Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Τα πρώτα συμπεράσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012

Οι εκλογές τελείωσαν. Ο λαός μίλησε και τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ ικανοποίηση είδε τα ποσοστά του να μεγαλώνουν και με περισσότερη ικανοποίηση είδε πως απέφυγε την διακυβέρνηση της χώρας στην παρούσα περίοδο, βάζοντας σοβαρή υποθήκη για τις επόμενες εκλογές αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την νέα κυβέρνηση.
2. Το ΚΚΕ οφείλει, αν θέλει να υπάρξει στο πολιτικό προσκήνιο να πάψει να κουνάει το δάχτυλο στον πολίτη, ο οποίος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι του προτείνει. Η παροιμία ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε δεν μπορεί μόνιμα να έχει ως απάντηση το είναι στραβός ο γιαλός.
2. Η ΝΔ πήρε μία πρωτιά που καίει και από τη διαχείρισή της θα κριθεί η διάρκεια της κυβέρνησης.
3. Το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε ακόμα και έχασε ακόμα και την Κρήτη. Ουσιαστικά σώζεται από την μη αυτοδυναμία της ΝΔ, διαφορετικά θα είχε από τώρα ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να συνεχίσει να υπάρχει το κόμμα θέλει τρομακτική προσπάθεια και εκ βάθρων ανανέωση πολιτικών και προσώπων. Ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ενσωμάτωσε το μείζον ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής. Μία αποτυχημένη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει στην πλήρη αποσύνθεση του κόμματος.
4. Η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει στη Βουλή. Κράτησε τις δυνάμεις της παρά τη τρομακτική πίεση που δέχτηκε. Από την κοινοβουλευτική της διαδρομή θα κριθεί και η δυναμική του κόμματος.
5. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δέχτηκαν πίεση και είναι το δεύτερο, μετά το ΚΚΕ, χαμένο κόμμα σ' αυτές τις επαναληπτικές εκλογές. Τώρα θα πρέπει τα μέλη της κοινοβουλετικής του ομάδας να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν δομές κόμματος. Επίσης θα πρέπει τα μέλη τους να αποκρούσουν και τις "επιθέσεις" από τα άλλα κόμματα, κυρίως της ΝΔ για προσχωρήσεις στο κόμμα εξουσίας.
6. Η ΔΗΜ.ΑΡ κράτησε τις δυνάμεις της, θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα περιμένει να πάρει κι αυτή κάποιο μερίδιο από τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ, αποκτώντας και κυβερνητική εμπειρία.
7. Ο κόσμος περιμένει από σήμερα το νέο στίγμα της νέας κυβέρνησης με πρωτο δείγμα τον δραστικό περιορισμό του πολυάριθμου  κυβερνητικού σχήματος και περιστολή της σπατάλης.
8. Το ερώτημα που πλανάται πιά είναι πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση;;;
9. Τέλος δεν πρέπει να μας διαφεύγει η αποχή που έφτασε κοντά στο 40 % (!!!). Ο κόσμος απείχε από την διαδικασία των εκλογών και αυτό χρειάζεται ειδικότερη ανάλυση από τους εκλογολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: