Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τριτη και 13 μιά αλλιώτικη ημερομηνία

Δεν νομίζω να μην γνωρίζει κανείς για το ό,τι σήμερα, Tρίτη και 13, θεωρείται από τις πιό γρουσούζικες μέρες της λαϊκής παράδοσης.
Κατά τη δική μας παράδοση η Τρίτη και 13 θεωρείται αποφράδα μέρα. Τρίτη ήταν η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453) και έκτοτε η μέρα Τρίτη σημαδεύτηκε σαν μέρα πένθους. Συνέπεσε δε ημέρα Τρίτη να είχε αλωθεί και από τους Σταυροφόρους η Πόλη στις 13 Απριλίου 1204 κι έτσι η ημέρα Τρίτη σημαδεύτηκε ως γρουσούζικη μέρα. Και θα αναρωτηθεί κανείς από που προκύπτει το "13 "και γίνεται ο "θανατηφόρος" συνδυασμός "Τρίτη και 13".
Το "13" θεωρείται αριθμός "κακότυχος" διότι αποτελεί τον αριθμό που "περισσεύει" και "χαλάει την αρμονία" του "12", με τον οποίο αριθμό έχουν αποδοθεί πολλά σημαντικά πραγματα στη ζωή μας.
Οι μήνες του χρόνου είναι 12.
Οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12
Οι μαθητές του Χριστού ήταν 12
Οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 12....
Το 13 αποτελεί την άγνωστη αρχή ενός νέου "κύκλου" αρίθμησης και σαν άγνωστη είναι συνυφασμένη με το "κακό".
Ο αριθμός 13 έχει συνδυαστεί με πηγή κακών, όπως π.χ.
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης περιγράφει τον Αντίχριστο
Ο θάνατος στα Ταρώ είναι ο αριθμός 13.
Στο μυστικό δείπνο συμμετείχαν 13 πρόσωπα (ο Χριστός και οι 12 μαθητές) ένας από αυτούς, ο Ιούδας, ο 13ος πρόδωσε τον Χριστό....

Μπορεί να σνομπάρουμε όλοι τις δεισιδαιμονίες, αλλά όλοι (κρυφά και ανομολόγητα) τις λαμβάνουμε υπόψη μας...... Κάνω λάθος;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: