Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Moonlight Μια ανθρώπινη ταινία για την σκοτεινή Αμερική

Μετά τον περυσινό σάλο στα βραβεία ΟΣΚΑΡ όπου δεν υπήρχε υποψηφιότητα έγχρωμου αμερικανού ήρθε η ταινία Moonlight για να δώσει ένα παρόν στις ήδη ανακοινωθείσες υποψηφιότητες των φετινών Οσκαρ. Πρόκειται για την διαδρομή ενός μικρού αφροαμερικανού από τα 10 του χρόνια, στην εφηβεία και στην ενηλικίωση. Ενός παιδιού μιας ναρκομανούς μητέρας πόρνης που από μικρός αισθανόταν την διαφορετικότητά του και στην εφηβεία του έχει την μία και μοναδική ερωτική έλξη με τον παιδικό του φίλο Κέβιν. Η κατάληξή του είναι προδιαγεγραμμένη, φυλακή, και μετά εμπόριο ναρκωτικών για να επιβιώσει. Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς. Στην ταινία παίζουν μόνο αφροαμερικανοί και οι λευκές πινελιές είναι ασήμαντες. Βαθιά ανθρώπινη ταινία που δείχνει τα αδιέξοδα των γκέτο όπου οι διέξοδοι είναι κλειστοί και η πορεία των παιδιών είναι, λίγο ως πολύ. γνωστή, η παρανομία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπάρι Τζένκινς με τους: Ναόμι Χάρις, Μαερσάλα Αλί, Άστον Σάντερς. Είναι μια ιδιαίτερη ταινία για σινεφίλ. 

Πάση θυσία μια υπέροχη ταινία

Μερικές φορές βγαίνοντας από τον κινηματογράφο κι έχοντας δει μια ταινία (όχι τις χολυγουντιανές υπερπαραγωγές με τα εφε κλπ) σε ρωτάει αυτός που είναι να μπει "πως είναι η ταινία". Σ' αυτό το ερώτημα κλήθηκα να απαντήσω και είπα "απίστευτη ταινιάρα". Μου βγήκε αυθόρμητα. Η υπόθεση απλή στο Τέξας της φαινομενικής ηρεμίας και ραστώνης, όπου οι μόνες που φαίνεται να δουλεύουν είναι οι πετρελαιοπηγές, δύο αδέρφια, θέλοντας να πληρώσουν το δάνειο τους στην Τράπεζα, αποφασίζουν να κλέβουν τράπεζες για να ξεχρεώσουν. Ένας τοπικός ρέιντζερ, στο κατώφλι της σύνταξης του είναι απέναντί τους..... Η συνέχεια επί της οθόνης όπως έλεγαν τα παλιά προγράμματα που μοίραζαν στο σινεμά. Οι τρεις πρωταγωνιστές, οι δύο ληστές ( Κριν Πάιν, Μπεν Φόστερ) και, κυρίως, ο Τζεφ Μπρίτζες σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ερμηνείας, είναι απλά εξαιρετικοί. Οι ατάκες είναι εκπληκτικές. Το λεπτό χιούμορ εξαιρετικό. Οπωσδήποτε και ανεπιφύλακτα πρέπει να δείτε την ταινία αυτή, Πάση θυσία για να θυμηθούμε πως στις ταινίες το κυρίαρχο στοιχείο είναι το σενάριο και η ερμηνείες των ηθοποιών. Εδώ έχουμε και την υπέροχη μουσική του Νικ Κέιβ.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ο Εμποράκος μια ταινία από το ΙΡΑΝ

Όποιος έχει συγκλονιστεί από το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ "ο θάνατος του εμποράκου" θα δει μια πιο σύγχρονη μορφή στο θεοκρατικό Ιράν, όπου ένα ζευγάρι ερασιτεχνών ηθοποιών που ανεβάζει τον θάνατο του εμποράκου, ζει το δικό του δράμα στην προσωπική του ζωή. Ένας άγνωστος έχει εισέλθει στο σπίτι τους και έχει δει την γυναίκα γυμνή στο μπάνιο, η οποία τρομοκρατήθηκε και χτύπησε. Αρχίζει ένα ρήγμα στη σχέση του ζευγαριού και η αναζήτηση στου εισβολέα, ο οποίος τελικά βρίσκεται και η κορύφωση του δράματος είναι εσωτερική με ηχηρές σιωπές και ανταλλαγή βλεμμάτων συντριβής. Τα ερωτηματικά πολλά : γιατί ο εισβολέας άφησε χρήματα φεύγοντας στο σπίτι της Ράνα (συζύγου που ήταν στο μπάνιο). Στα μάτια του συζύγου τελικά ποιος φταίει ο εισβολέας ή η σύζυγος που επιπόλαια εξέθεσε τον εαυτό της. Παρά το κυνήγι για την εκδίκηση η ψυχική απομάκρυνση στις σχέσεις του ζευγαριού είναι μεγάλη. Θεοκρατικές αντιλήψεις, θέση της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν σε όλο τους το μεγαλείο. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές τους: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέχ Αλιντοστί, Μπαμπάκ Καρίμι, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο α Ασγκάρ Φαραντί. Η ταινία είναι ήδη στη λίστα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η ταινία είναι για σινεφίλ και θέλει την προσοχή σας στις εκφράσεις των πρωταγωνιστών και στο δράμα που δεν λένε τα χείλη τους. Μια καταπληκτική ταινία.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σιωπή ένα μεγαλοπρεπές αριστουργηματικό έπος του Μάρτιν Σκορτσέζε

Ο μεγαλύτερος, κατά τη γνώμη μου, εν ζωή Αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε έρχεται με ένα κινηματογραφικό έπος 160 λεπτών να μας εντυπωσιάσει και να μας προβληματίσει. Βασιζόμενος στο βιβλίο του Ιάπωνα συγγραφέα Σιουσάκου Έντο αφηγείται την ιστορία δύο Πορτογάλων Ιησουιτών οι οποίοι προσπαθούν να εκχριστιανίσουν Ιάπωνες στη χώρα του κατά τον 17ο αιώνα. Το υπαρξιακό αυτό έργο καταπιάνεται με το αρχέγονο ερώτημα της "σιωπής" του Θεού όταν οι πιστοί του βασανίζονται και πεθαίνουν στ όνομά του. Η δοκιμασία του Ιησουίτη Ιεραπόστολου Σεμπαστιάου Ροντρίγκεζ, ο  οποίος ζει με τα βασανιστικά εσωτερικά του ερωτήματα για την εκκωφαντική Σιωπή του Θεού, βλέποντας γύρω του βασανιστήρια και βάρβαρους θανάτους των πιστών, διαλέγεται μόνο με τον αδύναμο "Ιούδα" του οποίου συγχωρεί όλες τις αμαρτίες οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη.  Η έλλειψη μουσικής στην ταινία κάνει την Σιωπή ακόμα πιο επιβλητική και τελετουργική. Η μόνη φωνή που ακούγεται, σαν μουσικό χαλί, είναι ο διάλογος του Ροντρίγκεζ με την συνείδησή του. Βαθιά θρησκευόμενη φιλοσοφική ταινία εκπληκτικά στημένη απλό έναν θρησκευόμενο σκηνοθέτη.  Πρωταγωνιστούν οι Άντριου Γκάρφιλντ, Ταντανόμπου Ασάνο, Άνταμ Ντράιβερ, Λίαμ Νίσον, Ισέι Ογκάτα. Η ταινία αποτελεί ένα αριστουργηματικό μεγαλοπρεπές έπος που θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως και οι περισσότερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη που έχουν σημαδέψει την εποχή τους. Προετοιμαστείτε για μία ταινία με εσωτερικό περιεχόμενο που επιχειρεί να δώσει ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Φυσικά πρέπει να δείτε την ταινία. Έχει εκπληκτικές ατμοσφαιρικές σκηνές, αλλά και πολύ σκληρές σκηνές. Εκπληκτικός ο διάλογος του πατέρα Φερέιρα με τον νεαρό ιεραπόστολο Ροντρίγκεζ, όταν συναντιώνται μετά από χρόνια αναζήτησης στην Ιαπωνία.

La La Land μια καταπληκτική ταινία

Η ταινία  La La Land είναι η ταινία που θα σαρώσει, κατά τη γνώμη μου, στα φετινά ΟΣΚΑΡ. Είναι η αποθέωση του κινηματογράφου για εκείνους που ονειρεύονται. Το χολυγουντιανό όνειρο σε όλο του το μεγαλείο. Τα όνειρα, οι απογοητεύσεις, η επιμονή,  και η επιτυχία μετά από συμβιβασμούς δύο ανθρώπων που ονειρεύονται και φτάνουν στο στόχο τους με απώλεια την μεταξύ τους σχέση. Η Emma Stone και ο Ryan Gosling στους πρωταγωνιστικούς ρόλους δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε δύο φαινομενικά "εύκολους" ρόλους με μεγάλες απαιτήσεις λόγω των συνεχών συναισθηματικών μεταπτώσεων. Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε την ταινία για να θυμηθείτε τι σημαίνει πραγματικός κινηματογράφος.  Το μιούζικαλ με την ταινία αυτή παίρνει πάλι κεφάλι. Η υπέροχη τζαζ μουσική κάνει ακόμα πιο ατμοσφαιρικό το σκηνικό. Έχει καταπληκτικές σκηνές που θα μείνουν αξέχαστες.Ένα αριστουργηματικό έργο που τιμάει τον θεατή και τον ανεβάζει σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες. Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Damien Chazelle επίσης σεναριογράφος και σκηνοθέτης του Whiplash. 

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η χορεύτρια μια καλή ταινία

Η Χορεύτρια είναι μια ξεκούραστη ταινία για δύο ευχάριστες ώρες στον κινηματογράφο. Πρόκειται για μια βιογραφία της χορεύτριας της Μπελ Επόκ, Λόι Φούλερ, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όντας αγρότισσα,  για να κατακτήσει το Παρίσι, ως χορεύτρια. Καλοστημένες οι σκηνές του χορού και ο φωτισμός. Επιφανειακές ερμηνείες και αδύναμο σενάριο, μόλις βγεις από την αίθουσα, μέχρι να πας σπίτι έχεις ξεχάσει την υπόθεση της ταινίας. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Πάντως βλέπεται ευχάριστα. Μέχρι εκεί.  

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Παλιά Αθήνα 750


Παλιά Αθήνα 749


Παλιά Αθήνα 748


Παλιά Αθήνα 747


Παλιά Αθήνα 746


Παλιά Αθήνα 745


Παλιά Αθήνα 744


Παλιά Αθήνα 743


Παλιά Αθήνα 742


Παλιά Αθήνα 741