οικονομικό πρόγραμμα βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης 4% το 2010 και 2 1/2% το 2011. Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιβαρύνει αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα αρχικά, αναμένεται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τα εμπροσθοβαρή δημοσιονομικά μέτρα και το ισχυρό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με διεξοδικές διαρθρωτικές
μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επιστροφή σε θετική ανάπτυξη το 2012 και έπειτα.
Ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί ση μαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει γρήγορα ανταγωνιστικότητα τιμών. Ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης, τόσο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και μέσω προσπαθειών για τη συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και μέτρων για περιορισμού του κόστους στην οικονομία, θα είναι
απαραίτητος για την ουσιαστική κάμψη του πληθωρισμού. Επιπλέον. ο περιορισμός ολιγοπωλιακών δομών θα είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε ορισμένους κλάδους.
Το εξωτερικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα καθώς η εγχώρια ζήτηση και ο πληθωρισμός θα μειώνονται και η οικονομία θα ανταποκρίνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγών και τη μείωση της εξάρτηση της από τις εισαγωγές. Αυτή η διαδικασία είναι φυσικό να διαρκέσει για αρκετά χρόνια ενώ τα έξοδα για
τους τόκους στο σημαντικό εξωτερικό χρέος θα ασκούν πίεση στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών για ένα διάστημα.
III. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
7. Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος θα γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Η οικονομία έχει ανάγκη από ένα ισχυρό και βιώσιμο πρόγραμμα προσαρμογής για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη στροφή του χρέους σε καθοδική πορεία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας:
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει η ακρογωνιαία λίθος του προγράμματος. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα προσαρμογής, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν το Μάρτιο αυτού του έτους, ύψους 11% του ΑΕΠ συνολικά έως το 2013, με πρόσθετα διορθωτικά μέτρα το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος αρκετά κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αυτή η μεγάλη προσαρμογή είναι αναγκαία για να τεθεί ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ σε
καθοδική πορεία από το 2013 και έπειτα, η οποία θα διατηρηθεί μετά το πρόγραμμα μέσω της επίτευξης σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων (τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2020. Για τη διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενδυναμώσει το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και τους θεσμούς που διέπουν τη δημοσιονομική διαχείριση.
Η εισοδηματική πολιτική και η πολιτική κοινωνικής προστασίας πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Η προσαρμογή των εισοδημάτων σε βιώσιμα επίπεδα είναι αναγκαία για τη στήριξη της δημοσιονομικής διόρθωσης και της μείωσης του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, καθώς και για τη
βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών σε μόνιμη βάση. Τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να ενδυναμωθούν για να αντιμετωπίσουν υποβόσκουσες διαρθρωτικές ανισορροπίες που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα κόστη ασφαλιστικών παροχών στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις τρέχουσες
πολιτικές. Καθώς οι μεγαλύτερες υπερβάσεις ετησίως στον προϋπολογισμό προέρχονται συστηματικά από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, οι μεταρρυθμίσεις για την περιφρούρηση της βιωσιμότητας του συστήματος δεν μπορούν πλέον να αναβληθούν.
Οι πολιτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα πρέπει να διατηρήσουν τη σταθερότητα. Ενώ στη παρούσα φάση, τα κεφαλαιακά αποθέματα στο τραπεζικό σύστημα είναι επαρκή, η εποπτεία των τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση θα ενισχύσουν και θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω τα κύρια στοιχεία του ελληνικού εποπτικού πλαισίου και του πλαισίου διαχείρισης
χρηματοπιστωτικών κρίσεων ώστε να βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια αυτής της περιόδου χαμηλής ανάπτυξης.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα προάγουν την ικανότητα της οικονομίας να παράγει, να αποταμιεύει και να εξάγει θα είναι κριτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη. Η εξωστρέφεια της Ελλάδας υπολείπεται αυτής των εταίρων της στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα
και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας των αγορών προϊόντων και εργασίας, για τη δημιουργία ενός περισσότερο ανοιχτού και προσβάσιμου περιβάλλοντος για τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές και για τη μείωση της άμεσης συμμετοχής του δημοσίου στις εγχώριες βιομηχανίες.
8. Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής. Η δέσμευση για την προστασία των πιο ευάλωτων από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής. Στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά από όσους δεν έχουν κατά παράδοση συμβάλλει με το μερίδιο που τους αναλογεί στη φορολογική επιβάρυνση. Οσον αφορά τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο, οι
χαμηλόμισθοι έχουν προστατευτεί:
Μειώσεις στις συντάξεις: η απάλειψη της 13ης και της 14ης σύνταξης αντισταθμίζεται για όσους λαμβάνουν λιγότερο από ?2500 μηνιαίως με την υιοθέτηση ενός νέου ενιαίου επιδόματος ?800 ετησίως. Η μείωση βαραίνει περισσότερο όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.
Μειώσεις στους μισθούς: Η πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού θα απαλειφθεί για όλους τους εργαζομένους. Για την προστασία των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για όσους λαμβάνουν λιγότερο από ?3000 μηνιαίως θα υιοθετηθεί ένα ενιαίο επίδομα ?1000 ετησίως ανά εργαζόμενο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω μείωσης επιδομάτων για τους υψηλόμισθους.
Επιπλέον, οι ελάχιστες συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα δε θα περικοπούν και τα πιο ευάλωτα στρώματα θα αποζημιωθούν από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των πολιτικών. Για την επίτευξη πνεύματος συναίνεσης στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση θα καλέσει εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων να υπογράψουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα παραπάνω προωθούνται στο πνεύμα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της προστασίας της απασχόλησης.
Α. Δημοσιονομικές Πολιτικές
9. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη εφαρμογής μιας πολυετούς εμπροσθοβαρούς προσπάθειας προσαρμογής, δοθέντων των πολύ υψηλών και διαρκώς διογκούμενων λόγων χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά καθώς και για την εμπέδωση εμπιστοσύνης στους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους της. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι πολιτικές για την αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των τιμών, οι οποίες, στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, πρέπει να βασιστούν σε μείωση του εγχωρίου κόστους και των τιμών, βραχυπρόθεσμα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τα έσοδα της κυβέρνησης και τη δυναμική του χρέους. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια πρέπει να λάβει χώρα σε μια περίοδο συρρικνωμένης οικονομικής δραστηριότητας, φυσικά επακόλουθης επιβράδυνσης των εσόδων και
συγκυριακά υψηλών δαπανών. Ωστόσο, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δρομολογηθούν οι κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές και η οικονομία να εισέλθει σε μια σταθερή πορεία μελλοντικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί υπερβολικά μεγάλος και πολυδάπανος και πρέπει να γίνει μικρότερος, πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος και να προσανατολιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
10. Η δημοσιονομική στρατηγική έχει ως κεντρικό άξονα την τοποθέτηση του λόγου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά από το 2013 και μετά καθώς και τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης αισθητά κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014. Προκειμένου να αποφευχθεί το αίσθημα κόπωσης λόγω των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι έντονα εμπροσθοβαρής. Ολα τα δημοσιονομικά μέτρα για το υπόλοιπο του 2010 και έως το 2012 έχουν προσδιοριστεί, και τα περισσότερα εξ αυτών θα ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 έχουν επίσης προσδιοριστεί, με ένα μικρό υπόλοιπο το οποίο πρέπει να προσδιοριστεί σε επόμενους ελέγχους.
11. Ενα πολύ καλό ξεκίνημα έχει ήδη γίνει, με το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου του 2010 να περιορίζεται σημαντικά. Οσο για το υπόλοιπο του 2010, επιπλέον μέτρα θα εφαρμοστούν πέρα από εκείνα που αναφέρονται στην Απόφαση και Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2010 καθώς και εκείνων που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2010 (Πίνακας 1). Τα τρία
σημαντικότερα άμεσα μέτρα είναι η άμεση μείωση του λογαριασμού μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα και των δαπανών για πληρωμές συντάξεων, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ και κάποιων συγκεκριμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης (μέτρα που συνδυασμένα με άλλα, αποδίδουν περαιτέρω εξοικονόμηση της τάξεως του 2 1/2% του ΑΕΠ, ήδη από το 2010). Αυτό θα εξασφαλίσει ότι, παρά την ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί από περίπου 13,6 % του ΑΕΠ το
2009 σε 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Αυτές οι άμεσες, πολύ σημαντικές προσπάθειες καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς και των μεγάλων δημοσιονομικών προκλήσεων και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών κυκλικών εξελίξεων στα έσοδα αλλά και στην υποστήριξη ενδεχομένως
αυξημένων κονδυλίων για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας. Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν την πρώτη δόση της μείωσης των μισθολογικών δαπανών της κυβέρνησης και των δαπανών επιλεγμένων παροχών κοινωνικής ασφάλισης (με παράλληλη διασφάλιση των ελαχίστων ορίων), τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε όλα τα υπουργεία, σημαντικά μέτρα που εξασφαλίζουν μόνιμα έσοδα, τους ειδικούς φόρους επί εξαιρετικά κερδοφόρων επιχειρήσεων και επί της ιδιοκτησίας μεγάλης
ακίνητης περιουσίας, καθώς και επί των αγαθών πολυτελείας. Επομένως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι αταλάντευτη και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
12. Για το 2011 και μετά έχουν προσδιοριστεί επιπλέον μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μαζί με την επίπτωση στο σύνολο του έτους των εμπροσθοβαρών μέτρων που παίρνονται στα μέσα του 2010, αυτά θα καλύπτουν τις ανάγκες προσαρμογής για το 2011 και προβλέπεται να ανέλθουν σε 4% του ΑΕΠ. Τα μέτρα προσαρμογής το 2012 θα συνεχιστούν ανερχόμενα σε 2 1/2% του ΑΕΠ ενώ το 2013 αναμένεται ότι θα είναι 2% του ΑΕΠ. Με δεδομένη την αναμενόμενη υποχώρηση του ΑΕΠ, το
ονομαστικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 7 1/2% το 2011, με ενδεχομένως πιο σημαντικές ονομαστικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια καθώς θα ξεκινάει η οικονομική ανάπτυξη.
Οι δαπάνες θα μειωθούν κατά ένα ισοδύναμο γύρω στο 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Από την υιοθέτηση του ευρώ, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις δαπάνες χωρίς τόκους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών δαπανών, της κατανάλωσης του δημοσίου και των κοινωνικού χαρακτήρα μεταβιβαστικών πληρωμών, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλος βάρος για
το κράτος. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες από μισθούς και επιδόματα θα πρέπει να περιοριστούν δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού και στη συνέχεια οι μισθοί και οι συντάξεις να παγώσουν σε ονομαστικούς όρους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει επίσης προγραμματίσει και άλλες μειώσεις δημοσίων δαπανών, μεταξύ άλλων μέσω της πρόθεσης αντικατάστασης μόνο του 20%  των συνταξιοδοτουμένων δημοσίων υπαλλήλων και μέσω της ενοποίησης των δήμων και τοπικών συμβουλίων. Είναι ζωτικής σημασίας το βάρος της προσαρμογής στο σκέλος των δαπανών να είναι κατανεμημένο σε πολλά προγράμματα, ώστε ακόμη και οι επενδυτικές δαπάνες να πρέπει να εξορθολογιστούν καινά στραφούν σε μια πιο εντατική και αποτελεσματική χρήση των πόρων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου σοχής, στο βαθμό που είναι εφικτό. Ανεξάρτητες
