Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος αυτά που ξέραμε για το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στη χώρα μας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, πάνω από 25 % του κυκλοφορούντων  οχημάτων έχει προβληματική ή δεν έχει καθόλου ασφάλιση. Αν κάποιος άτυχος πέσει πάνω σε τέτοια περίπτωση, (ή συγκρουστεί με όχημα του οποίου η ασφαλιστική εταιρια είχε κλείσει) ήξερε ότι μπορεί να απευθυνεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο και να διεκδικήσει αποζημίωση. Μέσα στον ορυμαγδό και την απίστευτη πολυνομία έρχεται σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο "ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ", το οποίο προβλέπει και τα ακόλουθα στο άρθρο 48, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση: "Περαιτέρω, τροποποιείται το άρθρο 19 του π.δ. 237/1986, με σκοπό τον περιορισμό των υποχρεώσεων 1 που ανατίθενται στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Λαμβάνοντας υπόψη την «αρχή  της επικουρικότητας» που διέπει τις καταβολές αποζημιώσεων από τον οργανισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία 84/5/ΕΟΚ, διαμορφώνεται κλίμακα που ικανοποιεί του δικαιούχους «επικουρικά» δηλαδή συμπληρωματικά στο ποσό που θα μπορούν να λάβουν από την (κοινή) εκκαθάριση. Επίσης εισάγεται πλαφόν αποζημιώσεων έτσι ώστε σε περίπτωση ζημίας ύψους άνω των 100.000 Ευρώ ο οργανισμός να αποζημιώνει έως 100.000 Ευρώ. Περαιτέρω καταργείται η υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου που ίσχυε σύμφωνα με τη παράγραφο 1 στοιχείο γ) του άρθρου 19 π.δ. 237/1986 για αποζημίωση παθόντων από αυτοκινητικό ατύχημα που προκάλεσε ο υπαίτιος από πρόθεση. Η διάταξη αυτή λειτουργούσε μόνο εις όφελος των ασφαλιστικών εταιριών μεταθέτοντας το βάρος της επανείσπραξης από τον υπαίτιο (εκ προθέσεως ενεργούντα) στο Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα. Η κατάργηση της διάταξης εναρμονίζεται πλήρως με την οδηγία 84/5/ΕΟΚ".    Σε απλά ελληνικά, σε σκότωσε ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αποζημίωση μέχρι 100.000 ευρώ!!!!
Στη διαμαρτυρία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για το θέμα, επισημαίνονται και τα ακόλουθα :
"α) Καταργείται παντελώς και για όλες τις περιπτώσεις ευθύνης του Eπικουρικού Κεφαλαίου, η υποχρέωσή του να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής Βλάβης ή ψυχικής οδύνης και β) Εισάγεται πλαφόν στην αποζημίωση που αυτό οφείλει να καταβάλει για τις λοιπές αξιώσεις του παθόντα και μάλιστα στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας ή πτώχευσης αυτής το ανώτατο όριο της αποζημίωσης περιορίζεται σε 100.000 Ευρώ και προβλέπεται ποσόστωση ανάλογα & με το ύψος της ζημίας, όταν μάλιστα το νέο αυτό καθεστώς καταλαμβάνει ακόμη και γεννημένες αξιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου για τις οποίες έχει ασκηθεί αγωγή, αλλά ακόμη και αυτές που έχουν συζητηθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση, καθότι θα με τη ψήφιση της άνω διάταξης θα καταρρεύσει όχι μόνο το σύστημα αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο, αλλά και το όλο σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων και θα θιχθούν ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα τόσο των παθόντων όσο και των ασφαλισμένων καθώς οι παθόντες θα στερηθούν αδικαιολόγητα των νομιμικών αξιώσεών τους κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν ακάλυπτοι ασφαλιστικά σε περίπτωση που πτωχεύσει ή ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας τους.
Κατά συνέπεια η Ολομέλεια των Προέδρων ΖΗΤΑ να αποσυρθεί η άδικη και παράνομη αυτή διάταξη, που θίγει συνταγματικώς κατοχυρωμένα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και προσβάλλει εν δυνάμει τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη που μπορεί να πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος, ΔΗΛΩΝΕΙ κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια μείωσης της ευθύνης του «Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων» είτε μέσω θέσπισης ανωτάτου ορίου αποζημίωσης είτε μέσω καθιέρωσης εξαιρέσεων στην υποχρέωσή του προς αποζημίωση και ΚΑΛΕΙ την Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου με την οικονομική ενδυνάμωσή του και με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδας στην ασφαλιστική αγορά και όχι με την μετακύλιση των προβλημάτων στους Έλληνες πολίτες, παθόντες ή ασφαλισμένους."

Εσεις τι λέτε θα περάσει η "λαοπρόβλητη" κυβέρνηση και αυτή τη ρύθμιση υπέρ των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: