Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ένας καυτός Ιανουάριος για την κυβέρνηση

Ένα χρόνο μετά την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς και με όλα όσα συνέβησαν στη χρονιά που πέρασε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλυδωνίζεται με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό. Η κοινωνία ζει μαύρες μέρες και μην τολμήσει κανείς να πει ότι αυξάνουμε τα συσσίτια και δίνει η κυβέρνηση κάρτες σίτισης, διότι θα πρέπει να αναλογιστεί το που συμβαίνει αυτή η θλιβερή κατάσταση: σε μια ευρωπαϊκή χώρα της ευρωζώνης!!!!! (τρομάρα μας). Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι μία χώρα υπό βάρβαρη οικονομική κατοχή, η οποία για να νομοθετήσει η Βουλή της πρέπει να έχει το ΟΚ στων δανειστών της. Λέγεται αυτό δημοκρατία; Ούτε κατ΄επίφαση. Κι όμως αυτό συμβαίνει με κυβέρνηση της αριστεράς. Πολλοί λένε πως οι βαριές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις (επί τα χείρω) μόνο με κυβέρνηση αριστερή θα μπορούσαν να περάσουν ευκολότερα και αυτό έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Ο Ιανουάριος τελειώνει με ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ (κυριολεκτικά) να βρίσκονται ενάντια στην κυβέρνηση. Ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός διότι ο χρόνος τρέχει και μέχρι τον Ιούνιο οι υποχρεώσεις της χώρας για την εξυπηρέτηση των δανείων είναι πολύ υψηλές και δυσβάσταχτες. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Πάλι θα φτάσουμε μέχρι το χείλος του γκρεμού και με το πιστόλι στον κρόταφο θα περάσουν νέα επώδυνα μέτρα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην πατρίδα μας και τον καταταλαιπωρημένο λαό της; Όλα είναι πιθανά. Τίποτα πλέον δεν μας εκπλήττει. ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ; Αυτή την απάντηση ποιος θα τη δώσει;

Το κορίτσι από τη Δανία με δυο οσκαρικές ερμηνείες

Ο Έντι Ρεντμέϊν πέρυσι εντυπωσίασε με την ερμηνεία του ως Στήβεν Χόκινγκς και κέρδισε το όσκαρ Α ανδρικού ρόλου. Φέτος επανέρχεται με μια ακόμα μεταμόρφωση ως Λίλη. Πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται σε αληθινή ιστορία με μία από τις πρώτες εγχειρήσεις αλλαγής φύλλου από άνδρα σε γυναίκα η οποία και κατέληξε στο θάνατο του Δανού ζωγράφου Άϊναρ Βέγκενερ. Εξαιρετική και πάλι ερμηνεία του Ρεντμέϊν (υποψήφιος και πάλι για όσκαρ Α ανδρικού ρόλου) με άξια συμπαραστάτισσα στην Αλίσια Βικάντερ στο ρόλο της συζύγου του που είναι και αυτή υποψήφια για όσκαρ β γυναικείου ρόλου. Φυσικά και βλέπουμε την ταινία για δύο ηθοποιούς της νέας γενιάς που τολμούν να τσαλακώνουν τους εαυτούς τους για δύσκολους ρόλους. Η ταινία είναι εξαιρετικά συναισθηματική και δείχνει την αγωνία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε με λάθος σώμα και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα για να αποκτήσει το σώμα που ταιριάζει με τον ψυχισμό του, ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τομ Χούπερ.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Steve Jobs μια ακόμα ταινία για τον γκουρου των Η/Η

 
Αν εξαιρέσουμε την πολύ καλή ερμηνεία του Μάικλ Φασμπέντερ και της Κέϊτ Γουίνσλετ τα υπόλοιπα δεν πήγαν και τόσο καλά στην ταινία για τον μεγάλο Στηβ Τζόμπς. Η ταινία στέκεται σε τρεις σταθμούς στη ζωή του ιδιοφυούς γκουρού των Η/Υ και η κάμερα είναι πάντα στα παρασκήνια παρακολουθώντας την "σκοτεινή" πλευρά του πρωταγωνιστή. Τις εμμονές του, τις αστοχίες του, την αντιπάθεια των συνεργατών του κλπ. Θα μπορούσε κανείς να προχωρήσει και παρακάτω και να ολοκληρώσει την προσωπικότητα μιας μεγάλης προσωπικότητας. Ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά, δυστυχώς, σε μερικά σημεία η ταινία γίνεται και κουραστική. Ας περιμένουμε την άλλη ταινία που σίγουρα θα γυριστεί για τον Steve Jobs.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Η επιστροφή μια επική ταινία


Και το όσκαρ 2016 πάει στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία του Αλεχάντρο Ινιαρίτου "η επιστροφή". Θεωρώ πως ο καταπληκτικός αυτός ηθοποιός δεν θα αδικηθεί φέτος, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η ταινία του μεγάλου μεξικανού σκηνοθέτη είναι μία ωδή στον άνθρωπο, στην πρωτόγονη μορφή του, στα ένστικτά του και στη δύναμή του. Θα μείνετε άφωνοι με την καταπληκτική φωτογραφία του φυσικού τοπίου και την αγριότητα του ανθρώπου σαν ζώου μέσα στη φύση. Η σκηνή με την αρκούδα θα ακολουθεί πάντα τον Ντι Κάπριο στην περαιτέρω καριέρα του. Εκεί στα βάθη της ζούγκλας, στις απόκρημνες κορυφογραμές και στην όμορφη αγριότητα του χιονισμένου τοπίου οι έννοιες της δικαιοσύνης, της θρησκείας, της εκδίκησης, της τιμής, είναι αποτυπωμένες με τον αρχέγονο τρόπο που τις γνώρισε το ανθρώπινο είδος. Οι κώδικες συμπεριφοράς είναι ενστικτώδεις και πηγάζουν από όσα έχουν καταγραφεί στο ανθρώπινο DNA κατά τα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του είδους. Δείτε την ταινία και νιώστε την μαγεία του κινηματογράφου σε όλο της το μεγαλείο.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ήδη ετοιμάζεται ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκλογική διαδικασία προέδρου στη ΝΔ ήταν όπως το είπε ο νικητής της. Οι 350.000 περίπου νεοδημοκράτες επέλεξαν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών έμοιαζε σαν παράσταση για ένα ρόλο. Μόνο κάποιοι "κολλημένοι|" που θεωρούν ότι θα συμβεί ότι τους έχει σφηνωθεί στο μυαλό, χωρίς να βλέπουν το ρεύμα και την τάση που επικρατεί θεωρούσαν ότι μπορεί να βγει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε και το μισοείπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπαιδεύεται για το  νέο  ρόλο για τον οποίο έχει επιλεγεί από ξένους και ντόπιους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πιεί όλο το ποτήρι της πολιτικής του μετάλλαξης και θα περάσει και το ασφαλιστικό και το φορολογικό και ό,τι άλλο δύσκολο προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και μετά θα πέσει για να δώσει τη θέση του στον Κυριάκο για να φέρει την "ανάπτυξη" ξεπουλώντας ότι έχει απομείνει. Δυστυχώς ο λαός θα είναι και πάλι στο περιθώριο και θα σφαδάσει από τις σαδιστικές νομοθετικές επινοήσεις που του ρημάζουν την ήδη καθημαγμένη ζωή του. Η κλιμάκωση θα συνεχιστεί με νέα σκληρά μέτρα. Αναμένεται και νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με νέα μέτρα της τάξεως των 2 δις ευρώ περίπου. Πρέπει ακόμα να μπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και να τελειώσει οριστικά η μεσοαστική τάξη ώστε να προλεταριοποιηθούμε πλήρως. Και μετά θα έρθει "η ανάκαμψη". Το όποιο 50άρι αύξηση στον μισθό θα μοιάζει με νίκη του εργαζόμενου.... που βλέπει τους κόπους του να πιάνουν τόπο και άλλες τέτοιες ανοησίες. Η ιστορία ακόμα δεν έχει γράψει το τέλος αυτής της μαύρης σελίδας για την Ελλάδα. Κανείς δεν ξέρει τι άλλο μας περιμένει. Το μόνο σίγουρο είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις φάνηκαν και από εδώ και μπρος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μονίμως δεύτερο κόμμα. Θυμηθείτε το. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Νοτιάς η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη


 
Ο Τάσος Μπουλμέτης 13 χρόνια μετά την θρυλική Πολίτικη Κουζίνα επιστρέφει με την νέα του ταινία  "Νοτιάς" όπου σκιαγραφεί γλυκόπικρα την σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1960 οπότε και ο νεαρός έφηβος Σταύρος ανακαλύπτει τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα και το μυαλό του μπερδεύεται. Ακολουθεί η χούντα, το Πολυτεχνείο, η επαναστατική διάθεση παντού, η Αλλαγή και ο Σταύρος, μετά από πολλές προδοσίες βρίσκει το δρόμο του και αποφασίζει τελικά να  κάνει τις ιστορίες του ταινίες. Το καστ προσεγμένο και πολύ καλό στην αποτύπωση χαρακτήρων εποχής. Για όσους είναι στην ηλικία των 50-60 θα νοσταλγήσουν τα χρόνια της "αθωότητας". Θα θυμηθούν και θα δουν ότι πόσα συνέβησαν τα τελευταία 50-55χρόνια και πως χάθηκε μια ολόκληρη γενιά την τελευταία επταετία. Φυσικά και πρέπει να δείτε την ταινία και να αναπολήσετε, να προβληματιστείτε και να δείτε τι δεν πήγε καλά τελικά.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Οι μισητοί οκτώ η νέα ταινία του Ταραντίνο

Μετά τον Τζάνγκο τον τιμωρό ο Ταραντίνο συνεχίζει στο γουέστερν. Αυτή τη φορά περισσότερο εγκεφαλικό με θέμα τους κυνηγούς κεφαλών. Το καστ πολύ καλό Σάμιουελ Λ.Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τιμ Ροθ,Μάικλ Μάντσεν, Μπρους Ντερν, Τσάνινγκ Τέιτουμ, η εξαιρετική μουσική του Ένιο Μορικόνε και η καταπληκτική φωτογραφία συνθέτουν ένα ταραντινικό σκηνικό, αν συνυπολογίσεις και το πολύ αίμα στο δεύτερο μέρος. Η ταινία δεν είναι για όλους. Οι φαν του Ταραντίνο θα δουν ένα ακόμα έργο του αγαπημένου τους σκηνοθέτη. Οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν την πλοκή, οποία είναι πολύ αργή ιδίως στο πρώτο μισό της ταινίας. Στο δεύτερο μέρος είναι πιο κατανοητή και κυλάει πιο γρήγορα όσο φτάνουμε στην κορύφωση του μύθου. Οι φαν θα την δούνε οι άλλοι δεν θα ενθουσιαστούν.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Παλιά Αθήνα 620


Παλιά Αθήνα 619


Παλιά Αθήνα 618


Παλιά Αθήνα 617


Παλιά Αθήνα 616


Παλιά Αθήνα 615


Παλιά Αθήνα 614


Παλιά Αθήνα 613


Παλιά Αθήνα 612


Παλιά Αθήνα 611

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Καλή χρονιά

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
ΤΟ 2016 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.