αξιολογήσεις θα ξεκινήσουν και θα πραγματοποιούνται από διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες της δημόσιας διοίκησης και των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλες δράσεις για την ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και η ορθότερη στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων έτσι ώστε οι πόροι να διοχετεύονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά περίπου 4% του ΑΕΠ έως το 2013. Εσοδα που προέρχονται από πολίτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα περιλαμβάνουν την αύξηση (μέσω των κριτηρίων διαβίωσης) της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας, και (προσωρινά) πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής
αξίας ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλες αυξήσεις των εσόδων θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, την αύξηση των συντελεστών και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κατηγορίες όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και
όπου η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι χαμηλή. Πράσινοι φόροι και φόροι «υπέρ της υγείας» (όπως φόρος στην κατανάλωση του αλκοόλ και των τσιγάρων) θα διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο στην προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων.
13. Εκτός από αυτά τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει επίσης δρομολογήσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ελέγχου επί των εσόδων και των δαπανών:
Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών εάν δεν ληφθούν υπεύθυνα μέτρα προκειμένου να τεθεί σε μια υγιή βάση. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου 2010. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μια μελέτη προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι παράμετροι του νέου συστήματος διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη αναλογιστική
ισορροπία. Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία θα συγχωνευθούν σε τρία. Η μεταρρύθμιση θα εισάγει ένα νέο σύστημα το οποίο θα βασίζεται στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, με ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν κατ' αναλογία σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους. Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης θα οριστεί στα 65 έτη, αυξανόμενη παράλληλα
με το προσδόκιμο ζωής. Οι παροχές θα πρέπει να τιμαριθμοποιούνται. Η μεταρρύθμιση επίσης θα περιορίσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, ακόμα και για τους ασφαλισμένους προ του 1993, και θα περιορίσει τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης μια σύνταξη κοινωνικού χαρακτήρα με εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους πολίτες που
βρίσκονται πάνω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, ώστε να παρέχεται ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας, συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σύστημα διπλογραφικού λογιστικού ελέγχου των χρήσεων σε νοσοκομεία, την περιοδική δημοσίευση των ελεγμένων ισολογισμών, καθώς και βελτιώσεις στους μηχανισμούς τιμολόγησης και κοστολόγησης. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να διαχωρίσει τον κλάδο υγείας από τον κλάδο συνταξιοδότησης, να συγχωνεύσει τα κονδύλια για την απλοποίηση του υπερβολικά κατακερματισμένου συστήματος, καθώς και να συγκεντρώσει όλες τις σχετικές με την υγεία δραστηριότητες υπό την
αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου.
Φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα φορολογικό πλαίσιο που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία προκειμένου να καταστεί το φορολογικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο. Το σύστημα φορολογίας εισοδήματος έχει γίνει πιο προοδευτικό. Οι απαλλαγές και μειώσεις έχουν μειωθεί προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που
περιλαμβάνουν την υιοθέτηση αυστηρότερων υποχρεώσεων για την έκδοση αποδείξεων για τον ΦΠΑ, την καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, και την εισαγωγή της τεκμηρίων φορολογίας. Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει περαιτέρω το φορολογικό σύστημα προκειμένου να απλοποιηθεί και να αυξηθεί η αποδοτικότητα του.
Φορολογική Διοίκηση: Βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση ήδη εφαρμόζονται ενώ τεχνική βοήθεια έχει ήδη ληφθεί από το ΔΝΤ. Βραχυπρόθεσμα, η στρατηγική της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, στην αποτελεσματικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου, τον έλεγχο των ατόμων με υψηλό πλούτο καθώς και των αυτοαπασχολούμενων (όπου ο κίνδυνος φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερος),
τη δίωξη των μεγαλύτερων παραβατών, την ενίσχυση της δήλωσης και πληρωμής του ΦΠΑ, καθώς και τη συλλογή του μεγαλύτερου ποσού των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Μεσοπρόθεσμα, η Κυβέρνηση θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς συμμόρφωσης και διοίκησης στο φορολογικό σύστημα που περιλαμβάνουν: δημιουργία και τήρηση ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου στη συμμόρφωση (ειδικότερα, προετοιμασία μιας
στρατηγικής συμμόρφωσης για το 2012), ανάπτυξη των υποδομών παροχής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες βελτίωσης της συμμόρφωσης, ουσιαστική βελτίωση των ενεργειών επιβολής του νόμου, ειδικά στα επίπεδα του ελέγχου, μέσω της χρήσης μεθόδων βασισμένων στην ιεράρχηση των κινδύνων και δημιουργία υποδομών κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.
Διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και δημοσιονομικό πλαίσιο. Στην τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων του προϋπολογισμού θα υπάρξει αναδιάταξη προτεραιοτήτων προκειμένου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Στο πλαίσιο αυτό: το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων για τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα εισάγει
τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου για όλους τους δημόσιους φορείς με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης χρεών, θα εξασφαλιστεί ότι όλοι οι προϋπολογισμοί για τη γενική κυβέρνηση θα ετοιμάζονται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δημοσιονομικής στρατηγικής και ότι θα κατατίθενται πριν από την έναρξη του δημοσιονομικού έτους, θα εισαχθεί μια προσέγγιση «από πάνω προς τα
κάτω» στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα προβλέπουν ανώτατα όρια δαπανών, επαρκές αποθεματικό κινδύνου και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα απαιτείται η σύνταξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού για κάθε ενδεχόμενη υπέρβαση πέρα των προβλεπόμενων, θα τροποποιηθεί ο νόμος του 1995 για τη διαχείριση του προϋπολογισμού προκειμένου να ισχύσουν τα παραπάνω. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να
συνεργάζεται με τις ομάδες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τεχνική βοήθεια προκειμένου να εφαρμόσει τις συστάσεις που έχει ήδη γίνει και να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής παρακολούθησης των δημοσιονομικών που θα εντάσσεται στο Κοινοβούλιο.
Πλαίσιο Διαχείρισης Χρέους: Η Κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει τη στρατηγική και τα εργαλεία διαχείρισης του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο επαρκούς διαχείρισης του κινδύνου. Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η επικοινωνία, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου
που αφορά στη διαχείριση του χρέους με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας και της ικανότητας πρόβλεψης στις ενέργειες μας. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια στον τομέα αυτό από το ΔΝΤ.
Παροχή πληροφοριών για τα μεγέθη του δημοσίου τομέα συμπεριλαμβανομένων και στατιστικών θεμάτων: Με την έναρξη της θητείας της τον Οκτώβριο του 2009, η νέα κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε υποβληθεί και έπρεπε να επαναϋπολογιστεί. Σε στενή συνεργασία με τη Eurostat για την επεξεργασία και δημοσιοποίηση των στοιχείων, η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποτραπεί η
επανεμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων και έχει σχεδιάσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η πλήρης ανεξαρτησία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, ενώ επαρκείς πόροι θα διατεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση των στατιστικών συστημάτων
και για την αναζήτηση εγχώριας τεχνικής βοήθειας ώστε να υπάρξει ταχεία πρόοδος. Για αυτό το λόγο, τα μέτρα στο κοινό Σχέδιο Δράσης για τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εφαρμοστούν πλήρως. Στο μέλλον, οι Ελληνικές αρχές εγγυώνται ότι θα παρέχονται ακριβή δημοσιονομικά στοιχεία στο Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2010, δημοσιεύονται έγκαιρες μηνιαίες εκθέσεις για τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση. Το ΓΛΚ θα αρχίσει να δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για τις δαπάνες των οποίων οι πληρωμές εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερούμενων, από τον Ιούλιο του 2010. Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την βελτίωση της συλλογής και
επεξεργασίας των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA), που απαιτείται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ όπως και για τη συγκέντρωση λεπτομερών στοιχείων για την απασχόληση στη Γενική Κυβέρνηση. Λεπτομερείς πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τους λειτουργικούς λογαριασμούς και τους ισολογισμούς των κυριοτέρων δημοσίων
επιχειρήσεων.
14. Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται στενά και εφόσον χρειαστεί, θα λαμβάνονται μέτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινδύνους που προέρχονται από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις, περαιτέρω αρνητικές αναθεωρήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη από το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και υψηλότερες δαπάνες τόκων. Ωστόσο, αυτά είναι διαχειρίσιμα και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλες δράσεις για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος, μεταξύ άλλων μέσω της έκτακτης μείωσης δαπανών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ενδεχόμενο για θετικότερες εξελίξεις. Οι προβλέψεις για το 2010-2011 βασίζονται σε επιφυλακτικές εκτιμήσεις για τα ληφθέντα μέτρα, καθώς μια θετική επίδραση στην εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού
ανάπτυξης του ΑΕΠ και μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου της αγοράς, ενώ οι προσπάθειες διαχείρισης των εσόδων μπορεί να αποφέρουν περισσότερα έσοδα απ' ό, τι έχει ήδη προβλεφθεί στο πρόγραμμα. Εάν ανακάμψει η εμπιστοσύνη και η αγορά στηρίξει την Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο ή η «ανταπόκριση της προσφοράς» στις μεταρρυθμίσεις είναι πιο δυναμική, τα οφέλη αυτά θα συμβάλλουν στη γρηγορότερη διόρθωση προς το επιθυμητό επίπεδο του ελλείμματος
έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η επιστροφή σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Β. Πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
15. Παρά την παρούσα ισχυρή φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η κεφαλαιακή βάση του συστήματος ενισχύθηκε σημαντικά το 2009, αυξανόμενη από 24 δις ευρώ σε 33 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαιακών ενισχύσεων από το κράτος ύψους 3,8 δις ευρώ, κεφαλαιακών ενισχύσεων από τους μετόχους και παρακρατηθέντα κέρδη. Ολες οι τράπεζες ικανοποιούν το όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 8% και η μέση κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος αυξήθηκε σε 11,7% στο τέλος του 2009.
Παρόλα αυτά η δημοσιονομική κρίση και η αποδυνάμωση του οικονομικού περιβάλλοντος οδήγησαν σε αναστροφή του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έφτασαν το 7,7% στο τέλος του 2009, ενώ η κερδοφορία μειώθηκε και μπορεί για φέτος να γίνει αρνητική.
16. Η άμεση πρόκληση για τις τράπεζες είναι η διαχείριση των δύσκολων τρεχουσών συνθηκών ρευστότητας. Στο γενικότερο πλαίσιο της αναταραχής που επηρεάζει τις αγορές χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση τους στη διατραπεζική αγορά για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους από το τέλος του 2009. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους στη
διατραπεζική αγορά δεν ανανεώθηκαν, ή ανανεώθηκαν με υψηλό κόστος, ενώ παρατηρήθηκε και μια μετρίου μεγέθους εκροή καταθέσεων τους πρώτους μήνες του 2010, γεγονός που έθεσε τη ρευστότητα πολλών ελληνικών τραπεζών υπό πίεση. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες βασίστηκαν όλο και περισσότερο στις πηγές αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος. Για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση παρέτεινε τη διάρκεια του πακέτου ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές του 2009 (28 δις, από τα οποία 11 δις είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2009), με στόχο την παροχή ποσού ύψους 17 δις ευρώ σε επιπλέον ρευστότητα ενώ θέτει σε εφαρμογή και περαιτέρω επέκταση του πακέτου ενίσχυσης, υπό την επιιφύλαξη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντός του υφιστάμενου πλαισίου του
Ευρωσυστήματος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν στήριξη σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, αλλά παραμένουν φερέγγυα. Σε περίπτωση που δοθεί τέτοια στήριξη από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα είναι πλήρως εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τρόπο που να συνάδει με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΚΤ και της ΕΕ.
17. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν επίσης σε εφαρμογή ένα νέο δίκτυ ασφαλείας με στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς επιπέδου κεφαλαίου για τις τράπεζες και κατά συνέπεια τη βελτίωση των συνθηκών ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Προβλέποντας ότι οι τράπεζες μπορεί να υποστούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, γεγονός που μπορεί να
επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση, η κυβέρνηση θα θεσπίσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, ως σημείο αναφοράς) μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας και μετά από διαβούλευση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ένα πλήρως ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις του ΤΧΣ θα είναι ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος στα χρηματοπιστωτικά θέματα, οι οποίοι θα διορίζονται από την κυβέρνηση και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ο οποίος θα έχει την ευθύνη των περισσοτέρων διορισμών).
18. Ο πρωταρχικός σκοπός του ΤΧΣ είναι η διαφύλαξη της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατά συνέπεια της δυνατότητας του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφάλαιο στις τράπεζες εφόσον χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές αρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο μιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι μέτοχοι θα
πρέπει να συνεισφέρουν άμεσα νέο κεφάλαιο, ή να λάβουν προσωρινό κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν από μόνες τους άμεσα επιπλέον κεφάλαιο και να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση τους υπό την αιγίδα του ΤΧΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.
19. Επίσης, θα ενισχυθούν και άλλα στοιχεία του δικτύου ασφαλείας για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων και η παρούσα νομοθετική πρόταση για την αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών θα συνάδουν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με στόχο τη διασφάλιση της πιστωτικής πειθαρχίας, την προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών και των δανειοληπτών και τη διαφύλαξη των πληροφοριών σχετικά το ιστορικό φερεγγυότητας των δανειοληπτών.
20. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εντείνει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για την εποπτεία. Αυτό περιλαμβάνει και αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας υποβολής στοιχείων και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών (stress tests). Θα αυξηθεί το προσωπικό τόσο για επιτόπιους
ελέγχους όσο και για ελέγχους εξ αποστάσεως, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις νέες αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Θα εισαχθεί επιπλέον ευελιξία στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος ισχυρή νομική προστασία για τις ενέργειες που εκτελούνται με καλή
πίστη.
21. Θα διατηρηθεί η στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές των κρατών προέλευσης και των κρατών υποδοχής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διασυνοριακή εποπτεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έχουν πλήρη επίγνωση της σημαντικής παρουσίας των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ), έχουν υπογραφεί μια σειρά από μνημόνια συνεννόησης με τις
εποπτικές αρχές των χωρών υποδοχής (τόσο με χώρες της ΕΕ όσο και με μη κράτη - μέλη). Επίσης, θα εντατικοποιηθεί η επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές στις χώρες της ΝΑΕ αναφορικά με τις εκτιμήσεις του κινδύνου και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για παροχή ρευστότητας.
Γ. Διαρθρωτικές Πολιτικές
22. Οι διαρθρωτικές πολιτικές ενισχύονται προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξέλθουμε γρήγορα από την κρίση. Οι πολιτικές αυτές θα ενισχύσουν την ευελιξία και την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, θα διασφαλίσουν την αποκατάσταση των μισθών και των τιμών και στη συνέχεια θα διατηρήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και, σταδιακά, θα αλλάξουν τη
διάρθρωση της οικονομίας προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως καθορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης που επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ).
Ειδικότερα:
Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Κατακερματισμένες πρακτικές απασχόλησης θα αλλάξουν μέσω της αναδιοργάνωσης των διαδικασιών πρόσληψης και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς. Θα εισαχθεί ένα απλουστευμένο σύστημα αποδοχών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και όλα τα επιδόματα και θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Οι πρακτικές προμηθειών θα βελτιωθούν με
στόχο τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη διασφάλιση της διαφάνειας. Το σύστημα υγείας, όπου σημειώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις δαπανών, θα αναθεωρηθεί μέσω μεταρρυθμίσεων στους τομείς της διαχείρισης, των λογιστικών πρακτικών και της χρηματοδότησης. Η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εφαρμοστεί με στόχο τη μείωση του αριθμού των τοπικών διοικήσεων και των αιρετών υπάλληλων. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην καθορισμό προτεραιοτήτων για τις κυβερνητικές δράσεις και θα ενισχύσουν τον αγώνα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση,
Ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της εισοδηματικής πολιτικής. Σε εναρμόνιση με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Μετά από
διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους εντός του πλαισίου της κοινοτικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της εξάλειψης της ασυμμετρίας στη διαιτησία. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τη θέσπιση ελάχιστων μισθών για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προκειμένου να προωθηθεί η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ειδικές
ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νέο σύστημα ελέγχου για την αδήλωτη εργασία και θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της αγοράς εργασίας. Η νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης θα αναθεωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων περί παράτασης της περιόδου μαθητείας, των
κανόνων που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις και της διευκόλυνσης της ευρύτερης χρήσης της μερικής απασχόλησης. Τα περιθώρια βελτίωσης της στόχευσης των κοινωνικών δαπανών θα αναθεωρηθούν προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σύντομα νομοθεσία για τη θέσπιση σημείων εξυπηρέτησης μιας στάσης (one-stop shops) για την έναρξη νέων επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση των διαδικασιών, του κόστους και των καθυστερήσεων. Θα εισαχθεί νομοθεσία για τη μείωση των αδειών και άλλων
δαπανών για τη βιομηχανία. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τα βασικά βήματα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες το 2010, κυρίως σε τομείς προτεραιότητας, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα με την μείωση των καθορισμένων αμοιβών και άλλων περιορισμών για τους δικηγόρους, τα φαρμακεία, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τις
οδικές μεταφορές και τους λογιστές. Επίσης, ο ρόλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ενισχυθεί. Οι αγορές δικτύων θα απελευθερωθούν σταδιακά, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα τις ρυθμιστικές αρχές σε αυτούς τους τομείς σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές.
Διαχείριση και αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Οι κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερη διαφάνεια με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητα τους και τη μείωση των ζημιών τους. Ως πρώτο βήμα, οι οικονομικές καταστάσεις για το 2009 των δέκα κρατικών επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες ζημιές, αφού ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές, θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο. Θα συνταχθεί ένα χρονοδιάγραμμα και σχέδιο δράσης για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των μεγαλύτερων ζημιογόνων επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους, μεταξύ των οποίων είναι ο εξορθολογισμός των εξυπηρετούμενων δικτύων και η αύξηση των τιμολογίων. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που ανήκουν σε δημόσιες
επιχειρήσεις ή στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω τη δυνατότητα βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης και ενίσχυσης της εποπτείας της κρατικής ιδιοκτησίας.
Η βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξήσει το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση εξαμηνιαίων στόχων για τις αιτήσεις πληρωμών βασισμένων στο Σύστημα Διαχείρισης
Πληροφοριών και μετρήσιμων με πιστοποιημένα στοιχεία και με την υιοθέτηση ενός συστήματος «γρήγορης παραγωγής έργων» το οποίο θα περιλαμβάνει προθεσμίες για κάθε στάδιο της έγκρισης και εφαρμογής των έργων. Θα υποβάλλονται τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα ανά έτος. Στο πλαίσιο του συνολικού κονδυλίου δημοσίων επενδύσεων που συμφωνήθηκαν στο παρόν πρόγραμμα, θα
δημιουργηθεί ένας κεντρικός λογαριασμός που θα χρησιμοποιείται για πιστώσεις του προϋπολογισμού για το κομμάτι της εθνικής συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Μια ειδική ομάδα κρούσης θα δημιουργηθεί μέσα στην Επιτροπή με στόχο την εξασφάλιση της ταχύτερης παράδοσης έργων υψηλής ποιότητας.
IV. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
23. Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος αναμένεται να καλυφθούν με τη χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το ΔΝΤ, ενισχύοντας παράλληλα την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, προβλέπουμε ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα της τάξεως των 110 δις ευρώ για την περίοδο του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να καλυφθεί με αντίστοιχα διμερή δάνεια στήριξης από τους εταίρους στην Ευρωζώνη (80 δις ευρώ) και μέσω της στήριξης του ΔΝΤ (30 δις ευρώ). Η Ελλάδα θα
αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αντλώντας χρηματοδότηση από τα διμερή δάνεια και το ΔΝΤ σε αναλογία 8 προς 3 για κάθε έμβασμα (που μετράται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του προγράμματος). Η αποφασιστική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχύσει την
εμπιστοσύνη των αγορών. Αν η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο ή αν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν, η κυβέρνηση αντίστοιχα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και ΔΝΤ.
V. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
24. Η πρόοδος εφαρμογής των πολιτικών στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θα παρακολουθείται μέσω τριμηνιαίων (και συνεχών) ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης (Κ.Α.), καθώς και ενδεικτικών στόχων, διαρθρωτικών σημείων αναφοράς, αναθεωρήσεων του προγράμματος και ρητρών. Τα κριτήρια αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στους πίνακες 2 και 3. Οι ποσοτικοί στόχοι μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 είναι κριτήρια απόδοσης (Κ.Α.). Οι στόχοι για την περίοδο 2011-2013
είναι ενδεικτικοί και θα μετατραπούν σε Κ.Α. για το 2011 κατά τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος πριν από το τέλος του 2010. Ενα κοινό Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ ορίζει, κυρίως, τις διαρθρωτικές πολιτικές που προτείνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή τους.
25. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκτελέσει μία αξιολόγηση των διασφαλίσεων σύμφωνα με την πολιτική διασφαλίσεων του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αρχές έχουν παραχωρήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε η αξιολόγηση να ξεκινήσει και έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει εξωτερικούς ελεγκτές για να παράσχουν πληροφορίες και να προβούν σε συζητήσεις με το προσωπικό του ΔΝΤ. Σχετικά με
αυτό, και δεδομένου ότι οι πληρωμές από το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν για άμεση στήριξη του προϋπολογισμού, ένα μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος θα καθιερώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη μορφή που θα πάρει η αποπληρωμή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και η εξυπηρέτηση των τόκων και άλλων χρεώσεων. Ως μέρος αυτών των ρυθμίσεων, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου θα κατατίθενται σε έναν ενιαίο δημόσιο λογαριασμό της κυβέρνησης στην
Τράπεζα της Ελλάδος προς χρήση.
Πίνακας 1. Ελλάδα. Δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα
           2010     
 σε εκ. Ευρώ     % του ΑΕΠ

Εσοδα 0,5
Αύξηση του ΦΠΑ 800 0,3
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 200 0,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα 200 0,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά 50 0,0
Εξοδα 1,9
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου και 14ου μισθού και τα επιδομάτων 1100 0,5

Ενδιάμεση κατανάλωση 700 0,3
Μειώσεις στις συντάξεις (στις υψηλότερες συντάξεις) 350 0,1
Αναστολή της β' δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης 400 0,2
Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και 14ης σύνταξης 1500 0,6
Μείωση των δημόσιων επενδύσεων 500 0,2
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ 5800 2,5

2011
σε εκ. Ευρώ % του ΑΕΠ

Μεταφορά επίπτωσης από το προηγούμενο έτος 1,1
Αύξηση του ΦΠΑ 1000 0,4
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 250 0,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα 300 0,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά 50 0,0
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου 400 0,2
και 14ου μισθού και επιδομάτων
Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και  14ης σύνταξης 500 0,2 

Εσοδα 2,2
Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων 800 0,4
Φόρος πολυτελείας 100 0,0
Λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος 50 0,0
Δικαιώματα τυχερών παιγνίων 200 0,1
Αδειες τυχερών παιγνίων 500 0,2
Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις 600 0,3
Τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων 500 0,2
ΦΠΑ - αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης 1000 0,4
Πράσινα τέλη 300 0,1
Τεκμήρια φορολόγησης 400 0,2
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων 400 0,2
Φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) 150 0,1
Εξοδα 1,0
Ενδιάμεση κατανάλωση 300 0,1
Εξοικονόμηση από την εισαγωγή ενοποιημένου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου 100 0,0
Πάγωμα συντάξεων 100 0,0
Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη» 500 0,2
Μειώσεις στις συντάξεις (στις υψηλότερες συντάξεις) 150 0,1
Μείωση των δημόσιων επενδύσεων 500 0,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ 9650 4.3

2012

σε εκ. Ευρώ % του ΑΕΠ
Εσοδα 0,7
Ειδικοί φόροι κατανάλωσης μη-αλκοολούχων ποτών 300 0,1
Αδειες τυχερών παιγνίων 225 0,1
Δικαιώματα τυχερών παιγνίων 400 0,2
ΦΠΑ - διεύρυνση βάσης 300 0,1
Τεκμήρια φορολόγηση 100 0,0
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων 200 0,1
Εξοδα 1,2
Μείωση προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5:1 600 0,3
Επιδόματα ανεργίας (με βάση ελάχιστα μέσα διαβίωσης) 500 0,2
Πάγωμα συντάξεων 250 0,1
Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη» 500 0,2
Μείωση πληρωμών προς στις δημόσιες επιχειρήσεις 800 0,4
Μείωση των δημοσίων επενδύσεων 500 0,2
Μη-καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα 900 0,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ 5575 2,4

2013

σε εκ. Ευρώ % του ΑΕΠ
Εσοδα -0,3
Τεκμήρια φορολόγησης 100 0,0
Αδειες τυχερών παιγνίων -725 -0,3
Εξοδα
Μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων 500 0,2
πέραν του 5:1
Πάγωμα συντάξεων 200 0,1
Εξοικονόμηση πόρων από τον "Καλλικράτη" 500 0,2
Μη-καθορισμένα μέτρα 4200 1,8
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ 4775 2,0

2014

σε εκ. Ευρώ % του ΑΕΠ
Προσωρινά μέτρα -0,4
Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (διακοπή των προσωρινών μέτρων) -600 -0,2
Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων (διακοπή των προσωρινών μέτρων) -450 -0,2
Μη-καθορισμένα μέτρα 5750 2,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ 4700 1,9
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 2010-2014 30000 13,0


Πίνακας 3. Ελλάδα: Διαρθρωτικά μέτρα για το 2010
Μέτρα Ημερομηνία

Προηγούμενες δράσεις
1. Μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις μέσω της περικοπής επιδομάτων σε μισθούς και
συντάξεις (εκτός από τις κατώτατες).
2. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23% και του μειωμένου συντελεστή από 10% σε 11% και των ειδικών φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα με απόδοση τουλάχιστον 1,25 δις ευρώ μέσα στο 2010
3. Ορισμός ομάδας και επικεφαλής στο ΓΛΚ με ευθύνη τη συγκέντρωση σε ταμειακή βάση στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης.

Διαρθρωτικοί στόχοι Τέλος Ιουνίου 2010

1. Δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διατήρηση
της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και έτσι της δυνατότητας ενίσχυσης της Ελληνικής οικονομίας με την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης στις τράπεζες εάν χρειαστεί
2. Υιοθέτηση και έναρξη εφαρμογήςς της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση του αριθμού των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκλεγμένων/ διορισμένων στελεχών (Καλλικράτης)
3. Κατάθεση τροποποιήσεων στο Νόμο 2362/1995 ώστε (i) το ΥΠΟΙΚ να πρέπει να παρουσιάζει τριετή δημοσιονομική στρατηγική και προϋπολογισμό, (ii) να εισαχθεί μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με όρια δαπανών στον Κρατικό
4. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να παρουσιάσει έκθεση για την αξιολόγηση του εάν οι παράμετροι του νέου συστήματος ενισχύουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία.

Τέλος Σεπτεμβρίου 2010

1. Υιοθέτηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που να περιορίζει την
προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις κατά την περίοδο 2010-60 σε 2,5% Toil AΕΠ
2. Καθιέρωση της καταγραφής των δεσμεύσεων σε όλα τα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, Δημοσιοποίηση μηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για την ετήσια εξέλιξη τους (συμπεριλαμβανομένων των ανεξόφλητων χρεών)
3. Δημοσιοποίηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για το 2009 των δέκα πιο ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουονείου Οικονομικών.
4. Εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχήματος διαχείριση έργου (συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εποπτείας από το ΥΠΟΙΚ και πέντε ομάδες εμπειρογνωμόνων) για την εφαρμογή ενός σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση μέσα από την
ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες - σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία, την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους μεγαλύτερους φορολογούμενους που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα, ένα ισχυρό πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της
συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλο πλούτο και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης πκ ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών, την

Τέλος Δεκεμβρίου 2010

1. Δημοσιοποίηση μιας λεπτομερούς έκθεσης από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ενιαία αρχή πληρωμής για τη δομή και το επίπεδο των αμοιβών και το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση
2. Υιοθέτηση νέου Κανονισμού Στατιστικών Υποχρεώσεων για τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.
3. Προετοιμασία ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος με στόχο την είσπραξη 1 δις ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013.

συνέχεια του πίνακα

Ημερομηνία Μακροοικονομική σημασία

Προηγούμενες δράσεις Βελτιώνει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών,επηρεάζει τις εξελίξεις στη διαμόρφωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Βελτιώνει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Καθιέρωση αρμοδιοτήτων για την εντός του έτους δημοσιονομική επίβλεψη της γενικής κυβέρνησης.
Τέλος Ιουνίου 2010 Ενισχύει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Βελτιώνει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Βελτιώνει την αξιοπιστία του προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μειώνει το δημοσιονομικό κόστος της γήρανσης και βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Αυξάνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
Τέλος Σεπτεμβρίου 2010 Βελτιώνει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Μειώνει τις υπερβάσεις δαπανών.
Αυξάνει τη διαφάνεια σε σχέση με τους κινδύνους που απειλούν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Βοηθά στην επίτευξη των στόχων για τα έσοδα και ενισχύει τη βιωσιμότητα της προσαρμογής διευρύνοντας την κατανομή του κόστους προσαρμογής.
Τέλος Δεκεμβρίου 2010 Μειώνει την κλιμάκωση στις αμοιβές. Βελτιώνει τη διαφάνεια στην απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Ενισχύει την εμπιστοσύνη στα δημοσιονομικά στοιχεία
και υποστηρίζει τη διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής.
Μειώνει την κρατική παρέμβαση στην πραγματική οικονομία, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην αγορά και μειώνει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3 Μαϊου 2010

Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-η της Ευρωζώνης θα βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Η αποδέσμευση των δόσεων θα βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων επιδόσεων και στη θετική αξιολόγηση της προόδου στα κριτήρια πολιτικής του Μνημονίου
Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και αυτού του Μνημονίου, το οποίο καθορίζει τα λεπτομερή κριτήρια για τις διαδοχικές αξιολογήσεις έως το τέλος του 2011. Τα λεπτομερή κριτήρια για τα έτη 2032 και 2013 θα καθοριστούν με την ευκαιρία της αξιολόγησης της άνοιξης του 2011.
Οι αρχές δεσμεύονται να διαβουλεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την υιοθέτηση πολιτικών που δεν συνάδουν με αυτό το μνημόνιο.
Θα τους παρέχουν επίσης όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την παρακολούθηση της προόδου και της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (Παράρτημα 1). Πριν από την καταβολή των δόσεων, οι αρχές πρέπει να παρέχουν μια έκθεση συμμόρφωσης σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων.

1. Ενέργειες για τον πρώτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του
δεύτερου τριμήνου 2010)
i. Δημοσιονομική Εξυγίανση
Πρόοδος όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 και τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια. Η πρόοδος αξιολογείται σε σχέση με τα (σωρευτικά) τριμηνιαία ανώτατα όρια ελλείμματος στο ΜΟΧΠ (συμπεριλαμβανομένου του Τεχνικού Μνημονίου Συνεννόησης (ΤΜΣ)). Οι αρχές θα λάβουν τα ακόλουθα μέτρα, που θα εξοικονομήσουν συνολικό ποσό ίσο με 2,5% του ΑΕΠ το 2010:
- Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, με απόδοση τουλάχιστον 1800 εκ. ευρώ για ένα πλήρες έτος (800 εκ. ευρώ το 2010)·
- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ, με απόδοση τουλάχιστον 1.050 εκ. ευρώ για ένα πλήρες έτος (450 εκατ. ευρώ το 2010)·
- Μείωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα με τη μείωση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας και των επιδομάτων που καταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους, με τις καθαρές εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε 1.500 εκ. ευρώ για ένα πλήρες έτος (1.100 εκ. ευρώ το 2010)·
- Μείωση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται στους συνταξιούχους, με ταυτόχρονη προστασία αυτών που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις, με τις καθαρές εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε 1.900 εκ. ευρώ για ένα πλήρες έτος (1.500 εκ. ευρώ το 2010)·
- Ακύρωση πιστώσεων του προϋπολογισμού για αποθεματικό απροβλέπτων, με στόχο την εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ·
- Μείωση των υψηλότερων συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκ, ευρώ για ένα πλήρες έτος (350 εκ. ευρώ το 2010)·
- Κατάργηση των περισσότερων από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το επίδομα αλληλεγγύης (εκτός από ένα μέρος για την ανακούφιση της φτώχειας), με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκ. ευρώ·
- Μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον ισχύοντα σχεδιασμό·
- Το Κοινοβούλιο υιοθετεί, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας του Ιανουαρίου 2010, ένα νόμο που θα θεσπίζει μία προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος και μια οριζόντια ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος που προέρχεται από εργασία και περιουσιακά στοιχεία·
- Το Κοινοβούλιο υιοθετεί, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας του Ιανουαρίου 2010, ένα νόμο που θα καταργεί τις απαλλαγές και τις αυτόνομες φορολογικές διατάξεις στο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εισοδημάτων από τα ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010.
ii. Διαρθρωτικές Δημοσιονομικές Μεταρρυθμίσεις
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει έως τα τέλη Ιουνίου του 2010, ένα νόμο που θα απαιτεί τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Κράτους, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
iii. Ρύθμιση και εποπτεία χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Τράπεζα της Ελλάδος, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα συστήσει ένα ανεξάρτητο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας, με ισχυρή δομή διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων θεμάτων φερεγγυότητας και για να διαφυλαχθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ικανότητα του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφαλαιακή υποστήριξη στις τράπεζες, αν χρειαστεί (Παράρτημα 2).
Εναρξη εφαρμογής εντατικοποιημένης εποπτείας των τραπεζών, μεταξύ άλλων με τη διάθεση περισσότερων ανθρώπινων πόρων, με σκοπό επίσης την ανάληψη της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου, συχνή υποβολή εκθέσεων βάσει αυστηρότερων προθεσμιών και τριμηνιαίων ελέγχων φερεγγυότητας σε ακραίες συνθήκες (stress tests).
Επανεξέταση του πτωχευτικού νόμου στον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ.
iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Οι αρχές θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης:
Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο, κυρίως μέσω της συγχώνευσης δήμων, νομαρχιών και περιφερειών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και των μισθών.
Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων που αφορούν αναλήψεις υποχρεώσεων για κονδύλια στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας:
Η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναθεωρήσει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων.
Για την ενίσχυση τον ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές:
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει την οριζόντια νομοθεσία για την Οδηγία για τις Υπηρεσίες.
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα με χρονοδιάγραμμα μέτρων το οποίο:
- θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα γίνουν κερδοφόρες, συμπεριλαμβανομένων το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών
- θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ που επιτρέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών·
- θα προβλέπει την αναδιάρθρωση της εταιρείας συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Για την αύξηση της απορρόφησης των διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής:
Η Κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του νόμου 3840/2010, για τη δημιουργία της «γρήγορης παραγωγής έργου», για να επιτευχθούν οι εξαμηνιαίοι στόχοι για την εκταμίευση των πληρωμών από την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής που προβλέπεται στον παρακάτω πίνακα. Η συμμόρφωση με τους στόχους θα πρέπει να μετράται με πιστοποιημένα στοιχεία. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την επίτευξη ετήσιου
στόχου υποβολής 10 μεγάλων έργων εφαρμογών στις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Προγραμματική περίοδος 2007-2013 Αιτήσεις πληρωμών που θα υποβληθούν (σε εκ. ευρώ) μεταξύ 2010 και 2013 2010 2012 2011 2013
Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής 2330 2600 2850 3000
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 420 750 880 890
Στόχος πρώτου εξαμήνου του έτους 1105 1231 1284
Στόχος δεύτερου εξαμήνου του έτους 2245 2499 2606
Συνολικός ετήσιος στόχος 2750 3350 3730 3890

Η Κυβέρνηση θα συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των α) μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών, β) περιβαλλοντικών έργων, γ) εργαλείων χρηματοπιστωτικών τεχνικών και δ) μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας την αυξημένη τεχνική βοήθεια.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για την εθνική συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής διοχετεύονται σε ειδικό κεντρικό λογαριασμό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο σκοπό και ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για την παροχή συγχρηματοδότησης για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
2. Ενέργειες για τη δεύτερη αξιολόγηση (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2010)
i. Δημοσιονομική Προσαρμογή
Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2010 και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχονται στο παρόν Μνημόνιο. Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει των (σωρευτικών) τριμηνιαίων ανώτατων ορίων ελλείμματος του ΜΟΧΠ (συμπεριλαμβανομένου του ΤΜΣ).
Η κυβέρνηση θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός θα παρέχει πληροφορίες και αξιόπιστες προβλέψεις για ολόκληρη την γενική κυβέρνηση και θα στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το ΜΟΧΠ. Θα περιέχει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ (4.3% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπ' όψιν μεταφορές από μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2010), και αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός θα περιέχει τα ακόλουθα μέτρα (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση ύστερα από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ):
- Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί)
- Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπόμενης εξοικονόμησης στο πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε επόμενο μέτρο).
- Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.
- Μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
- Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 1000 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας προτεραιότητα στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
- Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.
- Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.
- Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.
- Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που επί του παρόντος εμπίπτουν στην μειωμένη κανονική κλίμακα, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ.
- Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο 2011.
- Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα,
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα.
- Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ).
- Συλλογής του ειδικού φόρου τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατομμύρια το χρόνο).
- Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.
- Ο προϋπολογισμός θα ορίσει αναλυτικά ανώτατα όρια εξόδων για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Αυτό αφορά επίσης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2012-2013.
- Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει ενδεικτική πληροφόρηση μηνιαίων εσόδων ανά κατηγορία και δαπάνη ανά υπουργείο. Επικαιροποιημένα στοιχεία θα γίνονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο τακτικά. Εάν χρειαστεί, το κοινοβούλιο θα εγκρίνει αλλαγές στον νόμο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού από το 2011 και μετά θα περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την εκτέλεση και τις προβλέψεις ολόκληρης της γενικής κυβέρνησης -
συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και των άλλων νομικών προσώπων. Ένα παράρτημα στον προϋπολογισμό θα παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη σχετικά με την χρηματοοικονομική επίδοση των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων, τα συνακόλουθα δημοσιονομικά και φορολογικά έξοδα και τον σχετικό δημοσιονομικό κίνδυνο.
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διαχείρισης και των ελέγχων εφαρμόζοντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχήμα διαχείρισης έργου (που θα περιλαμβάνει την αυστηρή επίβλεψη του ΥΠΟΙΚ και ειδικές ομάδες) ώστε να εφαρμοστούν μέτρα
ενάντια στη φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η φορολογική συμμόρφωση μέσα από: την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες (σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία), την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα, ένα ισχυρό πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλο πλούτο και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά
εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών, την ενίσχυση του προγράμματος ελέγχων των δηλώσεων και των πληρωμών.
Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του. Η μεταρρύθμιση θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και η εκτιμώμενη επίπτωση της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα θα επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι παράμετροι του συστήματος θα εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη αναλογιστική
ισορροπία, όπως καθορίζεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Απλούστευση του κατακερματισμένου συστήματος συντάξεων με τη συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία ταμεία και θέσπιση ενός ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους. Οι νέοι καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές, τους κανόνες συσσώρευσης και την τιμαριθμική
αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται κατ' αναλογία προς όλους από την 1 Ιανουαρίου 2013·
- Εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ακόμη και για τις γυναίκες στο δημόσιο τομέα (σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011), που θα ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2013·
- Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015·
- Τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται, με το ποσοστό συσσώρευσης να περιορίζεται σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,2%, και οι συντάξεις να τιμαριθμοποιούνταν·
- Εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής όπου, κάθε τρία χρόνια αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση·
- Επέκταση για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από τα τελευταία πέντε έτη στο σύνολο του εργασιακού βίου (διατηρώντας τα κεκτημένα δικαιώματα)·
- Μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις·
- Εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους (πάνω από το νομοθετημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών·
- Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ειδικότερα, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επάγγελμα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών. Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων·
- Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών·
- Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μεταρρύθμιση του Γ.Λ.Κ., που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ενδυνάμωση του ρόλου του Γ.Λ.Κ. στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού
- Παροχή απαραίτητων πόρων σε όρους προσωπικού υψηλού επιπέδου, υποδομής και εξοπλιστικής υποστήριξης, διαχειριστικής οργάνωσης και πληροφοριακών συστημάτων
- Παροχή διασφαλίσεων για τους υπαλλήλους του Γ.Λ.Κ. απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις και πρόβλεψη για προσωπική ευθύνη για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων
- Ενδυνάμωση των θεσμικών μηχανισμών για παροχή αξιόπιστων και εύλογων επίσημων δημοσιονομικών προβλέψεων οι οποίες θα λαμβάνουν υπ' όψιν τις διαθέσιμες πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις στην πορεία εκτέλεσης. Για το σκοπό αυτό οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να αξιολογούνται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες
Η Κυβέρνηση θα λάβει τα ακόλουθα μέτρα για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παροχή αξιόπιστων δημοσιονομικών λογαριασμών και στατιστικών στοιχείων:
- Το ΓΛΚ ξεκινά, τον Ιούνιο του 2010, τη δημοσίευση έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (χρέη) για τη «διαθέσιμη γενική κυβέρνηση» και των επιμέρους φορέων της (κράτος, κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα)·
- Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα λεπτομερές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σχεδίου δράσης, που θα συμφωνηθεί με την Eurostat, για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων της γενικής κυβέρνησης που απαιτούνται βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ, ειδικότερα με την ενίσχυση των μηχανισμών που διασφαλίζουν την ταχεία και ορθή παροχή των δεδομένων αυτών, τη διασφάλιση της προσωπικής ευθύνης σε περίπτωση εσφαλμένων αναφορών και την αναζήτηση της κατάλληλης επιτόπιας τεχνικής βοήθειας με στόχο ταχεία πρόοδο·
- Η Κυβέρνηση θα αρχίσει να δημοσιεύει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση στις δημόσιες επιχειρήσεις και σε άλλους δημόσιους φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεων, ισολογισμών και στοιχεία για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες). Για το σκοπό αυτό, θα
δημιουργηθεί ένας τακτικός και έγκαιρος μηχανισμός αναφοράς.
iii. Εποπτεία και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα διασφαλίσουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλήρως λειτουργικό.
Θα αναθεωρηθεί η επάρκεια το πτωχευτικό πλαίσιο, για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς φορείς.
iv. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και του χρονοδιαγράμματος, για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης
μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα που η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Η κυβέρνηση θα εγκαινιάσει τη χρήση λειτουργικών ελέγχων της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο και των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι Γενικοί Οροι που θα διέπουν τους ελέγχους θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι στόχοι των ελέγχων είναι:
- Να γίνει απολογισμός σχετικά με τη χρήση πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων πόρων, να αρχίσουν να εκτελούνται κυβερνητικές λειτουργίες (π.χ. απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες) σε κεντρικό επίπεδο και σε εποπτευόμενους δημόσιους οργανισμούς
- Να καθοριστούν δράσεις εξορθολογισμού της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και να υπάρξουν οφέλη σε όρους παραγωγικότητας, να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων
- Να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των υπαρχουσών κοινωνικών προγραμμάτων και να γίνουν προτάσεις για την μεταρρύθμιση ή την κατάργηση των λιγότερο αποτελεσματικών, καθώς και να να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οι αρχές θα πρέπει να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την καταγραφή των υφιστάμενων κλαδικών νομοθεσιών (screening) και θα διασφαλίσει τη λειτουργία των σημείων μοναδικής επαφής (single points of contact).
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές φορτίων που θα άρει τους περιορισμούς που δεν προβλέπονται στην Οδηγία 96/26/ΕΕ της 29ης Απριλίου 1996 σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
Επίσης θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, σε συμφωνία με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, για να διευκολύνει τις ΑΞΕ και τις επενδύσεις σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ),
μέσω της αναθεώρησης του Επενδυτικού Νόμου, της υιοθέτησης μέτρων που θα διευκολύνουν ΣΔΙΤ, δράσεις που θα προωθούν προγράμματα μεγάλων ΑΞΕ και μέτρα ενδυνάμωσης των πολιτικών προώθησης των εξαγωγών.
3. Ενέργειες για τον τρίτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010)
i. Δημοσιονομική Προσαρμογή
Η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του προγράμματος του 2010 για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011
στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα προσαρμογής που προσδιορίζει το παρόν Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δις Ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013.
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου σε συνέχεια των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Τα ακόλουθα πρέπει να είναι μέρος της μεταρρύθμισης:
- Η εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη γενική κυβέρνηση βάσει ενός τριετούς κυλιόμενου ανώτατου ορίου δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την τοπική αυτοδιοίκηση
- Η ενδυνάμωση της θέσης του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία τόσο κατά την φάση προετοιμασίας όσο και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (δίνοντας στον Υπουργό δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις για δαπάνες και στην εκτέλεση τους)
- Η εισαγωγή υποχρεωτικού αποθεματικού έκτακτων αναγκών στον προϋπολογισμό, της τάξεως του 10% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους. Η χρήση του αποθεματικού έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών
- Η διασφάλιση ότι το κοινοβούλιο δεν αλλάζει το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού κατά το στάδιο έγκρισης, αλλά επικεντρώνεται στη σύνθεση των δημόσιων δαπανών και εσόδων και στην αξιοπιστία των προβλέψεων για τα έξοδα και τα έσοδα.
- Η εισαγωγή ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, ειδικότερα μέσω της εφαρμογής κατάλληλων ελέγχων για την παρακολούθηση της ανάληψης υποχρεώσεων, μέσω των οποίων οι φορείς δαπανών (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία και νομικά πρόσωπα) θα αναφέρονται τακτικά στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων σε σύγκριση με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού.
- Η εισαγωγή ενός κανόνα εσόδων για την γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο η διάθεση των εσόδων εφόσον αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις θα καθορίζεται εκ των προτέρων στον προϋπολογισμό.
- Η δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές και ειδικό λεπτομερή έλεγχο σε δημοσιονομικά ζητήματα, θα αναφέρεται δημοσίως για τα δημοσιονομικά σχέδια και την εκτέλεση τους, καθώς και για τις μακροοικονομικές υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στον προϋπολογισμό.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει τους μισθούς του δημόσιου σε συμφωνία με τον παρόν Μνημόνιο.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα νομοσχέδια και διατάγματα που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση, βασισμένη σε πληροφορίες και με τη συνεργασία της Αρχής Ενιαίων Πληρωμών, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση.
Οι αρχές θα ολοκληρώσουν τη πρώτη φάση της μεταρρύθμισης για το ενιαίο σύστημα κρατικών προμηθειών, με τη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής προμηθειών και με την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις κρατικές προμήθειες και θα εισάγουν τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων δημοπρασίας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί μία κοινή προσέγγιση και κοινές διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών, καθώς και για ελέγχους εκ των προτέρων
(ex ante) και εκ των υστέρων (ex post).
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοσχέδια και μέτρα απαραίτητα για την εφαρμογή της ατζέντας για Καλύτερη Ρύθμιση.
Για τον εκσυγχρονισμό τον συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών υγείας (Νόμος 3580/2007), θα δημιουργήσει σύστημα για τη διαχείριση των φαρμάκων, το οποίο θα ευνοεί την χρήση γενόσιμων φαρμάκων - αντίγραφα ( συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνταγών των γιατρών.
Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων, αναβαθμίζοντας τα συστήματα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους και τη μεταρρύθμιση των συστημάτων διοίκησης, λογιστικής διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένου και διπλογραφικού λογιστικού συστήματος) και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών υγείας από τον Υπουργό Οικονομικών, τη δημοσίευση ελεγμένων λογαριασμών και τη βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης.
Ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας. Θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερα από τις κλαδικές συμφωνίες και να εισάγουν
αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν με τη πρόταση του μεσολαβητή.
Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (sub-minima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία
χρόνια.
Η κυβέρνηση θα αλλάξει την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των
κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης.
Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει την ίδρυση υπηρεσιών, μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα Aρθρα 15 και 25 της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες και ειδικά απαιτήσεις σχετιζόμενες με ποσοτικούς και γεωγραφικούς
περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης να διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών, εφαρμόζοντας την παράγραφο σχετικά με την ελευθερία παροχής υπηρεσιών του Aρθρου 16 της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες μέσω μιας προσέγγισης, η οποία θα διασφαλίζει νομική βεβαιότητα για τους παρόχους υπηρεσιών, δηλαδή καθορίζοντας στην αντίστοιχη (κλαδική) νομοθεσία ξεκάθαρα ποιες προϋποθέσεις αφορούν ή όχι διασυνοριακές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων:
- του νομικού επαγγέλματος, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα
- του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους
- του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή, περιορισμό στον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης
- αρχιτέκτονες, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
- μηχανικοί, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
- ορκωτοί λογιστές, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ολοκληρώσει την πλήρη και ουσιαστική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένης της Οδηγίας για τα Επαγγελματικά Προσόντα (Οδηγία 2005/36/ΕΕ) και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, η οποία μεταξύ άλλων θα αναθεωρήσει το Νόμο 3325/05, θα εφαρμόσει το Νόμο 3335/05 για βιομηχανικές ζώνες, και θα εφαρμόσει το χωροταξικό σχέδιο.
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία που θα τροποποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού (ΕΑΑ), η οποία θα καταργεί το σύστημα κοινοποίησης για όλες τις συμφωνίες που υπάγονται στο πεδίο δράσης του άρθρου 1 του Νόμου 703/1977, θα δίνει στην ΕΑΑ τη δύναμη να απορρίπτει καταγγελίες, θα αυξήσει την ανεξαρτησία των μελών της ΕΑΑ και θα ιδρύσει
εύλογο για την διερεύνηση και έκδοση αποφάσεων.
Προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών
Η κυβέρνηση θα διενεργήσει μια σε βάθος εκτίμηση όλων των δράσεων Έρευνας ;
Ανάπτυξης και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με σκοπό να προσαρμόσει την εθνική στρατηγική.
Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα εξωτερικό συμβουλευτικό σώμα χρηματοδοτούμενο από το 7° Πρόγραμμα Eρευνας και Ανάπτυξης, για να εξετάσει τον τρόπο ενίσχυσης της καινοτομίας, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ δημόσιας έρευνας και ελληνικών βιομηχανιών και την ανάπτυξη περιφερειακών βιομηχανικών κλάστερς.
Αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής
Η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει τους στόχους για τις απαιτήσεις πληρωμών (οι οποίες θα μετρηθούν βάσει πιστοποιημένων στοιχείων) και για την υποβολή μεγάλων σχεδίων.
4. Ενέργειες για τον τέταρτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2011 σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού, Η πρόοδος θα εξετάζεται βάσει των σωρευτικών) ανώτατων ορίων ελλείμματος που περιλαμβάνονται στο ΜΟΧΠ (συμπεριλαμβανομένου και του ΤΜΣ)
ii. Διαρθρωτικές δημοσιονομικές ρυθμίσεις
Το κοινοβούλιο να υιοθετήσει νομοθεσία για την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με το υπόμνημα αυτό.
iii. Διαβρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Οδηγίας 2007/66/EC για τις διαδικασίες προσφυγής στον τομέα της σύναψης δημόσιων συμβάσεων και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει ότι η ευθύνη για την εξέταση των διαδικασιών ανάθεσης θα δίνεται στα διοικητικά δικαστήρια. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την υιοθέτηση της Οδηγίας 2009/81 για τις δαπάνες ασφάλειας και άμυνας.
Μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση τον επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως το σχέδιο ανάκαμψης του τομέα των σιδηροδρόμων ώστε να καταστούν οι δραστηριότητες του κερδοφόρες, υλοποιώντας την οδηγία της ΕΕ και αναδιαρθρώνοντας την εταιρία συμμετοχών.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία που θα απελευθερώνει τις δραστηριότητες των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και οι δυνατότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και να απελευθερωθεί ο τομέας του χειρισμού των συστημάτων μεταβίβασης της ΔΕΣΜΗΕ (ηλεκτρισμός) και της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης διαφανών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής του προέδρου και των μελών της ΡΑΕ.
5. Ενέργειες για τον πέμπτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2011 σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού. Η πρόοδος θα εξετάζεται βάσει των τριμηνιαίων ανώτατων ορίων ελλείμματος του ΜΟΧΠ (συμπεριλαμβανομένου και του ΤΜΣ).
ii. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις Μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία / διάταγμα, με το οποίο θα καθιερώνεται ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών (που να περιλαμβάνει το βασικό μισθό και τα επιδόματα) και να ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα: αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι μέρος μίας συνολικής αναμόρφωσης της
διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων του δημοσίου τομέα.
Με βάση τα ευρήματα από την εξωτερική και ανεξάρτητη αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο, η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία και μέτρα για τον εξορθολογισμό της χρήσης των πόρων, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων.
Οι αρχές θα λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για την ενδυνάμωση των θεσμών στην αγορά εργασίας
Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία πρέπει να στελεχωθεί πλήρως με εξειδικευμένο προσωπικό και να έχει ποσοτικούς στόχους σε σχέση με τον αριθμό τον ελέγχων που θα πραγματοποιεί.
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και θα απαιτεί την εγγραφή / καταχώρηση νέων εργαζομένων πριν αυτοί αναλάβουν υπηρεσία.
Αναθεώρηση των περιθωρίων βελτίωσης της στόχευσης των κοινωνικών δαπανών έτσι ώστε να ενδυναμωθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Η Κυβέρνηση θα θεσπίσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νομικών επαγγελμάτων, φαρμακείων, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών.
Αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και τον Ταμείου Συνοχής
Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τους στόχους για τις απαιτήσεις πληρωμών (οι οποίες θα μετρηθούν βάσει πιστοποιημένων στοιχείων).
6. Ενέργειες για τον έκτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2011 σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού. Η πρόοδος θα εξετάζεται βάσει των τριμηνιαίων ανώτατων ορίων ελλείμματος του ΜΟΧΠ (συμπεριλαμβανομένου και του ΤΜΣ).
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει έναν προκαταρκτικό προϋπολογισμό για το 2012 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και περιλαμβάνοντας την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων προσαρμογής που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά είναι: (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ)
- Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις. Αυτό θα επιτρέψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ.
- Ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ.
- Συνέχιση της επέκτασης της βάσης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών απόδοσης τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ πρόσθετων εσόδων.
- Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.
- Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων.
- Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ επιπλέον.
- Μείωση των επιδοτήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης τους.
- Επιδόματα ανεργίας με κριτήρια τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ.
- Η εξασφάλιση επιπρόσθετων εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων:
τουλάχιστον 225 εκ. ευρώ από την πώληση αδειών και 400 εκ. ευρώ από δικαιώματα.
- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας την συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
ii. Διαρθρωτικές αλλαγές Μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης:
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας για την Καλύτερη Νομοθέτηση σχετικά με τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 20% σε σύγκριση με το 2008 και θα κατεθέση έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος:
Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να περιορίσει τα φορολογικά εμπόδια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως η μη μεταφορά συσσωρευμένων ζημιών μαζί με την επιχείρηση και ο πολύπλοκος υπολογισμός των υπερβολικών κερδών (νόμος 3522/2006 άρθρο 11) κατά τη μεταβίβαση εταιρειών.
Η Κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας τελωνειακής εκκαθάρισης των εξαγωγών και εισαγωγών και θα δώσει τη σχετική δυνατότητα εκκαθάρισης φορτίων σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανικές περιοχές αντί των τελωνείων. Η Κυβέρνηση θα καταργήσει την απαίτηση για εγγραφή στο μητρώο εξαγωγέων του εμπορικού επιμελητηρίου για την απόκτηση
πιστοποιητικού προέλευσης.
7. Ενέργειες για τον έβδομο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2011)
i. Δημοσιονομική προσαρμογή
Η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους τους προγράμματος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011.
Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 για περαιτέρω μείωση τους ελλείμματος και θα συμπεριλάβει μέτρα προσαρμογής τα οποία θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ συμφωνία με το Μνημόνιο.
ii. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής:
Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τους στόχους για τις απαιτήσεις πληρωμών (οι οποίες θα μετρηθούν βάσει πιστοποιημένων στοιχείων).
Εισαγωγή ενός διαδικτυακού ανοιχτού συστήματος επιτήρησης των διαδικασιών αποδοχής των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Διασφάλιση ότι η διαχειριστική επάρκεια όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-1013, έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 (Ποιότητα Διοίκησης).
Παράρτημα 1. Παροχή στοιχείων
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ακόλουθοι δείκτες και εκθέσεις πρέπει να τίθενται από τις αρμόδιες αρχές στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε τακτική βάση. Σε γενικές γραμμές, πληροφορίες που παρέχονται σε άλλους πολυμερείς και διμερείς πιστωτές, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας όπου υπάρχει και κοινοτική συμμετοχή, θα
παρέχονται και στην Επιτροπή, εκτός αν η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι αυτό δεν απαιτείται. Οι αρχές θα υποβάλλουν στην Επιτροπή και την ΕΚΤ εκθέσεις συμμόρφωσης σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων αμέσως μετά τις ημερομηνίες δοκιμής.
Παρέχονται από το Υπουργείο Οικονομικών
Προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία για την εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένης της κύριας λειτουργικής κατηγοριοποίησης των εσόδων και δαπανών και ανά υπουργείο)
Μηνιαίως, 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα - αυτές οι πληροφορίες θα περιλαμβάνονται επίσης σε επόμενες διαβιβάσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Επικαιροποιημένα μηνιαία σχέδια για την κατάσταση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του έτους, συμπεριλαμβανομένης της κύριας λειτουργικής κατηγοριοποίησης των εσόδων και δαπανών ανά υπουργείο.
Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία ρευστότητας για φορείς γενικής κυβέρνησης (εκτός του Κράτους)
Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα - αυτά τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται επίσης σε επόμενες διαβιβάσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Μηνιαία στοιχεία για τη μισθοδοσία του Δημοσίου (της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής κατηγοριοποίησης σε ονομαστικούς μισθούς και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους ανά υπουργείο και δημόσιο φορέα), αριθμό υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής κατηγοριοποίησης ανά υπουργείο και δημοσίων φορέων εκτός της κεντρικής κυβέρνησης), μέσο μισθό (συμπεριλαμβανομένου του βασικού μισθού, παροχών και επιδομάτων). Θα προστίθεται λειτουργική κατηγοριοποίηση αυτών των στοιχείων στους κύριους δημόσιους φορείς.
Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα (έναρξη Ιούνιος 2010).
Τριμηνιαία στοιχεία για τους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς στατιστικής.
Τριμηνία λογιστικά στοιχεία, 90 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου.
Εβδομαδιαία πληροφόρηση για τα στοιχεία ρευστότητας της Κυβέρνησης με αναφορά στη χρήση και πηγή κεφαλαίου καθώς και για τη σχετική χρονική περίοδο
- επίσης πληροφόρηση για κύριες κυβερνητικές δαπάνες και έσοδα.
Εβδομαδιαίως την Παρασκευή, με αναφορά στην προηγούμενη Πέμπτη.
Στοιχεία για τη χρηματοδότηση φορέων γενικής κυβέρνησης εκτός της κεντρικής κυβέρνησης.
Μηνιαίως όχι αργότερα από 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα - αυτές οι πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και σε επόμενες διαβιβάσεις σε περίπτωση αναθεώρησης.
Στοιχεία οφειλόμενων δαπανών (με τις καθυστερούμενες οφειλές) της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνικής ασφάλισης και νομικών προσώπων.
Τριμηνιαίως, εντός 55 ημερών μετά το τέλος κάθε τριμήνου.
Στοιχεία οφειλόμενων δαπανών (καθυστερούμενες οφειλές) του Κράτους και των νοσοκομείων.
Μηνιαίως, 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Δημόσιο Χρέος και επιχορηγήσεις της γενικής κυβέρνησης σε δημόσιες επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Μηνιαίως, εντός ενός μήνα.
Στοιχεία εσόδων και δαπανών και ισολογισμοί των 30 μεγαλυτέρων δημοσίων επιχειρήσεων, βάσει συνολικών δαπανών.
Τριμηνιαίως, τρεις μήνες μετά το τέλος κάθε τριμήνου.
Στοιχεία των κοινοτικών επιδοτήσεων (αποζημιώσεις και προκαταβολές), δαπάνες κεφαλαίων και επιχορηγήσεις καλυπτόμενες από κοινοτικές προκαταβολές ή υποψήφιες, για κοινοτική αποζημίωση, επιχορηγήσεις από προγράμματα κοινοτικής βοήθειας, ειδικώς συμφωνημένα με την ΕΕ.
Μηνιαίως εντός τριών εβδομάδων μετά το τέλος κάθε μήνα.
Μηνιαία αναφορά των συναλλαγών από τους εκτός προϋπολογισμού λογαριασμούς.
Μηνιαίως στο τέλος κάθε μήνα.
Μηνιαία στοιχεία των συναλλαγών ειδικών λογαριασμών.
Μηνιαίως στο τέλος κάθε μήνα.
Εκθεση προόδου για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων πολιτικής.
Μηνιαίως στο τέλος κάθε μήνα.
Παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος
Στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εβδομαδιαίως κάθε επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - συγκεντρωτικοί νομισματικοί ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μηνιαίως 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εξέλιξη της εξωτερικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στις θυγατρικές τους στο εξωτερικό (2).
Μηνιαίως 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εξωτερικές χρηματοδοτικές ροές για το τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων εξελίξεων εντός των επομένων 12 μηνών.
Μηνιαίως 30 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.
Εκθεση για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Εβδομαδιαίως την επόμενη εργάσιμη.
Εκθεση για την εξέλιξη των δεικτών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Τριμημιαίως 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου, σύμφωνα με διαθεσιμότητα στοιχείων.
Εκθεση σε αποτελέσματα από τα τακτικά τεστ φερεγγυότητας ακραίων καταστάσεων.
Τριμηνιαίως 15 ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου, σύμφωνα με διαθεσιμότητα στοιχείων.
Αναλυτική αναφορά του ισολογισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αναφορά και επεξήγηση των μεταβολών των λογαριασμών.
Εβδομαδιαίως την επόμενη εργάσιμη
όλα τα είδη δανεισμού και κεφαλαίου καθώς επίσης και τις καθαρές καταθέσεις στις θυγατρικές στο εξωτερικό.
Παράρτημα 2 - Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Γενικά
-Ο σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο) είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων.
- Το Ταμείο δεν θα στηρίζει τη ρευστότητα, η οποία θα παρέχεται σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
- Τα ίδια κεφάλαια θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο και σύμφωνα με κανόνες που θα εξειδικευθούν περαιτέρω στη νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου.
- Η συμμετοχή στο Ταμείο θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.
- Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης τους υπό την αιγίδα του Ταμείο, κατ' εφαρμογήν των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.
- Το Ταμείο θα ιδρυθεί με ειδική ελληνική νομοθεσία.
- Προβλέπεται αρχική επταετής διάρκεια. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου η κυριότητα του Ταμείου περνά στο Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι το ύψος της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.
Νομικό Καθεστώς
- Το Ταμείο θα δημιουργηθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργία του (π.χ. για διευκόλυνση προσλήψεων και αποδοχών του κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού).
- Η νομική δομή του Ταμείου θα επιτρέπει την ιδιωτική συμμετοχή.
Κεφάλαια
- Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται με ποσό 10 δις ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση από πηγές προερχόμενες από το κοινό πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος ζημιών αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση ως κύριος μέτοχος του Ταμείου. Η αγορά των προνομιούχων μετοχών του Ταμείου θα γίνει τοις μετρητοίς.
Οργανωτικά ζητήματα
- Το Ταμείο θα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από (1) έναν επικεφαλής, έναν εκτελεστικό διευθυντή και τρεις διευθυντές που θα ορίζονται από τον Διοικητή της ΤτΕ, και (2) δύο ex officio διευθυντές που εκπροσωπούν το Υπουργείο Οικονομικών και τον Διοικητή της ΤτΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ορίσουν έναν παρατηρητή που θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (με την επιφύλαξη, στην περίπτωση του παρατηρητή της Ε. Επιτροπής, της εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων)
- Ο επικεφαλής, ο εκτελεστικός διευθυντής και οι μη ex officio διευθυντές θα απαιτείται από την νομοθεσία να είναι άτομα εγνωσμένου τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κύρους στην Ελλάδα, στην ΕΕ ή διεθνώς.
- Καθένας από τους επικεφαλής και μη ex officio διευθυντές θα ορίζεται για διάρκεια πέντε ετών, ανανεώσιμη για δύο ακόμα έτη και θα ανακαλείται υποχρεωτικά μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης ελληνικού δικαστηρίου μετά από αίτημα είτε του Διοικητή της ΤτΕ είτε του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου όταν (1) δεν είναι πλέον ικανός να ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα καθήκοντα της θέσης του ή (2) κριθεί ένοχος για σοβαρή παράνομη συμπεριφορά.
- Κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
- Η νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου θα προβλέπει ότι κατά την εκτέλεση των υπό του νόμου καθηκόντων τους, ούτε ο Διοικητής της ΤτΕ, ούτε κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα αναζητήσουν ή λάβουν οδηγίες από την ελληνική κυβέρνηση ή από άλλο κρατικό φορέα.
- Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάζει εξαμηνιαίες εκθέσεις στην ελληνική Βουλή, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
- Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από το ίδιο το Ταμείο.
Εξουσίες του Ταμείου
- Για την εκπλήρωση των στόχων του το Ταμείο θα έχει ορισμένες εξουσίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει χρηματοδοτήσει, και οι οποίες θα ασκούνται μετά από διαβούλευση με την ΤτΕ. Οι εξουσίες του Ταμείου θα ασκούνται με την επιφύλαξη των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ΤτΕ και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής :
- να απαιτεί από την ΤτΕ να του παρέχει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε πληροφορία απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού του
- να ορίζει ένα μέλος στο ΔΣ του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος
- να απαιτεί από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης
- να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε αποφάσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (επιχειρηματική στρατηγική, απόδοση μερισμάτων, θέματα μισθοδοσίας, ρευστότητας και διαχείρισης ενεργητικού παθητικού κ.λ.π.)
- να συγκαλεί τη ΓΣ των μετόχων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος όπως ορίζει το εταιρικό δίκαιο
- να απαιτεί τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, όταν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να καλύπτει (1) το ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων όπως ορίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο ή (2) ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις που θα επιβάλλονται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η νομοθεσία θέσπισης του Ταμείου, θα εξειδικεύσει περαιτέρω μια αντικειμενική διαδικασία που θα ακολουθείται για τις τιμές μετατροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες από την παρέμβαση του Ταμείου, τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μετόχων και τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.
- να προχωρά σε διαγνωστικές μελέτες και ειδικούς ελέγχους με τη βοήθεια εξωτερικών ελεγκτών για να αξιολογείται η φερεγγυότητα του τραπεζικού ιδρύματος όταν το Ταμείο κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
- Η ΤτΕ, με την ιδιότητα της ως εποπτικός φορέας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το Ταμείο θα νομιμοποιούνται για την μέγιστη δυνατή ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
Κριτήρια για την αύξηση κεφαλαίου
- Τα κριτήρια για οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να εναρμονιστούν με την Απόφαση της Επιτροπής της 19.11.2008 (Ν 560/2008 μέτρα στήριξης για τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα). Η χορήγηση μετοχικού κεφαλαίου υπόκειται ειδικότερα στα παρακάτω κριτήρια.
- Τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταβάλλουν μη σωρευτική αποζημίωση με βάση τους κανόνες της αγοράς, εκτός εάν η ανάλυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης δικαιολογεί μία εναλλακτική προσέγγιση. Μία μη σωρευτική αποζημίωση με βάση τους κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι είτε 10% (όπως ορίζεται στην παραπάνω απόφαση) ή εξαρτώμενη από το προφίλ κινδύνου του πιστωτικού ιδρύματος και την ποιότητα του κεφαλαίου, μεταξύ 7% και 9.3%, ενώ το κεφάλαιο πρώτης βαθμίδας (tier 1)
για βασικά υγιή πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει κανονικά να αποζημιώνεται με όχι λιγότερο από 9%.
- Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα καταβάλλουν μερίσματα ή εξοφλούν κουπόνια σε υβριδικό κεφάλαιο, εκτός αν είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να το κάνουν, κάτι που εφαρμόζεται στην περίπτωση κερδοφόρου πιστωτικού ιδρύματος (εν τούτοις το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να παρουσιάσει κέρδη).
- Το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στο ίδιο ποσό με αυτό που επενδύθηκε αρχικά σε αυτό. Μετά από 5 χρόνια οι μετοχές πρέπει να επανακτηθούν ή πρέπει να αποζημιωθούν με πρόστιμο. Αν δεν μπορούν να επανακτηθούν γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές πρέπει να μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Εγκριση σχεδίου αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και να εγκριθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να διασφαλιστεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα θα ανακτήσει τη βιωσιμότητα του στο τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης, ότι θα επιτευχθεί ο επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στους μετόχους και ότι θα περιοριστεί η στρέβλωση του
ανταγωνισμού.
Επόμενα βήματα
- Οι ελληνικές αρχές θα ετοιμάσουν την απαραίτητη νομοθεσία που θα θέσει σε εφαρμογή τις παραπάνω λεπτομέρειες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010 το αργότερο.
Παράρτημα 3. Προϋποθέσεις Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων
Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Δράση Χρονοδιάγραμμα
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απλοποίηση του συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων
- εκκίνηση διαδικασιών για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και εξασφάλιση ότι το νέο αυτό σύστημα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα τους και τα καθήκοντα.
Σεπτέμβριος 2010
- ίδρυση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, πλήρως λειτουργική, με στόχο να συγκεντρωθούν σε μία αρχή οι πληρωμές των μισθών προς τους Δημοσίους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Δεκέμβριος 2010
- υιοθέτηση της νομοθεσίας για ένα απλοποιημένο σύστημα πληρωμών.
Ιούνιος 2011
Κρατικές Προμήθειες
- ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του συστήματος κρατικών προμηθειών για όλους τους κλάδους και για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης εισάγοντας την χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auctioning systems)
Δεκέμβριος 2010
- εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και ενός αποτελεσματικού συστήματος προσφυγών.
Μάρτιος 2011
Διαφάνεια στις αποφάσεις δημοσίων δαπανών
- υιοθέτηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια μέσω της υποχρέωσης δημοσίευσης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες της κυβέρνησης.
Ιούνιος 2010
Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
- υιοθέτηση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο.
Ιούνιος 2010
- υιοθέτηση της νομοθεσίας και όλων των διαταγμάτων για πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1 Ιανουαρίου 2011 με ταυτόχρονη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των πόρων μεταξύ των φορέων.
Δεκέμβριος 2010
Ανεξάρτητη λειτουργική αξιολόγηση της κεντρικής κυβέρνησης
- ανάθεση αναθεώρησης από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα της οργάνωσης και της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης.
Σεπτέμβριος 2010
- υιοθέτηση νομοθεσίας και μέτρων για τον εξορθολογισμό της χρήσης των πόρων, της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της αποδοτικότητας των κοινωνικών προγραμμάτων
Ιούνιος 2011
Καλύτερη Νομοθέτηση
- υιοθέτηση της νομοθεσίας για την εφαρμογή της Ατζέντας για Καλύτερης Νομοθέτηση.
Δεκέμβριος 2010
- διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων για την μείωση 20% του διοικητικού βάρους με βάση τα δεδομένα του 2008 και υποβολή σχετικής έκθεσης εφαρμογής στην Ε. Επιτροπή.
Σεπτέμβριος 2011
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ
Εναρξη συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους
Για την προετοιμασία αναθεώρησης των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων
Ιούνιος 2010
Αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την Προστασία της Απασχόλησης
- παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος.
- μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζόμενους, (blue and white collar workers)
- αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.
- διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης.
Δεκέμβριος 2010
Αναθεώρηση του κατώτατου μισθολογίου
- έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη (sub-minima) για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
- διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.
Δεκέμβριος 2010
Αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτηση των μισθών
- υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο.
- εφαρμογή μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.
- τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας.
Δεκέμβριος 2010
Αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας.
- προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.
Δεκέμβριος 2010
Καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας
- ενίσχυση της νομοθεσίας για την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολούμενων.
- διασφάλιση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι ελέγχων.
Ιούνιος 2011
Αναθεώρηση στο δίκτυ κοινωνικής προστασίας.
Αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής με στόχο βελτιώσεις των κοινωνικών δαπανών για να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία προς τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Ιούνιος 2011
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αναθεώρηση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος
Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα νέο απλοποιημένο σύστημα (αναλογικό) για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους που περιλαμβάνει:
Ιούνιος 2010
- μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1 Ιανουαρίου 1993.
- αύξηση της απαιτούμενης ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια μέχρι το 2013.
- ενίσχυση της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα.
- υπολογισμός των συντάξεων σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου.
- μια μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2
- τιμαριθμοποίηση των συντάξεων
- έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής που να συνδέει το έτος συνταξιοδότησης με την αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης.
- αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015.
- περιορισμένη χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1 Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών
- αναθεωρημένο σύστημα παροχής αναπηρικών συντάξεων
- μείωση (κατά 6% το χρόνο) των συντάξεων για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών.
- καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1 Ιανουαρίου 1993.
- σημαντικές περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου)
- ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης
- μείωση των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3
Το Κοινοβούλιο υιοθετεί την αναθεώρηση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος
Σεπτέμβριος 2010
ΥΓΕΙΑ
Μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας
Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της διαχείρισης και του συστήματος προμηθειών στην υγεία: ολοκλήρωση της εφαρμογής λογιστικού συστήματος διπλής εγγραφής, εφαρμογή επίβλεψης από τον Υπουργό Οικονομικών, δημοσίευση λογιστικών ελέγχων.
Δεκέμβριος 2010
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διευκόλυνση στην ίδρυση εταιριών
Απλοποίηση στην ίδρυση νέων εταιριών και πλήρης λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
Σεπτέμβριος 2010
Απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων και μείωση του κόστους έναρξης εργασιών
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, για βιομηχανικές δραστηριότητες και επαγγέλματα μέσω της νομοθεσίας και μέσω της λειτουργικότητας των σχετικών σχεδίων.
Δεκέμβριος 2010
- Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία προκειμένου να αμβλύνει τα φορολογικά εμπόδια για συγχωνεύσεις και εξαγορές και για να μειώσει το κόστος που αφορά τα τελωνεία.
Σεπτέμβριος 2011
Εφαρμογή της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες
- υιοθέτηση οριζόντιας νομοθεσίας, ολοκλήρωση της μελέτης της κλαδικής νομοθεσίας
Ιούνιος 2010
- λειτουργία των μοναδικών σημείων επαφής.
Σεπτέμβριος 2010
- υιοθέτηση μέτρων σε βασικούς κλάδους υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η εκπαίδευση.
Δεκέμβριος 2010
Απελευθέρωση των Κλειστών επαγγελμάτων
- Πρόταση ειδικής νομοθεσίας για κάθε κλάδο για την άρση των περιορισμών στην εξάσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού, των ορκωτών ελεγκτών.
Δεκέμβριος 2010
- Εφαρμογή της οδηγίας για τα Επαγγελματικά Προσόντα, ώστε να αναγνωρίζονται τα προσόντα εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες
Δεκέμβριος 2010
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
Ιούνιος 2011
Μεταρρύθμιση στις Οδικές Μεταφορές Εμπορευμάτων
Απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με την κατάργηση όλων των περιττών περιορισμών στην πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορέων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελαχίστων καθορισμένων τιμών.
Σεπτέμβριος 2010
Πλαίσιο πολιτικής ανταγωνισμού
Τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας της να ιεραρχεί τις σημαντικές υποθέσεις καθώς και της θωράκισης της ανεξαρτησίας των μελών της.
Δεκέμβριος 2010
Σιδηρόδρομοι
- Προετοιμασία ενός σχεδίου εξυγίανσης του κλάδου των σιδηροδρόμων με γνώμονα την αποκατάσταση της κερδοφορίας του επιχειρησιακού τους σκέλους. Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις οδηγίες της ΕΕ, και προσδιορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την αναδιάρθρωση της εταιρείας χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ακίνητης περιουσίας / γής και άλλων
περιουσιακών στοιχείων.
Ιούνιος 2010
- Πλήρης υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του σιδηροδρομικού τομέα.
Μάρτιος 2011
Ενέργεια
- Ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές
Σεπτέμβριος 2010
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εφαρμογής
Μάρτιος 2010
- Υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Μάρτιος 2011
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Προώθηση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επενδύσεων σε στρατηγικούς κλάδους.
Η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για τη διευκόλυνση ΑΞΕ και επενδύσεων καινοτομίας σε στρατηγικούς κλάδους (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ.) μέσω της αναθεώρησης του Επενδυτικού Νόμου, της υιοθέτησης μέτρων για τη διευκόλυνση των ΣΔΙΤ, δράσεων για την επιτάχυνση μεγάλων σχεδίων ΑΞΕ καθώς και μέτρων για την ενίσχυση της πολιτικής προώθησης εξαγωγών.
Σεπτέμβριος 2010
Ε&Α και Καινοτομία
- Αξιολόγηση σε βάθος όλων των δράσεων Ε&Α και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής.
Δεκέμβριος 2010
- Δημιουργία ενός Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που θα χρηματοδοτείται από το 7ο πρόγραμμα Ε&Α, με στόχο να εξετάσει την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της δημόσιας έρευνας και της ελληνικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη περιφερειακών βιομηχανικών σχηματισμών συνεργασίας (clusters).
Δεκέμβριος 2010
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ
Αύξηση στην απορρόφηση των Πόρων από τα Διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
- εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων για απαιτούμενες πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής και για την υποβολή μεγάλων σχεδίων.
Ιούνιος 2010
- σύσταση μιας Ομάδας Δράσης σε συνεργασία με την Επιτροπή για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σχεδίων υψηλής ποιότητας καθώς και για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με άλλες δράσεις.
- ολοκλήρωση των ενεργειών για τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων στις δημόσιες επενδύσεις ώστε αυτές να κατευθύνονται προς σχέδια που ωφελούνται από κεφάλαια της Ε.Ε., και μέσω της εισαγωγής ενός κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού.
- επίτευξη των στόχων για απαιτούμενες πληρωμές (μετρήσιμα αποτελέσματα προς πιστοποιημένα δεδομένα) και μεγάλα σχέδια
Δεκέμβριος 2010 και μετά κάθε έξι μήνες
- εφαρμογή στο διαδίκτυο ενός ανοιχτού συστήματος επιτήρησης των διαδικασιών έγκρισης των προτάσεων έργων και της υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Δεκέμβριος 2011
- διασφάλιση της διοικητικής ικανότητας όλων των Διαχειριστικών Αρχών και των Ενδιάμεσων Φορέων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Δεκέμβριος 2011

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 6 Μαΐου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