Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Το κρύο της Τραπεζούντος μια εξαιρετική ταινία

Ο μύθος του Σίσυφου στην Τουρκία, και όχι μόνο, του σήμερα. Μια οικογένεια ζει σε άθλιες συνθήκες και ο πατέρας αναζητά την ευκαιρία για να βγουν από τη μιζέρια. Το μεροκάματο είναι η διατήρηση της εξαθλίωσης, το όραμα είναι να βρεθεί η "φλέβα" του πολύτιμου μετάλλου που θα είναι εκμεταλλεύσιμη για να πιάσει την "καλή" και να φύγει από την δυστυχία των πιστωτών και των δανειστών. Οι αποτυχίες δεν τον πτοούν και χρησιμοποιεί κάθε μέσο που διαθέτει για να πετύχει το σκοπό του. Ανεβαίνει στα βουνά και ψάχνει μανιωδώς αγωνιζόμενος με την άγρια φύση. Αποτυγχάνει. Αναζητά λύσεις. Μέχρι και τον ταύρο του πηγαίνει σε μια ταυρομαχία για να βγάλει χρήματα να ρεφάρει τα χρέη του. Μάταια όλα. Τελικά ο αγώνας θα δικαιωθεί αναπάντεχα, πρόσκαιρα, μέχρι να ξαναρχίσει πάλι την ίδια διαδρομή και πάει λέγοντας. Θα μαγευτείτε από την καταπληκτική ποιητική φωτογραφία της φύσης σε όλη της την μεγαλοπρέπεια. Από τους ορεινούς όγκους του Πόντου, μέχρι τις λεπτομέρειες της μέλισσας που τρυγάει τη γύρη των λουλουδιών. Ο άνθρωπος μοιάζει τόσο ασήμαντος μπροστά στην φύση. Οι ερμηνείες λιτές και μεγαλειώδεις ταυτόχρονα. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι η σύγχρονη οικογένεια, τηρουμένων των αναλογιών, που αγωνίζεται σκληρά για την επιβίωση σε ένα αρνητικό περιβάλλον. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Μουσταφά Καρά και πρωταγωνιστούν οι Χαϊντάρ Σισμάν, Χανιφέ Καρά, Νουράι Γιεσιλαράζ. Μην χάσετε την ταινία αυτή για να δείτε ότι ο λαός είναι παντού ο ίδιος και τα προβλήματα κοινά, τα αδιέξοδα ίδια και η καθημερινότητα αδυσώπητη. Στο τέλος υπάρχει ένα χαμόγελο, για να ξαποστάσει ο άνθρωπος και να ξαναρχίσει το μαγκανοπήγαδο. 

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Το άγνωστο κορίτσι ο Γαλλικός κινηματογράφος είναι εδώ

Μετά την λάμψη και την μαγεία των ΟΣΚΑΡ οι κινηματογραφικές αίθουσες όλο και περισσότερα προβάλλουν ευρωπαϊκές ταινίες. Ο γαλλικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του με πολλές από αυτές. Το άγνωστο κορίτσι είναι μια ανθρώπινη ταινία μιας γιατρού η οποία ψάχνει να βρει την ταυτότητα μιας νεαρής κοπέλας που βρέθηκε σκοτωμένη λίγο πιο μακριά από το ιατρείο της, ενώ λίγο πριν το θάνατό της είχε χτυπήσει το κουδούνι του ιατρείου της, χωρίς η γιατρός να της ανοίξει διότι είχε τελειώσει το ωράριό της. Μια εκπληκτική ερμηνεία από την Αντέλ Ενέλ που στα 28 της χρόνια είναι ήδη βραβευμένη με δύο βραβεία Σεζάρ.Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι αδερφοί Νταρντέν. Η κάμερα είναι πάνω στην πρωταγωνίστρια και στα συναισθήματά της, στις τύψεις της και αναζητά την εξιλέωση της. Η φράση της για την νεκρή κοπέλα ότι δεν είναι νεκρή αφού την έχουμε στο μυαλό μας είναι η κορυφαία της ταινίας. Δείτε την ταινία για να ζήσετε την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς φώτα και στολίδια. Η κοινωνία σε όλη της την μεγαλοπρέπεια.

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Glory μια υπέροχη ταινία από την Βουλγαρία

Από τη γειτονική μας Βουλγαρία η ταινία Glory (μάρκα ρολογιού) δείχνει το πόσο ίδια είναι τα Βαλκάνια, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να τα "σαλαμοποιήσουν" σε κρατίδια προτεκτοράτα. Ένας σιδηροδρομικός βρίσκει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στις γραμμές του τραίνου και το παραδίδει στις αρχές, παρά την φτώχεια του. Γίνεται για μερικές ώρες "ήρωας" του διεφθαρμένου Κράτους και ξαναγυρίζει στην μιζέρια του. Πλην όμως ένα ρολόι με την αφιέρωση του πατέρα του που θα χαθεί κατά την ημέρα της βράβευσης του θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα με μόνιμα ζημιωμένο τον ίδιο, ο οποίος από "ήρωας" γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος. Πρόκειται για εξαιρετική ταινία με θαυμάσιες ερμηνείες. Βαθιά πολιτική και κοινωνική δείχνει την διαφορά μεταξύ της κυβερνητικής παρασιτικής νομενκλατούρας και του ανυπεράσπιστου και διαρκώς εκμεταλλευόμενου πολίτη. Η τελευταία σκηνή του έργου ίσως είναι η αντίδραση που επίκειται νομοτελειακά. Ασφαλώς δείτε την ταινία και τις αλήθειες της. Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ με πρωταγωνιστές τους Μαργκίτα Γκόσεβα, Στέφαν Ντενολιούμποφ.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Αντιρρησίας συνείδησης μια πολύ καλή πολεμική ταινία

Οι αληθινές ιστορίες του Β παγκοσμίου πολέμου έχουν γίνει αγαπημένο θέμα ταινιών μεγάλων σκηνοθετών. Έτσι και ο Μελ Γκίμπσον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αληθινή του Ντέσμοντ Ντος ενός νοσοκόμου που κατετάγη στον πόλεμο, αλλά αρνήθηκε να φέρει όπλο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αφού πέρασε τα πάνδεινα στην εκπαίδευσή του από συναδέλφους του και αξιωματικούς και πέρασε και στρατοδικείο, τελικά βρέθηκε νοσοκόμος σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες στην Οκινάουα, όπου έσωσε μόνος του αρκετούς τραυματίες στρατιώτες και τιμήθηκε με το μετάλλιο της τιμής. Πολύ καλή ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή Άντριου Γκάρφιλντ ο οποίος ήταν και υποψήφιος για όσκαρ Α ανδρικού ρόλου. Εκείνο που θα μείνει στον θεατή από την ταινία αυτή περισσότερο είναι η απίστευτη ρεαλιστική, ωμή αναπαράσταση της μάχης και την καταπληκτική θέση της κάμερας στις δύσκολες αυτές σκηνές. Δικαίως πήρε και τα τεχνικά όσκαρ του μοντάζ και ηχητικού μιξάζ. Η ταινία ήταν υποψήφια και για όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Μελ Γκίμπσον. Για τους λάτρεις των πολεμικών ταινιών ασφαλώς πρέπει να δουν την ταινία.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Παλιά Αθήνα 770


Παλιά Αθήνα 769


Παλιά Αθήνα 768


Παλιά Αθήνα 767


Παλιά Αθήνα 766


Παλιά Αθήνα 765


Παλιά Αθήνα 764


Παλιά Αθήνα 763


Παλιά Αθήνα 762


Παλιά Αθήνα 761