Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η καταστροφή της Σμύρνης

Βρήκα λίγο χρόνο στις διακοπές και διάβασα το βιβλίο του Γκάιλς Μιλτον "Χαμένος Παράδεισος" Σμύρνη 1922 εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Είχα πολλά χρόνια να διαβάσω, μελετώντας, ένα βιβλίο. Δεν θυμάμαι από πότε... Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται την σύγχρονη ιστορία της Σμύρνης, μέσα απο ανέκδοτες μαρτυρίες, ημερολόγια και ντοκουμέντα που δεν είχα δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Έχω διαβάσει πολλά σχετικά με την ιστορία της εποχής εκείνης που οδήγησε στην μικρασιατική καταστροφή. Από πολλούς συγγραφείς και έγκριτους ιστορικούς. Τέτοια αφήγηση όμως δεν είχα ξαναδιαβάσει. Μερικές φορές ένιωθες ότι ήσουν παρών στις ιστορικές εκείνες στιγμές μέσα από τις περιγραφές των ηρώων του έργου. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ και τότε θα καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβη εκέινες τις μέρες του Σεπτέμβρη του 1922. Τότε που άλλαξε ο ρους τηςσύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Για το βιβλίο αυτό βρήκα τις ακόλουθες κριτικές που έχουν γραφεί από μεγάλες εφημερίδες όλου του κόσμου και τις παραθέτω.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

«Το φαινόμενο της εθνοκάθαρσης, που επαναλήφθηκε πρόσφατα στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στοίχειωσε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Έτσι, ένα βιβλίο για τη Σμύρνη, προερχόμενο μάλιστα από το γνωστό Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γκάιλς Μίλτον, είναι επόμενο να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δε γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία. Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον»

Α. Βιστωνίτης

Το Βήμα της Κυριακής

«Ποιος έκαψε τη Σμύρνη; Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το βιβλίο του Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος, βασίστηκε σε ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης»

Νατάσα Μπαστέα

Τα Νέα Σαββατοκύριακο,

«Ο Μίλτον έχει γράψει ένα αξιομνημόνευτο βιβλίο. Όπως δείχνει, δημιουργήθηκε ένα σχετικά ομοιογενές τουρκικό κράτος, αλλά το κόστος ήταν αφάνταστο, σε μια από τις πιο τρομερές ανθρωπιστικές καταστροφές του 20ού αιώνα»

Sunday Times

«Η συναρπαστική καταγραφή των γεγονότων για την καταστροφή της Σμύρνης βασίζεται σε ανέκδοτα γράμματα και ημερολόγια. Οι μαρτυρίες της σφαγής κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται καθώς διαβάζεις»

Independent

«Ένα αριστούργημα της ιστορικής αφήγησης»

The Sunday Times

«Ο Μίλτον έχει φοβερό ταλέντο να εντοπίζει τη λεπτομέρεια που θα αναβιώσει το παρελθόν και θα ξαναζωντανέψει την εξωτική λάμψη της Μικράς Ασίας»

The Spectator

«Ο Γκάιλς Μίλτον εμπνέει όσους από εμάς πιστεύουν ότι η ιστορία μπορεί να είναι συναρπαστική και διασκεδαστική»

The Times

«Ο Μίλτον είναι καταπληκτικός αφηγητής, κατορθώνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα πάνω στο ψυχρό χαρτί»

Express on Sunday

«Ο Μίλτον πήγε σε μονοπάτια που οι βιογράφοι του Ατατούρκ και οι ιστορικοί της Τουρκίας φοβήθηκαν να διασχίσουν»

Phillip Mansel, The Spectator

«Ο Μίλτον έγραψε το καλύτερο βιβλίο του ως τώρα. Συνδυάζοντας τα αμείλικτα διεθνή παιχνίδια εξουσίας με τις προσωπικές τραγωδίες των χαρακτήρων του, ξετύλιξε την ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας της Σμύρνης»

James W. Wood, Scotland on Sunday

«Σε συνεπαίρνει… το βιβλίο του Μίλτον υμνεί τον ηρωισμό ανθρώπων που βάζουν την ιδεολογία μπροστά από τη ζωή τους»

Independent

«Το Χαμένος παράδεισος είναι απαραίτητο να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν αλλά και το παρόν της σημερινής Ευρώπης, για τον ίδιο τον πολιτισμό»

Adam LeBor, Literary Review

«Το Χαμένος Παράδεισος είναι μια υπενθύμιση του τρομακτικού κόστους των φιλοδοξιών της επεκτατικής πολιτικής. Διηγείται σε βάθος μια συναρπαστική ιστορία»

The Economist

«Το σημαντικό επίτευγμα του Μίλτον είναι ότι διηγείται με χαρακτηριστική διαύγεια και χρώμα αυτή τη σύνθετη επική αφήγηση. Ο Χαμένος Παράδεισος αποδεικνύεται μια μελέτη μιας καθοριστικής στιγμής στην ιστορία των εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων»

The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: